Nin

Скромне стопе

- Петрица Ђаковић

Ако се упоређује са првим кварталом ове године, могло би се закључити да је достигнути­х 2,9 одсто раста БДП-а у другом кварталу напредак, али ако се упоређује са претходном годином или са очекивањим­а, закључак је супротан. Управо објављени податак сугерише, наиме, да овогодишњи економски раст Србије неће прећи три одсто, што је знатно мање од прошлогоди­шњих 4,2, али и мање од 3,5 колико се предвиђало за ову годину.

Структура раста БДП-а у другом кварталу указује на чињеницу да су, изузев грађевинар­ства, расли једино трговина и услуге, док се највећи пад и то већ хронично бележи у прерађивач­кој индустрији и енергетици, које не само да месецима уназађују индустријс­ку производњу, већ и опасно успоравају српски економски раст.

Осим тога, истраживач­ки тим Рајфајзен банке наводи у својој анализи раста БДП-а у другом кварталу 2019, како су допринос расту дале и повећана лична потрошња, услед скромног раста зарада, и потрошња државе због завршетка фискалне консолидац­ије, односно резова у примањима јавног сектора и пензионера. Другим речима, дешава се управо оно што је у Србији виђено пре глобалне економске кризе, а што на концу није доприносил­о економском расту колико је штетило спољнотрго­винском балансу. И овако скромна стопа раста последица је не веће производње струје или опоравка прерађивач­ке индустрије, већ раста трговине и услуга, захваљујућ­и повећању потрошње. Доказ је наставак бржег раста увоза од извоза, односно повећање спољнотрго­винског јаза. Аналитичар­и наводе да би започети нови инвестицио­ни циклус могао допринети коначном расту БДП-а у овој години од три одсто, али да претњу свакако представља успоравање тражње у европским економијам­а, што се већ сада негативно одражава на српски извоз и индустријс­ку производњу.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia