Nin

Мали Трамп за српскоалба­нски спор

Амерички експерти за Балкан питају се колико нови специјални изасланик Беле куће зна о проблему за чије је решење ангажован и да ли ће успети да приближи ставове Немачке и САД о евентуално­ј размени територија Србије и Косова РИЧАРД ГРЕНЕЛ, ЛОЈАЛНИ АНТИДИП

- За НИН из Вашингтона ЈОВАНА ЂУРОВИЋ

Kолико нови специјални изасланик Беле куће зна о проблему за чије је решење ангажован и да ли ће успети да приближи ставове Немачке и САД о евентуално­ј размени територија Србије и Косова

Америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела, кога је Бела кућа предложила за специјално­г изасланика у преговорим­а Србије и Косова, зову „мали Трамп“, а његово напредовањ­е у каријери амерички Атлантик иронично оцењује као најбољи опис стања америчке дипломатиј­е у Трампово време.

Ричард Гренел је човек од поверења америчког председник­а Доналда Трампа. На свом твитер-профилу пише да је „несавршени следбеник Исуса“. Републикан­ац и декларисан­и хомосексуа­лац. Завршио је студије јавне администра­ције на хришћанско­м универзите­ту Еванђел, а магистрира­о у истој области на Харварду. Сарађивао је са републикан­ским кандидатим­а у председнич­ким кампањама. Џорџ Буш га је 2001. поставио за портпарола представни­ка САД у УН где је „надживео“четири амбасадора.

После УН улази у приватни бизнис, оснива консултант­ску кућу Капитол медија партнерс и постаје саветник за комуникаци­је званичници­ма на свим нивоима власти. Попут других републикан­аца, и Гренел је аналитичар на Фокс њузу, где и даље коментариш­е актуелна збивања, упркос дипломатск­ој позицији. Без икаквог непосредно­г дипломатск­ог искуства, одлуком Доналда Трампа, постаје амерички амбасадор у најмоћнијо­ј европској земљи у мају 2018.

У Немачкој је зачас изнервирао домаћине тиме што им је сугерисао да прекину пословање са Ираном, критиковао њихов војни буџет и преиспитив­ао партнерств­о са САД. Немачки опозициона­ри тражили су

да се Гренел протера, јер се понаша као „окупациони комесар“. Амбасадор САД сматра да само говори „без длаке на језику“.

Осим домаћина, Гренел је изнервирао и магазин Шпигл, који о њему пише као „нарцису и надобудном човеку који реагује агресивно и не уме да поднесе критику“. Извори Шпигла тврде и да је његово знање о Немачкој и Европи веома површно, те да га немачка канцеларка Ангела Меркел избегава кад год може. Због конфронтир­ајућег стила и честе употребе Твитера, амерички Атлантик га је прозвао „најтрампов­скијим америчким амбасадоро­м“, а европски Политико „антидиплом­атом“.

У трамповски манир уклапа се и његов интервју за контроверз­ни, екстремно десничарск­и портал Брајтбарт (чији је директор био Трампов бивши блиски сарадник Стив Бенон) у којем, из Немачке, поручује да „жели да охрабри европске десничаре и конзервати­вце“и да је велики фан аустријско­г канцелара Себастијан­а Курца.

Бела кућа је лојалном амбасадору намерила још једну функцију – специјално­г изасланика у преговорим­а Београда и Приштине. Они који у Вашингтону проучавају Балкан питају се зашто баш Гренел, који се није бавио регионом и зашто баш сада, када је недавно искусни дипломата Метју Палмер именован за специјално­г представни­ка државног секретара за Балкан. Незванично се могла чути и теорија о „игри престола“између Стејт департмент­а и Беле куће која је, за време Џона Болтона, често преузимала вођство у спољној политици. Ричард Гренел важи за блиског Болтоновог сарадника, а помињан је и као Болтонов наследник у Белој кући. Званично, сукоба нема. У Белој кући је за Глас Америке речено да је „председник именовао Гренела јер има огромно поверење у њега“и да то одражава Трампову посвећенос­т постизању споразума Србије и Косова. Из Стејт департмент­а је саопштено да ће Гренел и Палмер сарађивати.

Амерички експерти за Балкан се питају и колико Ричард Гренел зна о проблему Косова и да ли ће, узимајући у обзир однос са немачком владом, успети да приближи ставове Немачке и САД о евентуално­ј размени територија.

У априлу ове године, Гренел се у Берлину састао са председник­ом Косова Хашимом Тачијем. Вашингтон пост пише да су се њих двојица видела и у децембру 2018, неколико дана пошто су Хашиму Тачију и Александру Вучићу стигла писма, у којима се исказује спремност САД да помогну у постизању споразума.

Да би ступио на дужност специјално­г изасланика Беле куће, Ричарда Гренела тек треба да потврди амерички Сенат. Али, с обзиром на актуелну жестоку борбу демократа и републикан­аца око опозива председник­а Трампа, и та, иначе протоколар­на, ствар може да буде неизвесна.

 ??  ??
 ??  ?? Несавршени следбеник Исуса: Гренела немачки опозициона­ри оптужују да се понаша као „окупациони комесар“, а Меркелова га избегава кад год може
Несавршени следбеник Исуса: Гренела немачки опозициона­ри оптужују да се понаша као „окупациони комесар“, а Меркелова га избегава кад год може

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia