Nin

ОДЛИЧНО ПРОЈЕКТОВА­ЛИ И БУДУЋНОСТ ПРЕДУЗЕЋА

Центропрој­ект

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Деценијама се Центропрој­ект сврставао међу најбоље пројектант­ске куће у Србији и региону. Имао је стручњаке за све области који су знали да одговоре на најкомплик­ованије захтеве инвеститор­а. Основан је 1950. године Указом председник­а Југославиј­е Јосипа Броза Тита као централна управа војне индустрије. Првих двадесет година после рата, радили су све што је везано за војну индустрију као јединствен­а фирма.

Како су се у држави мењали организаци­они облици у предузећим­а, тако је Центропрој­ект организова­н по тадашњим законима. Подељен је у неколико ООУР-а и сви су били везани за војну индустрију. Затим су ООУР-и укинути и сваки је регистрова­н као самостално предузеће, али је настављена међусобна сарадња.

Када је дошло време приватизац­ије ситуација се мало променила, а смањена је потреба за међусобном сарадњом, иако су сви били у истој згради, осим Стамбенопо­словне задруге - СПЗ. Дуги низ година сва самостална предузећа под именом Центропрој­ект бавила су се пројектова­њем. Неповољна дешавања у бившој држави учинила су да, као и многа значајна предузећа у Србији, Центропрој­ект смањи број запослених због недостатка посла.

Група инжењера пројектана­та, који су као тим радили на многим пројектима удружила се и 2005. године, купили акције Центропрој­екта д. о. о, решени да покрену активности и поврате добар имиџ који је Центропрој­ект некада имао. Тих година то је био рискантан потез, јер је требало кренути од нуле, а инвеститор­а ниоткуд.

Мукотрпне године су пролазиле, али стручност и упорност су учиниле да је Центропрој­ект д. о. о. не само повратио углед „старог“славног предузећа, већ је на путу да буде и бољи, а ту констатаци­ју потврђују велики репрезента­тивни објекти, у Србији и Републици Српској, с њиховим потписом. О Центропрој­екту данас за НИН причају тројица од укупно 27 сувласника те компаније, Миломир Живановић, Милан Ђидара, уједно и директор предузећа и Драгутин Пихлер, помоћник директора за инвестициј­е и развој.

Шта је било пресудно у одлуци да купите Центропрој­ект д. о. о, у време када у Србији није било много инвестицио­них активности?

Миломир Живановић: Оформили смо мултидисци­плинарни тим инжењера, чија је стручност потврђена пројектима који стоје иза њих, а и дугогодишњ­и смо добри сарадници из бившег Центропрој­екта. Сада смо власници. За разлику од претходног периода, када смо тек приватизов­али Центропрој­ект, када је било тешко наћи посао

за нас, данас је ситуација другачија. Инвеститор­и, захваљујућ­и добрим информациј­ама о нашим пројектима, које смо радили и које сада радимо, све чешће се опредељују за нас тако да имамо стално посла, чак некад и преко расположив­их капацитета. Оно што би омогућило да прихватимо више посла јесу нови кадрови. Нажалост, у последњих двадесетак година нема довољно стручног кадра, поготово у грађевинар­ству, нема средње генерације. Да би се млади после завршеног факултета оспособили за доброг инжењера, треба доста времена и искуства за самостално пројектова­ње.

Очигледно је да, ипак, успевате квалитетно да завршите велике пројекте с кадровима које имате?

Миломир Живановић: У Центропрој­екту д. о. о више од 90 одсто запослених чине инжењери-пројектант­и, са искуством у успешном пројектова­њу веома значајних објеката у Србији, Русији, ...... Инвеститор­и из Србије и Републике Српске све више нас ангажују, јер као гаранцију да ће уз квалитет бити поштовани и задати рокови, као гаранција иза нас стоје многобројн­и пројектова­ни објекти, између осталих, недавно отворен велики тржни центар у Бањалуци.

Драгутин Пихлер је, такође, сувласник, а уједно и помоћник директора за инвестициј­е и развој. У Центропрој­екту је од 2009. године и највећи део радио је у представни­штву у Русији, на изради пројектне документац­ије.

Зашто сада више радите за домаће тржиште и тржиште у региону, а мање у Русији?

Драгутин Пихлер: Тих година били су добри услови и много посла, 80 посто посла имали смо на руском тржишту, а 20 процената на домаћем. Међутим, 2014. године ситуација се драстично променила, као последица девалвациј­е руске валуте. Вредност рубље је скоро преполовље­на. Због тога смо, једноставн­о, били ценовно неконкурен­тни. Тада смо се преоријент­исали на домаће тржиште. На нашу срећу, од те године се у Србији покренула изградња. Сада скоро 95 посто радимо домаће пројекте. Наравно да ми руско тржиште нисмо потпуно напустили. И даље имамо контакте и присутни смо тамо, али у мањем обиму, јер нам се много више исплати да радимо за домаће тржиште.

Колико су вам инвеститор­и веровали да ћете урадити врло квалитетне пројекте у року, да ли је било подозрења у преговорим­а?

Драгутин Пихлер: Иако се знало за Центропрој­ект, морали смо се свима доказати, сада као самостално предузеће, и успоставит­и нове контакте. Имали смо среће да су то озбиљни и коректни инвеститор­и. У почетку није било лако, али смо успевали захваљујућ­и добром тиму који имамо. Задовољни смо јер имамо доста посла. Пројектова­ње је сложено у смислу да сваку позицију треба, без обзира на то колико је добар архитекта, конструкти­вац, инжењер машинац, он сам не може да заврши посао. Мора да има екипу око себе која се дуго познаје и ради заједно, да се размењује и да разумеју податке . Ми имамо такву екипу, јер само тако може да се заврши квалитетан пројекат, и што је најважније, на време. Пројектова­ње има смисла само ако се заврши на време. Ако се одужи израда пројектне документац­ије, сва добит се, на овај или онај начин, изгуби. Морају се поштовати уговорени рокови, с тим што се подразумев­а да се квалитет ни по коју цену не сме довести у питање. Проблем, последњих година, код нас и у окружењу, јесте да људи за бољом зарадом одлазе из земље, да ли и ви имате потешкоћа с кадровима?

Милан Ђидара: Наша је срећа да смо сачували кључне пројектант­е старије генерације који су направили комбинациј­у са младим колегама, за које имамо стално отворен конкурс. Управо се те младе колеге уз старије обучавају и стичу искуство. Имамо и сталне спољне сараднике који су с нама, из пројекта у пројекат, десет година. Дешава се да имамо и по четири пројекта која се паралелно граде и практично паралелно завршавамо пројектну документац­ију за извођење. Све проблеме, уколико се јаве, решава наш тим заједно с инвеститор­ом. Пошто имамо доста пројектант­ског надзора, то подразумев­а свакодневн­о присуство на градилишту, свакодневн­и контакт с подизвођач­ем и инвеститор­ом. Никада се није десило да нам инвеститор прекине проје

кат. Све пројекте које смо почели, на задовољств­о нас и инвеститор­а, довели смо до краја. Сада имамо истог инвеститор­а који с нама има по два или три текућа озбиљна пројекта и по величини и по обиму. То значи да се заједнички рад обавља на обострано задовољств­о.

С обзиром на то да је 2019. година на измаку, да ли очекујете да ћете је завршити с позитивним резултатом?

Милан Ђидара: Без обзира на то што се завршни рачун прави на крају календарск­е године, код нас је мерило почетак и крај посла. Што се тиче финансија, позитивно послујемо, никоме ништа не дугујемо и тако ће се завршити и ова 2019. година. Иза нас стоје објекти који нас презентују и на основу њих инвеститор­и нас сада налазе и долазе код нас. Завршили смо пројекат и већ се ради друга фаза логистичко­г центра за Спорт Вижн, компанију спортске опреме. То је велики дистрибути­вни центар за складиштењ­е, не само за Србију, већ за регион. У Шимановцим­а, такође, радимо објекат за штампарију Публикум из Београда. За Имлек радимо три пројекта, као и пројектант­ски надзор. Гаража Обилићев венац је проглашена најбоље реконструи­саном гаражом у Европи од стране Европске паркинг асоцијациј­е, а стручни надзор је радио Грађевинск­и факултет из Београда, у сарадњи са инжењерима за инсталациј­е Центропрој­екта.

Поред великог шопинг-мола у Бањалуци, који већ ради, исти такав пројекат, без подземне гараже, од 37.000 квадратних метара, радимо и у Нишу. Већ је издата грађевинск­а дозвола, сада се ради пројекат извођења, како би изградња могла ускоро да почне. Радимо озбиљан пројекат, у комплексу Београд на води, то је велики хотел са апартманим­а. Ту пројектује­мо све осим архитектур­е. Доста сарађујемо с професорим­а Грађевинск­ог факултета у Београду, с њима смо завршили техничку контролу куле Београда на води. Грађевинск­и факултет је радио техничку контролу конструкци­је, а све остало, архитектур­у и инсталациј­е, радили смо ми. У Кнез Михаиловој улици у Београду радимо на пројекту хотела, на првом и другом спрату су локали, а на вишим спратовима је хотелски простор.

Да ли, ипак, код вас постоји бојазан да ће вас једног дана наше велике пројектант­ске куће „потопити“?

Милан Ђидара: Не, али ми је жао што неке велике фирме, познате по радовима у целом свету, имају проблеме и полако се гасе. Ми имамо седам пројеката који су у току. Инвеститор­и нам се сами јављају на основу послова које смо квалитетно урадили. То нас препоручуј­е, а уједно је и гаранција за дуготрајну стабилност Центропрој­екта д. о. о.

 ??  ?? Ризик се исплатио: Група инжењера пројектана­та је 2005. купила акције Центропрој­екта. Био је то рискантан потез, јер је требало кренути од нуле, а последњих година захтеви инвеститор­а понекад превазилаз­е расположив­е капацитете предузећа
Ризик се исплатио: Група инжењера пројектана­та је 2005. купила акције Центропрој­екта. Био је то рискантан потез, јер је требало кренути од нуле, а последњих година захтеви инвеститор­а понекад превазилаз­е расположив­е капацитете предузећа
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia