Nin

У ПРИВАТНИМ ЏЕПОВИМА ЗАВРШИЛО 700 МИЛИОНА ДИНАРА Економија Реконструк­ција Трга републике

- МИЛАН САВИЋ некадашњи директор ЈКП Београд пут

Недовршена реконструк­ција Трга републике у Београду коштала је више од 900 евра по метру квадратном, а држава се хвали да гради станове за 500 евра по квадрату. Ако су радови коштали 1,1 милијарду, а сви трошкови реално не могу бити већи од 350 милиона, поставља се питање шта је било са остатком пара

Реконструк­ција Трга републике је трајала годину дана, а резултат је нова реконструк­ција реконструи­саног трга. Грађанима је из џепова узето више од милијарду и сто милиона динара (и то није коначни цех), да би радови били незавршени. Када се узме у обзир да је површина трга 12.000 квадратних метара, испада дa је реконструк­ција коштала више од 900 евра по метру квадратном. А држава се хвали да гради станове за 500 евра по квадрату.

Не треба бити превелики стручњак - довољно је погледати ценовнике које су у јулу ове године усвојили Путеви Србије и утврдити да су грађани опљачкани. Лако је утврдити описе радова за рушење коцака, тротоара, ивичњака, копање хумуса и земље,

рушење асфалтног застора, полагање дренажних цеви, израда ревизионих шахтова... Увидом у ценовнике предузећа Гранит Пештер из Љига, Шумадија гранит из Аранђеловц­а и Јабланице из Коњица (БиХ), добије се и ценовник уграђених плоча, гранитних коцака и камених ивичњака. Све ово када се сабере добија се цифра од око 300 милиона динара. Можемо још да признамо и неке археолошке радове, и канделабре, и посађено дрвеће које се већ суши, па та цифра тешко може да пребаци 350 милиона динара.

Шта је са преосталих 700 милиона динара? То би требало Тужилаштво да испита. Колико је само квадрата дечјих установа могло бити изграђено од ових пара, које су очигледно преко Штрабага и његових (приватних)

подизвођач­а завршиле у џеповима напредњачк­их функционер­а. Најмање седам дечјих установа је могло бити на располагањ­у родитељима који своју децу немају где да оставе на чување док раде.

Поред огромне материјалн­е штете и малтретира­ња Београђана, Горан Весић и „стручњаци“су успели да униште саобраћај у овом делу Београда и направе потпуни хаос и колапс. Једино што могу да учине је да поднесу оставке и да их полиција и тужилаштво приведу правди. Лако је утврдити токове новца. Прегледом грађевинск­их дневника може се утврдити ко је шта овде радио и како.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia