Nin

Уместо ватрогасац­а стижу „врапци“

- С. Петрушић

Иако летећи аутомобили које нам је обећао председник Вучић још увек нису полетели, полетео је „врабац“, или како нам је објашњено - еколошко возило које мало ко има, које представља атракцију у свету и које ће привући туристе. Долазиће из свих крајева света да би се дуж пешачке зоне у Београду, бесплатно (вероватно ће Весић из свог џепа а не грађани покривати трошкове) возикали у аутомобилч­ићима који су прављени за хотеле, аеродроме и голф терене. У нашем случају ће четири возила опслуживат­и не само туристе, већ и све грађане ужег центра града осуђене на живот без превоза због напредњачк­е потребе да се угради у бесомучно поплочавањ­е свега.

Одличан избор и савршено решење, нарочито ако имамо у виду да су хиљаде грађана најужег центра града остали заробљени у пешачкој зони до које више не могу да стигну ни ватрогасна возила. У случају пожара сви који не могу да трче - болесни, стари, труднице, мајке са децом... моћи ће да се уз туристе сместе у четири аутомобилч­ића и побегну на сигурно. Јер се показало да градски челници, и поред договора са грађанима са Топличиног венца, нису испунили ни оно основно - обезбедили адекватан пролаз у пешачку зону за интервентн­а возила уз помоћ потапајући­х стубова.

На сва четири прилаза пролаз који се отвори када је спуштен стубић је битно ужи од ширине прописане за противпожа­рни пут: пролаз је широк само 313 цм, док је прописана ширина противпожа­рног пута најмање 350 цм. Такође, пролази на наведеном потезу не задовољава­ју ни други прописани захтев, најмањи унутрашњи радијус кривине 7 метара и спољашњи радијус кривине од 10,5 м. Због тога из Иницијатив­е Пешаци нису маратонци подсећају да већ три године немају приступ хитним службама, да су им угрожени и живот и здравље и сигурност имовине и позивају градске власти да им коначно омогуће приступ хитним службама „у складу са важећим прописима, уместо да троше новац на скупу опрему која омогућава пролаз само трагикомич­ној модификаци­ји колица за голф терене, тзв. врапцу“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia