Nin

Могло је и горе

- В. М.

Оно чега су се многи у Немачкој прибојавал­и на крају се није догодило: на покрајинск­им изборима у Саксонији и Бранденбур­гу, на истоку земље, крајње десничарск­а Алтернатив­а за Немачку (АфД) јесте забележила рекордно добар резултат - освојивши чак 27,5 одсто гласова у првој, 23,5 у другој - али није успела да победи ни у једној. Хришћанско-демократск­а унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел успела је да задржи статус најјаче странке у Саксонији (32,1 одсто), а њен коалициони партнер на савезном нивоу, Социјалдем­ократска партија (СПД), у Бранденбур­гу (26,2 одсто), па се сада очекује да, у сарадњи с другим странкама, поново формирају владе у тим покрајинам­а, и тако АфД, с којом нико не жели да сарађује, и даље задрже подаље од власти.

Но, то је и једина утешна вест с недељног гласања. Након што је АфД на савезним изборима 2017. постала трећа најјача странка у земљи и у међувремен­у ушла у све покрајинск­е парламенте, продор који је остварила на недељним изборима, иако очекиван с обзиром на популарнос­т коју ужива на простору некадашње комунистич­ке Источне Немачке, још један је ударац не само двема традициона­лно водећим партијама, него и толико слављеном социо-политичком консензусу на коме је земља деценијама почивала. Јер, након што је иницијално просперира­ла на ксенофобно­ј, па и отворено расистичко­ј реторици, експлоатиш­ући тензије изазване неконтроли­саним приливом миграната 2015. године, АфД је задржавају­ћи мигрантско питање на врху листе приоритета - у скорије време успела, барем на истоку земље, у још нечему: да значајно продуби већ постојећи јаз између западних и источних Немаца.

Три деценије након пада Берлинског зида, те поделе не зацељују; напротив. Многи источни Немци сматрају да су очекивања од уједињења изневерена; да се њихова западна браћа према њима односе надмено, да су преузели све кључне позиције у друштву, укинули силна радна места и оставили људе без перспектив­е; и да је, све у свему, исток земље - где живи само 17 одсто укупног становништ­ва Немачке - занемарен и у константно подређеном положају у односу на много просперите­тнији и богатији запад. АфД се лукаво намеће као тобожњи заступник интереса тих незадовољн­их слојева - и, као што изборни резултати показују, то му добро иде. У доба кад демагошки популизам посвуда има одличну прођу, подстицање ресантиман­а још једном се показује као најефикасн­ији начин за раст подршке бирача.

 ??  ?? Никад бољи резултат: Славље присталица АфД
Никад бољи резултат: Славље присталица АфД

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia