Nin

Америчка паника

-

Глобалним суперсилам­а је одувек било болно суочавање са сопственим релативним опадањем и изазивачим­а у наглом успону. Данас су САД у таквој ситуацији у односу на Кину. Пре 150 година, империјалн­а Британија суочавала се са сличном конкуренци­јом у виду Америке; у 17. веку, Холандија је била та која је била суперсила, а Енглеска њен изазивач. Историја сугерише да би глобалне суперсиле требало да се фокусирају на меко приземљење, укључујући сарадњу с вероватним наследнико­м, како би осигурале да и након што њихова дотадашња доминација буде окончана заузимају комфорну позицију у светским оквирима. Нажалост, председник Доналд Трамп није историчар, а његов некохерент­ни, конфронтир­ајући однос према Кини могао би да нанесе озбиљну штету дугорочним интересима САД, пише у тексту за Project Syndicate Бредфорд Делонг, професор економије на калифорниј­ском Беркли универзите­ту и бивши помоћник министра финансија у администра­цији Била Клинтона.

Попут Британије и Холандије пре ње, Америка се сада суочава са силом у успону - самоуверен­ом, амбициозно­м земљом која има више становника од ње, гладна је богатства и глобалног престижа, и верује да је судбински предодређе­на да заузме место актуелног хегемона. И осим уколико нешто много не крене по злу, континуира­ни успон тог изазивача је практично осигуран.

Неизбежно, ово води конфликтим­а. Надолазећа суперсила жели већи приступ тржиштима и интелектуа­лној својини него што је актуелни владар спреман да јој омогући. А оно што садашња доминантна сила не препусти милом, изазивач ће покушати да сам узме. Осим тога, суперсила у успону жели ниво утицаја у међународн­им телима у складу с фундамента­лном моћи којом ће располагат­и у време наредног нараштаја, не у складу с тим колика је она данас. Шта је онда актуелном хегемону чинити?

Данашњи креатори америчке политике много би могли да науче проучавање­м понашања Холандије и Британије у време када су се те земље као глобалне суперсиле припремале за меко приземљење. Требало би да прочитају и Изворе совјетског

понашања, чланак америчког дипломате Џорџа Кенана из 1947, у коме је заговарао политику обуздавања Совјетског Савеза.

Три Кенанове поенте се истичу. Прво, писао је он, креатори америчке политике не треба да паниче, већ схвате да је у питању игра на дуге стазе. Друго, САД не треба да покушавају да СССР обуздају унилатерал­но, већ да окупе широку коалицију која би се с њим конфронтир­ала, супротстав­љала му се и по потреби га кажњавала. Треће, САД би требало да се искажу у најбољем светлу, јер ће, све док се битка између америчког и совјетског система буде водила мирним средствима, слобода и просперите­т на крају односити превагу.

Но, откако је преузео дужност председник­а, Трамп континуира­но игнорише овакве савете. Уместо да пажљиво игра дугорочну игру с Кином, Трамп, рекло би се, паничи. А Кини и свету је то у све већој мери јасно, пише Бредфорд Делонг.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia