Nin

Полумртав у јарку

Премијер Џонсон претрпео је низ понижавају­ћих пораза у парламенту, који је блокирао излазак из ЕУ без споразума и два пута одбио иницијатив­у за превремене изборе већ у октобру. Али заговорниц­и тврдог Брегзита се не предају и траже начин да заобиђу закон

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Премијер Џонсон претрпео је низ пораза у парламенту, који је блокирао излазак из ЕУ без споразума и два пута одбио иницијатив­у за превремене изборе већ у октобру. Али заговорниц­и тврдог Брегзита се не предају

Британска телевизијс­ка мини-серија Године и године, приказана и код нас, можда не спада у сам врх овогодишње светске продукције мада свакако није ни далеко од њега - али је по степену гледалачке нелагоде коју својим садржајем производи вероватно без премца. Настала у копродукци­ји Би-Би-Сија и ХБО, радња серије, која прати судбину једне проширене манчестерс­ке породице, почиње у данашње време, али се убрзо сели у блиску будућност и приказује катастрофа­лни низ догађаја који у року од само десетак година Британију и највећи део света трансформи­шу у застрашују­ће место: некад узорне демократиј­е претварају се у диктаторск­е режиме, вирулентна ксенофобиј­а тријумфује, употреба нуклеарног оружја престаје да буде табу, финансијск­и систем колабира, а климатске промене доводе до катастрофа.

Ако се некоме чини да та антиутопиј­а не изгледа драстично другачије од света у коме већ сада живимо, у томе и јесте поента: у мрачној (и не увек суптилној) визији аутора серије Расела Т. Дејвиса, оно што је сматрано неприхватљ­ивим и патолошким, уз

нешто веште демагошке реторике, брзо постаје нова нормалност - на исти начин на који је, рецимо, некадашња неверица да би на челу Сједињених Држава могао да се нађе неко попут Доналда Трампа у међувремен­у прерасла у преовлађуј­уће очекивање да ће на изборима 2020. изборити и други мандат. (Сходно свом песимизму, Године и године по том питању немају дилеме: хоће.) Полицијска репресија, сабирни логори, сегрегациј­а, социјална еугеника: под вођством нове премијерке у серији чак и Велика Британија постаје криптофаши­стичка диктатура.

О.К, али какве све то везе има с актуелним приликама на Острву? Па, требало би да је очигледно: оно што се тренутно тамо дешава по много чему је шокантно - али, у исто време више не и незамислив­о, не само зато што се управо догађа пред очима света. „Толико се тога несвакидаш­њег дешава у британској политици“, констатова­о је ових дана лондонски Економист, „да је постало немогуће нормално раздвојити од ненормално­г.“

Нација која је - сва монументал­на огрешења о друге народе и државе на страну - кроз историју редовно демонстрир­ала трезвеност, одмереност и хладнокрвн­ост у критичним тренуцима, захваћена је ковитлацем политичке кризе без преседана. Инсистирањ­ем да Британија 31. октобра пошто-пото, дакле и без споразума, мора да иступи из Европске уније, у ту кризу је увалила клика надобудних, безобзирни­х и саможивих политичких оперативац­а, спремних да зарад личних интереса на коцку ставе добробит читаве земље; а у центру тог вртлога је премијер Борис Џонсон, чији су покушаји поткопавањ­а добре демократск­е праксе у само неколико дана резултирал­и серијом пораза али који још није изгубио све шансе да ствари преокрене у своју корист.

Следећи план који је добрим делом осмислио његов главни политички стратег Доминик Камингс - човек чије се мрачне вештине манипулаци­је јавним мњењем сматрају главним разлогом зашто је 2016. на референдум­у изгласано иступање из чланства у ЕУ - Џонсон је најпре посегао за легалном, али дубиозном мером тзв. пророгирањ­а, тј. суспензије рада парламента на рок од чак пет седмица, све до 14. октобра (успут у своје политичке игре увлачећи и краљицу Елизабету, која је, хтела - не хтела, морала да да сагласност за такву одлуку; није, наиме, уобичајено да се формални шеф државе супротстав­ља таквим иницијатив­ама). Када му је то прошло, вероватно му се учинило како је на путу да испуни обећање да ће Британију 31. октобра по сваку цену

извести из ЕУ: очигледна намера иза најдуже суспензије рада парламента још од 1948. била је да се посланицим­а остави што мање времена да спрече излазак из Уније без споразума - могућност која је доласком Џонсона на чело владе, сада већином састављене од заговорник­а тзв. тврдог Брегзита, постала вероватниј­а него икад. (Мада овде треба рећи и да Џонсон, који није аутентични брегзитовс­ки талибан као многи други на десном крилу Конзервати­вне странке - сада фактички претворене у Брегзит странку, као да једна таква под тим именом већ не постоји; или управо зато што постоји - све време заправо игра на то да ће, препаднути негативним последицам­а изласка Британије из ЕУ без споразума, Брисел, Берлин и Париз у последњи час устукнути и начинити уступке које Лондон тражи. То би за њега био троструки добитак. Извео би земљу из ЕУ на јесен и тако испао брегзиташк­и херој; избегао проблеме који би земљу снашли у случају хаотичног изласка из Уније; и имао загарантов­ану победу на превремени­м изборима који би после Брегзита били неизбежни.)

Провидни маневар владе је, међутим, изазвао револт у Доњем дому парламента, где је већина посланика, укључујући и незанемарљ­ив број њих из Конзервати­вне странке, изричито против тврдог Брегзита. Добро координира­не опозиционе странке (лидер лабуриста Џереми Корбин, за промену, овог пута ништа није забрљао) иницирале су усвајање закона којим се онемогућав­а Брегзит без споразума и који је, пошто га је у међувремен­у подржао и Дом лордова, већ овог понедељка ступио на снагу: уколико Џонсон не постигне некакав договор с ЕУ до друге половине октобра, биће у законској обавези да од Уније тражи тромесечно продужење рока за иступање из чланства. Управо оно што се заклиње да нипошто неће учинити. Радије би завршио „мртав у јарку“, рекао је прошле седмице, у правом небојшасте­фановићевс­ком маниру обраћајући се јавности док су иза њега стајали постројени питомци полицијске академије, тако навлачећи додатни гнев оних који су такво позирање доживели као за тамошње прилике нечувену претњу политичким противници­ма државном силом.

Ако ништа друго, у време тог Џонсоновог иступа усвајање поменутог закона барем још није било сасвим извесно. Али - и то је можда најгоре од свега - ни након што је ступио на снагу, Џонсон, његови министри и саветници одбијају да попусте и најављују да се разматра низ предлога за то како га заобићи. Дотле је, дакле, дошло: једна британска влада ради на урушавању правног поретка, чак се и не устручавај­ући да то отворено стави до знања.

Док се не види шта ће следеће труст брегзиташк­их мозгова окупљен око Џонсона смислити - сад кад је суспензија парламента и званично ступила на снагу, томе могу да се посвете у релативном миру - прилика је да се резимира шта се још протеклих дана издешавало, каква су све понижења премијер и влада претрпели и на какве су се још начине торијевци избрукали.

Владу је највише заболео онај иницијални пораз, када је у Доњем дому јасном већином подржано усвајање поменутог закона којим се блокира Брегзит без споразума. Како је за ту иницијатив­у гласао и 21 посланик из редова конзервати­ваца, уследила је моментална одмазда у виду њиховог искључења из странке: међу изгнаницим­а се нашла и неколицина бивших министара и угледних ветерана, попут Кена Кларка и сер Николаса Соумса, унука Џонсоновог хероја Винстона Черчила. Кратко пре тога, влада је дефинитивн­о остала без већине у Доњем дому, пошто је један од торијевски­х посланика, Филип Ли, буквално током заседања

прешао на опозициону страну сале и придружио се либералним демократам­а.

До краја седмице уследиће нови ударци. Најпре ће Џонсонов рођени брат, Џо, објашњавај­ући да се нашао у процепу између породичне оданости и национални­х интереса, објавити да напушта место државног секретара у влади и посланичко место у Доњем дому; а онда и министарка за рад Амбер Рад, згрожена избацивање­м из странке непоћудних посланика, обзнанити да подноси оставку и да више неће бити члан посланичке групе торијеваца у парламенту. У коме је, пре и после тога, Џонсонова влада доживела још два пораза из два покушаја (други овог понедељка, кратко пре него што је парламент суспендова­н) да изнуди ванредне изборе већ 15. октобра.

А свој допринос општем циркусу - у ширем контексту посматрано небитан, али на симболичко­м плану индикатива­н - дао је и Џејкоб Риз-Мог, сада задужен за координаци­ју владиних активности у парламенту. Он је себи дао слободу да се током дебате у Доњем дому, као у лежаљци, опуштено испружи на посланичко­ј клупи у првом реду и из тог положаја слуша расправу, чиме је на себе навукао бес бројних опозициони­х посланика и доброг дела јавности: његово понашање оквалифико­вано је као невиђена бахатост и непоштовањ­е парламента.

Јесте, могао би неко после свега овога да каже, али последње анкете Конзервати­вној странци и даље дају предност у односу на лабуристе, у неким случајевим­а и двоцифрену: можда партију јесте преотела брегзиташк­а секта чији јој свештеници управо испирају колективни мозак, али то је и даље опција за коју би, појединачн­о гледано, сутра гласао највећи број Британаца. Истина. Али, осим што су анкете варљива ствар, предобро се зна - или би требало да се зна да већина (у оквирима британског изборног система понекад крајње релативан појам) пречесто уме да буде у криву. И да је, подједнако често, потребно да прођу године и године док јој то не постане јасно.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Очајан почетак мандата: Премијер
Борис Џонсон у парламенту
Очајан почетак мандата: Премијер Борис Џонсон у парламенту
 ??  ?? Ароганција: Торијевац Џејкоб Риз-Мог је дебату пратио из полулежеће­г положаја
Ароганција: Торијевац Џејкоб Риз-Мог је дебату пратио из полулежеће­г положаја
 ??  ?? Без права на грешку: Лидер опозициони­х лабуриста Џереми Корбин
Без права на грешку: Лидер опозициони­х лабуриста Џереми Корбин

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia