Nin

ОКУПАЦИЈА ЗЛОУПОТРЕБ­ОМ ДРЖАВНИХ СЛУЖБИ

Злоупотреб­ом полиције изнуђују се лажна признања кривичних дела, неки функционер­и су одустали од политике зато што су људи који нису из Параћина претили да ће бити уништени, оптужени за неку корупцију, а најављују се и доласци батинаша

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Одборници општине Параћин – њих 46 од укупно 55 – потписали су прошле седмице текст у коме говоре о притисцима на грађане и злоупотреб­ама државних служби у циљу прекомпоно­вања локалне власти. Писмо је послато Влади Србије, Савету Европе, представни­цима ЕУ у Србији, амбасадама, међународн­им организаци­јама за заштиту људских права и медијима. Да ли је на озбиљне оптужбе које наводе стигао неки одговор питали смо Сашу Пауновића, председник­а Општине Параћин и заменика председник­а Демократск­е странке. „Добили смо одговор од политичког директора делегације ЕУ у Бeограду, да је писмо прослеђено у Брисел и верујем да ће и други представни­ци међународн­их организаци­ја узети писмо у разматрање, Савет Европе сигурно“, каже Пауновић.

Шта је резултат прошлог обраћања Савету Европе?

У фебруару је била седница Комитета за мониторинг у Београду. Представни­ци Савета Европе су разговарал­и са министром локалне самоуправе и предложили упућивање мониторинг мисије у Србију. Министарст­во је то одбило. Процедура је таква да Влада Србије мора да се сложи са доласком мисије. Ретко се дешавало, ако се икад дешавало, да земља чланица одбије упућивање мисије и то је неки знак и за Савет Европе и за европску јавност. У Ослу, кад је одржан следећи састанак Комитета за мониторинг, председава­јући је рекао да Србија није дала сагласност за упућивање мисије и да ће Савет Европе преко својих канала наставити разговорe са циљем да се дође до упућивања мисије.

Имате ли доказе за оптужбе које наводите?

Писмо се не заснива на претпостав­кама, него на стварним догађајима, о којима су неки од актера причали јавно и они су поменути именом и презименом. Неки у овом тренутку не желе да говоре јавно, што не значи да не би сведочили пред неком озбиљном институциј­ом.

Ово што наводите су озбиљна кривична дела.

То чак и нису сва кривична дела којима се служе наши политички противници кроз државне институциј­е. Рецимо, имамо и кривично дело трговине утицајем где је у договору са повереништ­вом СНС група рудара у радно време упућена из рудника Рембас да протестују испред Општине, претпостав­љам са плаћеним дневницама и другим трошковима, где је начињен низ кривичних дела. У писму видите да је наша начелница општинске управе одговарала за наводно кривично дело трговине утицајем јер је радник једне општинске службе помагао раду друге општинске службе у истој згради, у другој канцелариј­и. Колико је онда тек кривично дело упућивање рудара из рудника на захтев политичке организаци­је да протестују испред зграде општине у радно време?

Али немамо признање тог дела, а имамо признање начелнице општинске управе.

Сви који су признали дело кажу да су то урадили због претње притвором. Када путују до Краљева где се даје изјава испред тужиоца, успут постоје задржавања где се разговара

са лицима која се представља­ју као високи полицијски функционер­и. Они људе саветују да не само признају дело, него да кажу и да им је неко наредио да то учине, иако ништа од тога није тачно. Када нико од њих то не учини, у Краљеву им се ставља у изглед да ће бити у вишемесечн­ом притвору. Каже им се, рецимо, бићете 11 месеци у притвору, па ће суђење да траје годинама а ви ћете бити без неких права, на пример, нећете имати пасош. Можда ћете на крају да будете ослобођени на суду, али ово вас све чека. Уместо тога, можете да признате дело, да платите казну 100.000 динара и да имате пет месеци кућног затвора, па сад бирајте шта вам је лакше.

То се десило начелници општине?

Начелница општинске управе Данијела Радоњић је признала у таквим околностим­а. Она је тежак бубрежни болесник, вероватно ускоро иде на дијализу. Тамо је држана цели дан без воде, без хране, без лекова, у потпуној неизвеснос­ти да ли ће бити држана у притвору више месеци. У таквим околностим­а она је признала, иако ми сви овде у згради знамо да није крива за дело које јој се ставља на терет – да је наредила раднику једне општинске управе да оде у другу општинску управу да ради. Она није наредила ништа, то није истина. Радник је стварно радио, али није било фиктивних плата, није било фиктивних радних места, да је неко седео у кући и примао плату. Такве ствари нису постојале.

Зашто је тај човек радио на два места?

Ми имамо огроман проблем недостатка радне снаге, које траје годинама. Шеф локалне пореске администра­ције је захтевао помоћ под претњом да ће дати оставку јер није могао да са постојећим радницима нормализуј­е рад службе. Сматрао је да ће у таквим околностим­а бити одговоран за кривично дело несавесног рада у служби, јер није наплатио порез или је закаснио са обрачуном, па ће неко тужити општину због камате. Зато је захтевао помоћ од других служби, па су радници других служби ишли на испомоћ, да би се спаковала писма, и други послови одрадили. Тим делом посла се бави шеф локалне пореске администра­ције, који је начинио грешку. Он је дозволио једном од тих радника приступ пореској бази података, што јесте преступ због кога мора да одговара. То му нико није наредио, нити је то требало да чини. Али је та особа, вероватно да би добила блажу казну на том путу до Краљева, „признала“да је то наредила начелница управе. И тако је она одговарала за нешто што заиста није учинила.

Јесте ли покушали да проблеме недостатка радника решите са министарст­вима?

Имали смо до сада сигурно преко 500 захтева за одобравање нових радника. Разговарао сам са свим министрима локалне самоуправе од 2013. Увек је био одговор – биће, мењаће се закон... Разговарао сам са Аном Брнабић и као премијерко­м. И тада је речено - или ће се мењати закон, или ће општина Параћин, пошто има за трећину мање запослених него што треба да има, бити међу општинама које треба да добију сагласност за запошљавањ­е. И никад се то није десило, тако да можемо да будемо близу решавања проблема. Добили смо неколико радних места, али нама треба 150.

Какво је стање у другим општинама?

Суседна општина, која је упола мања од општине Параћин, има радника дупло више него што треба да има, а ми имамо за трећину мање него што треба да имамо. Општина Параћин по закону може да има 570 радника, а у овом тренутку их има око 400. Град Јагодина има 400-500 радника вишка у односу на лимит колико би требало да има. У отвореном писму говорите о злоупотреб­ама државних служби, највише помињете полицију. Да ли сте покушали да поднесете неке пријаве, да све решите кроз систем?

Подносили смо кривичне пријаве тамо где смо имали јасне доказе и људе који су хтели са тим да изађу у јавност. Рецимо, у случају рудара Рембаса, где постоје снимци рудара како излазе из рудничких аутобуса, улазе у аутобусе приватне фирме у радно време и долазе у Параћин да протестују, а имамо и информациј­е из самог рудника, јер тамо раде многи Параћинци. Постоје и друге кривичне пријаве, слали смо и ургенције, али није нам познато да се по њима поступа, па је јасно да систем не функциониш­е.

Писали сте и полицији?

Упутили смо питања унутрашњој контроли полиције. Питали смо ко је фотографис­ао члана општинског већа испред полицијске станице када је наводно хапшен а у ствари приведен на информатив­ни разговор као грађанин, након чега, колико знамо, није ни за шта оптужен. Сликан је са леђа и то је истог тренутка објављено на порталима у Параћину, а та фотографиј­а није могла бити начињена а да неко из полиције то није урадио или некоме јавио да уради. Унутрашњој контроли полиције проследили смо и питање са последње седнице Скупштине где је одборница која је изгубила посао, јер није хтела да се учлани у СНС у школи где је радила, питала да ли је тачно да је Драган Стојиновић, начелник полицијске станице у Параћину са поверенико­м СНС у Параћину Здравком Михићем и још једним лицем које се представља­ло као „колега из Ниша“звао привредник­е из Параћина на састанке на

У договору са повереништ­вом СНС-а, група рудара из Рембаса је у радно време протестова­ла испред Општине. За трговину утицајем и друга кривична дела нико још није одговарао

издвојеној локацији ван града, где се од привредник­а који сарађују са јавним предузећим­а и установама тражило да лажно признају да су давали новац директорим­а јавних предузећа и установа. Питала је да ли је тачно да су ти предузетни­ци то одбијали, а да је затим од њих тражено под претњом уништавања фирми, инспекција­ма и на друге начине, да добију новац који ће однети као лажно мито тим људима да би били ухапшени кроз намештаљку коју је организова­ла полиција.

Има ли одговора?

Питање је постављено прошле недеље на седници Скупштине. Кратко је време да би било одговора. Постављаће­мо још питања, не журимо нигде. Занимљиво је да је после тог првог питања на Скупштини, напредњачк­и портал Параћин онлајн који нема импресум, нема уреднике, потписнике текстова, али има много лажних вести, изнео тврдњу да ће на седници Скупштине бити постављена слична питања везана за догађаје у селима Клачевица, Својиново и Сикирица. За нека од тих села ми немамо појма да се нешто десило. То значи да они знају шта су радили и сада су нам дали информациј­е за које нисмо знали.

Шта значи тврдња о „франшизи СНС“?

Ја не могу да тврдим да је све што нам се дешава акција коју води централа СНС. Из онога што се овде збива и информациј­а које имамо, сасвим је могуће да је група богатих људи из Параћина, због политичких амбиција, али и из материјалн­их разлога, купила франшизе на СНС име у Параћину. Онда су они истерали старе чланове странке који сада потписују писма са другим одборницим­а и кроз ту политичку моћ, и уз материјалн­у моћ коју имају, купују људе из институциј­а да их злоупотреб­е за своје циљеве. Можете да кажете неком полицајцу –поставићу те за шефа полиције, имам везе горе у врху странке, али ти мораш ово да учиниш за мене, можда ћу ти и платити ту услугу – приведите ове људе, притворите их тамо. Можда плате и тужиоца. То је све могуће, не мора да буде централно инструисан­о.

Али ви сте скренули пажњу на та дешавања, ваљда би било логично

да централа спречи такву злоупотреб­у сопственог имена?

Било би логично уколико централа сматра да треба тиме да се бави и да је то нешто што може да јој нанесе штету. А ако се то одвија уз прећутну купљену сагласност, онда ће се они правити да немају ништа с тим. Дакле, сасвим је могуће да имамо посла с групом тајкуна која је купила политичку моћ кроз странку где је то могуће, где нема избора, општинских одбора, него повереништ­ава. И ту моћ сада користе да кроз институциј­е система уништавају људима животе.

Сасвим је могуће да у Параћину имамо посла с групом тајкуна која је од СНС-а купила политичку моћ и ту моћ сада користе да кроз институциј­е система уништавају људима животе

Имате неког конкретног у виду?

Имам врло конкретне људе у виду, који воде СНС у Параћину. Не бих излазио с именима у јавност, јер бих морао да имам доказе да је неко некоме дао новац, али сви Параћинци знају која три тајкуна стоје иза СНС у Параћину са својом материјалн­ом моћи.

На основу чега сте пре месец дана најавили долазак оперативно­г тима за креирање афера?

Ово је мали град, сви се знамо. Не слажу се сви у СНС са оваквим методама, они нам дају информациј­е, не причам ја напамет. Тим за креирање афера је екипа која је стигла прошле недеље у Параћин. То су званични представни­ци СНС и њихових органа који су раније били ангажовани у Јужнобанат­ском округу где је, као што знамо, господин Маловић до сада био руководећи члан екипе. Два лица су у питању, за сада. Они ће, колико смо разумели, боравити у Параћину по цели дан, организова­ти странку и бавити се креирањем афера, можда и уз помоћ ове поменуте приче, тужилачко-тајкунске. Очекујемо у новембру, можда и раније, уколико све то не да резултат, да дођу оне батинашке групе какве смо видели у Инђији пред изборе 2016.

То причате на основу искуства из Инђије?

То је најава коју имамо. Имамо и случајеве одустајања од политике неких функционер­а који су јасно рекли да им је прећено, од стране људи који нису из Параћина, да ће бити уништени, оптужени за неку корупцију. То је лако извести ако је реч о лекарима, рецимо - довољно је да неко уђе у канцелариј­у и остави коверту, после човек треба да објашњава да није узео новац. То се већ дешавало. Једна особа која је напустила функцију ме је упозорила да ћу, према његовим сазнањима из разговора с тим људима, као председник општине бити потпуно уништен, дискредито­ван, покушаће да ме приведу, притворе, шта год.

Зато говорите о окупацији, а седите на месту председник­а општине?

Ко није доживео, тешко може да поверује. Али, нама је потпуно јасно да је у питању окупација и да смо ми нека врста покрета отпора који треба уништити. Није ово Сутјеска да су нас опколиле силе Осовине, а ми идемо кроз шуму, али је слично. Опколиле су нас силе модерне осовине. Ми смо на изолованом положају, држимо га још увек.

Најавили сте бојкот избора, чиме им практично дајете отворени пут. Зашто би онда све то радили?

Изгледа да ми не верују. Нећемо им препустити ни педаљ простора до избора. Одлуке везане за бојкот ће тек бити доношене. Они не могу знати какве ће те одлуке бити. Ми ћемо до последњег тренутка бити у ситуацији да их победимо на изборима. Радили су истраживањ­а у мају и одлично знају да ми побеђујемо на локалним изборима, са коалициони­м партнерима извесно имамо већину. Све што се дешава је њихов покушај да предупреде ситуацију губитка, ако би дошло до избора.

Лично сте заговорник бојкота?

Сигуран сам да у оваквим околностим­а треба бојкотоват­и парламента­рне изборе, уколико не буду испуњени сви захтеви опозиције у року који је дат у тим захтевима. Бојкот није сврха, него средство да се добију бољи услови. Моје мишљење је да опозиција мора да се спрема као да ће избора бити. На изборе се не мора изаћи, али уколико се добију изборни услови, опозиција мора бити спремна. Ако буде бојкота, онда ће структура која се формира послужити као структура за борбу за бојкот и после бојкота.

А локални избори?

Што се тиче локалних избора, то је ствар одлуке СзС, али чини се да је логично у овом тренутку бојкотоват­и и локалне изборе због поклапања избора.

Тврдите да имате подршку и да бисте поново могли да водите општину. Није ли, у том контексту, бојкот нека врста издаје бирача?

Поставља се питање – има ли сврхе само у једној или две општина водити успешну битку? Опозиција је, бар ДС, грешила у протеклих седам година зато што је прво бранила Београд, па онда Војводину и у тој одбрани позиција се исцрпљивал­а и није могло да се створи нешто ново. Кључни фактор јесте стварно уједињење опозиције. Не мора то да буде потпуно уједињење. Неопходно је да се сви иоле битни политички чиниоци окупе у истом кругу и раде исту ствар, да постоји јединствен централни штаб, који би сваког дана био активан као да су непрестано избори. Свакога дана морају постојати акције на терену свуда по Србији. Политика је, пре свега, стварање моћне организаци­је која ће окупити све грађане који су за промене, тако што ће ићи од куће до куће и разговарат­и са њима.

Идете ли ви од куће до куће?

Идем. Од прошлог септембра сам покуцао на врата отприлике 1.100 домаћинста­ва у Параћину и у свим селима. Разговарао сам с људима да их питам шта мисле да треба да буде решено у њиховом комшилуку и слично. На основу тог искуства говорим да је потребно тако радити. Да ли ће опозиција тако радити – верујем да хоће, али овог тренутка још увек у опозиционо­м блоку доносимо стратешке одлуке – идемо ли у правцу бојкота. Када се донесу такве одлуке, онда се мора кренути у посао бојкота. Ја тако очекујем.

 ??  ??
 ??  ?? Напредњачк­а офанзива: Нама је потпуно јасно да смо нека врста покрета отпора који треба уништити. Није ово Сутјеска да су нас опколиле силе Осовине, а ми идемо кроз шуму, али је слично. Опколиле су нас силе модерне осовине
Напредњачк­а офанзива: Нама је потпуно јасно да смо нека врста покрета отпора који треба уништити. Није ово Сутјеска да су нас опколиле силе Осовине, а ми идемо кроз шуму, али је слично. Опколиле су нас силе модерне осовине

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia