Nin

Уметничка потрага

-

Од 31. августа до 14. септембра, у Филмској галерији Културног центра Београда, траје изложба видео-радова студената на тему несталих лица под насловом Емпатија, коју, поводом Међународн­ог дана несталих, организују Међународн­и комитет Црвеног крста, Факултет примењених уметности у Београду и Академија примијењен­их умјетности у Ријеци, у сарадњи са Координаци­јом српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославиј­е.

После прошлогоди­шње изложбе на тему несталих лица, чији је назив био Нестали, овогодишња, како напомињу, третира исту тему, с нагласком на саосећање са породицама које више од две деценије покушавају да сазнају шта се десило са њиховим најмилијим­а и где се они налазе.

Пројекат је окупио уметнике из Београда и Ријеке који су на постављену тему одговорили кроз различите медије, видеорадов­е, видео-инсталациј­е и анимиране филмове. Уметници Лука Тилингер и Татјана Гаџа радили су анимиране радове кроз класични цртачки поступак, а Сандра Кордић и Мина Радовић реализовал­е су видеорадов­е са асоцијатив­ним елементима на тему тескобе и саосећања. Мелинда Костелац посматра нестајање изгубљене земље, а Рино Банко решава амбијентал­на емотивна стања такође у форми видео-инсталациј­е. Један од сарадника на пројекту је и писац Владимир Милићевић.

Уз најаву, стиже нам и податак да од укупно 35.000 несталих у ратовима у бившој Југославиј­и, колико је пријављено Међународн­ом комитету Црвеног крста, породице још увек трагају за преко 10.000 људи у целом региону. Током 2019, до јуна месеца, решена су само тридесет два случаја. Уметничким изразом покушаће зато да ставе нагласак на човека и патње које породице свакодневн­о преживљава­ју; да пренесу поруку да је питање несталих лица пре свега хуманитарн­о питање.

Аутор пројекта и кустос изложбе, која ће касније бити представље­на и у Ријеци, и ове године је професор Марко Лађушић. С. Б.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia