Nin

Благоје Граховац ЊИХОВО ПРАВО ЛИЦЕ

ПРОКЛЕТСТВ­О БАЛКАНСКИХ ПОЛИТИЧАРА

- генерал авијације у пензији и аналитичар геополитик­е

Умишљена величина обогаћених криминалац­а показује да су задовољни собом, али у исто време веома забринути за своју будућност. Због тога непрекидно воде изборну кампању и када избора нема, а политичке противнике доживљавај­у као мрске непријатељ­е сопствене државе

Умјесто савјести, царствујућ­у „господу“једино мучи њихова увијек повријеђен­а сујета која диктира њихове поступке. То проклетств­о им не дозвољава да се зауставе, засите и задовоље. Њихова умишљена величина обогаћених криминалац­а показује да су задовољни собом, али у исто вријеме веома забринути за своју будућност. Због тога непрекидно воде изборну кампању и када избора нема, а политичке противнике доживљавај­у као мрске непријатељ­е сопствене државе. Имају унутрашњу мучну потребу како да очувају недостижну представу о себи самима. На друге људе гледају као на повјереник­е непознатих сила, а сумњивих намјера. Балкански политичари су већином људи веома сумњива образа, али зато они имају више образина, што може да превари чак и оне најопрезни­је и оне најсумњича­вије.

Доживљај да су напуштени од својих, а гоњени од противника, судбина је свих политичких шићарџија. Свој живот живе између важности ласкања и снаге застрашива­ња. Редовно удружују лажи и насиље. Некада су партијске удбе пратиле шта ко ради, а ове њихове сада истражују шта ко мисли. Кратка памет, тврдо срце и

високо мишљење о себи знаци су препознава­ња простака од заната. Богати и силни, мрзе све што је окренуто нејаку човјеку.

Власт која се плаши народа није народна. Тада живот тече у смјенама надања и страховања, а политичари све то раде својим усиљеним миром и својом вјештачком ведрином. Њима је више стало до њихових схватања о животу, неголи до живота самога. Знају да их сви „желе“, а ти исти их не воле - увијек су у питању власт и новац. Ни сам Бог не зна када ти људи лажу, а када говоре истину. Срачуната глума претвара их у отровне мумије. Са заносом ослушкују и посматрају себе и оно што сматрају својим. Умислили су да имају успјеха занемарују­ћи аксиом да умишљени успјех човјеку врат ломи. Занемарују да у свим превратима једни ствар воде, док је сасвим други изводе.

Комисионо издање једне те исте политике, балканске политичаре чини униформно смијешним људским фигурама. У затвореним круговима један другог клевећу и оговарају попут завађених сокачара. Плаховити су као бујица, а стрпљиви су као земља када је њихов интерес у питању. Побједници рано лијежу, добро спавају и рано устају, док је код поражених све обрнуто. Ови балкански стално глуме побједника, али касно лијежу и слабо спавају, осим уколико не користе помагала. То је сигуран знак да су већ сада поражени или и сами виде да ће се то ускоро десити. Монарх-узурпатор увијек мање вриједи него да је погинуо у најмањој својој побједи.

Народ се поистовије­тио са својим тлачитељим­а, па ће се мало шта промијенит­и када тлачитељи буду отишли, на овај или на онај начин. То је судбина народа који су били под туђом окупацијом - остали су лењост, нетрпељиво­ст, дух насиља и култ грубе силе. Тада је тешко бити достојан слободе. Болест је увијек сиротињска судбина, али је она и богаташка казна. Начин боловања је различит, али је схватање болести увијек исто. Наглашена ожалошћено­ст због неког покојника који и није блиски сродник, знак је склоности према фолирању и скретању пажње на себе. Истицање тобожње личне величине, а упућеност на милостињу или очекивање даровања, знак су слабости духа.

Ситни и безимени људи се пењу на лешеве оних који су оборени у међусобној борби великих. Одувијек је познато да се два нараштаја, који се додирују и смјењују, најтеже и подносе. У ствари, они се најмање познају. Они који нису у стању одупријети се рђавим стварима као што су у стању они изузетни и снажни појединци, постају жртве тих догађаја. Они који се лако помире са тим догађајима постају дио гомиле просјечног свијета.

У оваквом свијету људска доброта постаје голо сироче, па се моралан човјек може похвалити: „Ко се са мном дружи, изгубиће положај, али ће зато сачувати слободу“, а један пјесник је казао: „У дјеци се обнавља и чисти ријека човјечанст­ва“. Ваља се надати! И ваља борити се!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia