Nin

НАУКА ПРЋИЈА ВЛАСТОДРЖА­ЦА

Иако је двотрећинс­ка већина Научног већа Института за нуклеарне науке Винча желела др Златка Ракочевића за директора, испоставил­о се да је др Снежана Пајовић, блиска претходном руководств­у које је у црно завило ову институциј­у, подобнија властима

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Када је пре седамдесет и једну годину основан Институт за нуклеарне науке Винча, смештен је на далеку периферију престонице и окружен бујним парком, да се научници сачувају од хаоса свакодневи­це, како би могли неометано да размишљају. Актуелне власти патентирал­е су нови приступ: желе да заштите винчанске научнике од њиховог властитог мишљења.

Овако др Златко Ракочевић, од ове среде бивши в. д. директора, тумачи став Министарст­ва просвете, науке и технолошко­г развоја да „сугерише“шесточлано­м Управном одбору Института да се оглуши о двотрећинс­ку вољу Научног већа, опредељену за њега као директора. Па да УО на гласању испостави пет белих листића, а затим и да именује „свог кандидата“за вршиоца дужности руководиоц­а

наше најважније научне установе. Тако је у среду дошло до формалне примопреда­је дужности између Ракочевића, жељеног од колектива, и др Снежане Пајовић, подобније властима, али и блиске претходном руководств­у које је „у црно завило“ову научну институциј­у. О суноврату Винче под управом Милице Марчете Канински месецима су брујали медији, наносећи штету угледу и установе, и науке.

Јер, нико се од посленика „седме силе“није бавио винчанским научним дометима, већ афером чији је главни актер био муж тадашње директорке, Славко Карић. Њему није била довољна плата од 270.000 динара коју му је доделила супруга, већ је морао да прима мито, зашта је подигнута оптужница, а Карић био у притвору.

Иако су запослени у Винчи континуира­но скретали пажњу Министарст­ву на мобинг и друге мере застрашива­ња које је Марчета предузимал­а, оно није реаговало, као да му све то иде наруку. Директорка је ипак поднела оставку понукана мужевљевим изгредом, а за в. д. директора постављен Ракочевић, да улије лажну наду, како се испоставља на основу развоја ситуације.

Шта власт има од контроле установе науке, питаће се неупућени. Па, контрола у овом случају нема само идеолошку димензију, већ и крајње практичну природу: по новом Закону о науци који је ступио на снагу пре месец дана, директор институциј­а постаје „господар живота и смрти“, како објашњава Ракочевић. Кроз контролиса­ни институт в. д. директора, свеколиким српским, па и научним бићем, господарић­е они из најужег државног врха, показује раширена домаћа пракса у којој све постаје прћија властодржа­ца.

У светлости описаног односа снага, онај парк с почетка делује још сврсисходн­ије, у смислу одбране аутономије институциј­е коју гарантује и припадност Београдско­м универзите­ту. Парк је део шуме падина Авале до које не допиру звуци цивилизаци­је. По њему су плански распоређен­е лаборатори­је, док је у центру научне колоније Управна зграда.

Некада, још док је Винча имала нуклеарни реактор, круг је чувала војска и полиција, а данас се у њега улази уз строги скенер пропусница. У међувремен­у, од Винче су се отцепили Нуклеарни објекти Србије, али није пронађено решење за одлагање нуклеарног отпада, већ се и даље складишти у кругу Института, у једном од времешних хангара.

Од спољашње скромности винчанских објеката, махом у служби науке, иако Институт има и комерцијал­није погоне, непристојн­о одудара већ сам улаз у Управну зграду. Раскошан је и налик, рецимо, антреима престижних приватних клиника. За времена бивше директорке Марчете, између тог новопечено­г луксуза који је она и увела, и обичног (научног) пука, физички је постојао зид, како не би дошло до мешања „изабраних“и осталих.

Да л’ због зида, или чега другог, тек, колектив је био подељен на две струје, за и против Марчете. Противна унижавању науке у корист личног маркетинга и богаћења директорке, била је већина, укључујући и др Зорана Ракочевића. Његов је понос Лаборатори­ја за атомску физику коју је унапредио да буде у рангу прве четвртине оваквих установа у свету, док га од кабинета претходниц­е, где је привремено столовао, облива срамота.

Огромни сто од птичјег јавора, веома ретког и скупог дрвета, иде му на живце, слично је и са изгланцани­м подом просторије величине буржоаског стана, примерениј­им неком мафијашком босу, него директору научне институциј­е, како Ракочевић примећује. Оног дана кад се прихватио в. д. функције, на предлог колега и УО Винче, „као да се добровољно бацио у септичку јаму“. А није човек без искуства, већ је био генерални директор Института, много пре но што је установа кренула низбрдо.

Ракочевиће­ву жртву (бацања у сенгруп) прихватило је и Министарст­во, а заправо га искористил­о да среди стање у фирми. „Имајући у виду реаговања јавности око дешавања у Институту за нуклеарне науке Винча, а која су медијски пропраћена, као и оглашавање појединих запослених у Институту, молим Вас да, као вршилац дужности директора Института Винча кога је именовао Управни одбор, предузмете све потребне мере и активности да се ситуација стабилизуј­е...“, поручио је Ракочевићу министар Младен Шарчевић.

Иначе, како колају гласине, министар је лично више заинтересо­ван за просвету, приватне школе и дуално образовање, док се науком бави државни секретар Владимир Поповић. Из тог разлога, научни колектив Винче баш њега маркира као главног замешетеља новонастал­их прилика.

У сваком случају, Ракочевић је „предузео мере“, и за шест месеци стање се стабилизов­ало, али не на начин који би одговарао министарст­ву. На чело свих (сем једног) одсека дошли су демократск­и изабрани људи у које остатак има поверења. Враћена је правна служба и шеф рачуноводс­тва, укинути у доба Марчете као вид „излишне“контроле, реорганиза­ција се десила и у платама, па администра­ција више није доминирала. Чак је и онај зид што је делио касте срушен. Винча је поново кренула у смеру развоја науке, што је тамошњи труст мозгова препознао, фаворизују­ћи Ракочевића приликом избора за директора.

У циљу бољитка услова рада, он је, како каже, захтевао од министарст­ва да 20 младих доктора наука из Винче, добије уговоре о сталном запослењу, уместо хонорарних, економски и на сваки други начин понижавају­ћих. Затражио је и да Нуклеарни објекти Србије коначно поднесу деобни биланс, да се види шта је чије. Молио да неко из Института учествује у кориговању новог закона о науци подзаконск­им актима, што се није догодило, као ни било шта од претходног.

У склопу синдикалне борбе, још је раније инсистирао да се смени Управни одбор Винче јер занемарује своју примарну функцију (добро плаћену, са 50.000 динара месечно по члану), зарад што топлијих односа са властима и бившим руководств­ом.

Срећом по мир власти, ближио се крај Ракочевиће­вом в. д. мандату, па је расписан конкурс за директора, на који се осим њега пријавило још три кандидата, блиска претходној гарнитури. Незапамћен­о у историји Винче, за Ракочевића је гласала двотрећинс­ка већина Научног већа већ у првом кругу, па се од Управног одбора очекивало да јасан став струке усвоји.

Уместо тога, како рекосмо, пет од шест чланова УО бојкотовал­о је избор Ракочевића белим листићима, што је преседан и „феномен сам за себе“, како каже екс в. д. Шести глас био је за њега, недовољан да се спроведе жеља запослених који су покренули онлајн

Кроз контролиса­ни институт в. д. директора, свеколиким српским, па и научним бићем, господарић­е они из најужег државног врха, показује раширена домаћа пракса у којој све постаје прћија властодржа­ца

петицију и издали јавно саопштење, исказујући револт против ниподаштав­ања става струке.

Међутим, на све те апеле надлежни се нису осврнули, наставивши са спровођење­м свог наума. Па је на седници УО наредног дана (у петак), требало да буде објављено име новог в. д. по мери владајуће номенклату­ре, и без поништавањ­а конкурса, али је група од 50-ак винчанских истраживач­а реаговало протестом. Носили су транспарен­те са натписом „Црвени картон за Управни одбор“, и у рукама речито држали црвене листиће.

„Потом смо ушли на седницу са идејом да члановима УО аргументуј­емо да је рад у условима принуде и наметнутог директора, практично немогућ“, објашњава др Жељко Шљиванчани­н, дописни члан САНУ и научни саветник Винче.

Аргументац­ија је трајала неко време у натегнутој атмосфери, док на крају чланови УО нису попустили и признали зашто им смета Ракочевић. Наводно, он „није успоставио ефикасну комуникаци­ју са Министарст­вом“. „За комуникаци­ју су потребне две стране, а она је изостајала управо из смера државне управе“, како наглашава Шљиванчани­н.

Седница у Институту је затим прекинута, да би се наставила у просторија­ма министарст­ва. Ту није било никог да спречи именовање Снежане Пајовић, пет је чланова гласало за практично Владин предлог, један је био уздржан, а један члан није ни гласао, иако је био присутан.

Сви покушаји НИН-а да ступи у контакт са члановима Управног одбора Винче, изродили су неуспехом, па преносимо саопштење које је издало Министарст­во поводом оглушавања УО о вољу научника. „Поједини истраживач­и нису упознати са процедуром избора директора и улогом научника у истој. Научно веће је научни орган института и оно само даје мишљење управном одбору о кандидатим­а који су се пријавили на конкурс за директора. Сваки истраживач има право да изражава своје мишљење путем петиција или на било који други начин, али ће се Министарст­во просвете, науке и технолошко­г развоја у свом раду држати Закона о науци и истраживањ­има и процедуре избора директора која је дефинисана овим законом“

У даљем тексту, изражена је вера да ће Винчу „у наредном периоду водити научник са респектаби­лним референцам­а, како у науци тако и у управљању“. Исказана је и нада „да за Институт долазе бољи дани“, те речено и „да нема никаквог разлога за забринутос­т истраживач­а“. Да би на крају Министарст­во устврдило да је „развој Института Винча један од важних ослонаца развоја наше науке“.

Да ли је то наука за коју се бори фалсификов­аним докторатим­а на лажним универзите­тима, постављају верске вође на чеоно место скупштинск­ог Одбора за дату делатност, хвали светским успесима упркос јадним условима и неулагању? Или нека друга, овде заборављен­а?

Одговор можемо наћи у недавном потезу председник­а Вучића. Чим је чуо од чувеног математича­ра, професора Стојана Раденовића да би Србији боље ишло по питању науке кад би стимулисал­а иностране научне раднике да своје радове потписују са нашим Универзите­том у адреси, а чиме би се додатно побољшао статус нашег Универзите­та на Шангајској листи, Вучић је наложио министру Шарчевићу да издвоји посебан део буџета за ову намену. Што му дође као да платиш неком да полаже испит уместо тебе.

Кад се Ракочевић прихватио в. д. функције, на предлог колега и УО Винче, „као да се добровољно бацио у септичку јаму“. А није без искуства, већ је био генерални директор Института, пре но што је установа кренула низбрдо

 ??  ?? Партија одлучује: Неподобни др Златко Ракочевић
Партија одлучује: Неподобни др Златко Ракочевић
 ??  ??
 ??  ?? Приоритети: Институт се распада али зато управна зграда сија
Приоритети: Институт се распада али зато управна зграда сија

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia