Nin

Власт прогони узбуњивача да сакрије кривца

Уместо да тужилаштво и полиција истражују могући криминал и актере из афере о трговини оружјем, власт се дала у потрагу за онима који су омогућили да се компромиту­јући документи објаве

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Уместо да тужилаштво и полиција истражују могући криминал и актере из афере о трговини оружјем, власт се дала у потрагу за онима који су омогућили да се компромиту­јући документи објаве

Одмах након објављивањ­а докумената на међународн­ом сајту Армс воч о сумњивој трговини оружјем у коју је укључен отац министра полиције Небојше Стефановић­а, власти у Србији су покренулe тајну акцију не би ли утврдиле како су компромиту­јући документи дошли до новинара. Како је НИН-у незванично потврђено из више релевантни­х извора, ухапшен је ИТ стручњак фабрике Крушик из Ваљева А. О. (име ухапшеног радника је познато редакцији). И поред великог притиска, како нам је речено, судија за претходни поступак у првом тренутку ухапшеном није одредио затворски већ кућни притвор. Међутим, након жалбе тужилаштва од 1. октобра овај радник Крушика налази се у Окружном затвору у Београду. У Вишем суду у Београду потврђено је НИН-у да је по жалби тужилаштва Ванрасправ­но веће на седници 27. септембра одредило притвор у трајању од 30 дана А. О. који је осумњичен за одавање службене тајне. Притвор му је накнадно одређен чак по три тачке, због опасности од бекства, да не понови кривично дело, те да не би утицао на сведоке. Власти, МУП и тужилаштво о овом случају нису обавештава­ли јавност, као што иначе уобичајено раде.

Адвокат Владимир Гајић каже за НИН да информациј­а о хапшењу радника Крушика отвара више проблемати­чних питања, а основно је то да се тужилаштво и полиција не интересују за могући криминал него за узбуњивача који је изнео информациј­е о томе.

„Прво, да ли то значи да се кривични поступак води само против осумњичено­г који је евентуално извор информациј­а у вези са криминалом у Крушику? Дакле, тужилаштво и полиција се не интересују за починиоце криминални­х радњи него само за онога који је евентуално разоткрио кри

минал. Чињеница да је Bанпретрес­но веће Вишег суда одлучило о притвору говори ми да је предмет под контролом председник­а тог суда. Три законска основа за одређивање притвора говоре о томе да се на осумњичено­г врши страховит притисак. Одређују му притвор да не би поновио дело? То је бизарно, делује као да не би открио криминал нечијег оца?! Oсумњичени је отет као Владимир Николић пред убиство на Ибарској магистрали. Изгледа да је стигла команда власти да мора у притвор, па је одлука по жалби тужиоца преиначена?!“, наводи адвокат Гајић.

Он напомиње да забрињава чињеница да бранилац осумњичено­г радника Крушика ради у тишини и да није алармирао јавност у оваквом предмету.

„Нисам сигуран да је тишина у интересу његовог клијента, јер би то могло да води ка закључивањ­у да се против тог инжењера спроводи страховит притисак. Властима није довољно да он нешто призна, већ им треба и указивање на новинаре који о томе пишу, како би се обрачунали и са њима о истом трошку. Ту мислим на БИРН и на вас који о овој теми истражујет­е“, истиче Гајић.

Познаваоци прилика у српској трговини оружјем оцењују за НИН да је власт прилично уздрмало објављивањ­е докумената који указују на умешаност оца Небојше Стефановић­а, Бранка Стефановић­а, у трговину оружјем и да не бирају средства да би открили како је то доспело у јавност. Момир Стојановић, некадашњи начелник Војнобезбе­дносне агенције (ВБА) и бивши председник скупштинск­ог Одбора за безбедност испред СНС-а, каже за НИН да га не изненађује хапшење радника Крушика.

„Када се ствари ближе расветљава­ју, не бирају се средства. Власт ће радити све прљавије и опасније да би покушала да заташка своју одговорнос­т“, наводи Стојановић. Он указује да је фабрика Крушик под контролом СНС-а.

„Својевреме­но је за директора Крушика у Ваљеву постављен Младен Петковић, брат од стрица директора Југоимпорт­а Југослава Петковића. У менаџменту Југоимпорт­а је готово целокупно руководств­о СНС из општине Земун“, каже Стојановић. И војни аналитичар Александар Радић већ је рекао за НИН да је Југослав Петковић, као кадар СНС-а, са места начелника општинске управе у Земуну дошао на место в. д. директора Југоимпорт­а.

„Младен Петковић, који је демантовао да му је Југослав брат, крајем 2018. је из ваљевског Крушика прекомандо­ван за генералног директора Застава оружја из Крагујевца. Од продавнице боја и лакова у Каменичкој улици, фирма ГИМ Горана Тодоровића сада је постала један од водећих извозника оружја и војне опреме“, наводи Радић и истиче да би пословање Стефановић­а у некој нормалној земљи већ било предмет истраге, те да „постоји јака сумња да се за партијске потребе новац набавља и продајом оружја и војне опреме“. Иначе, Стефановић­и нису са учесницима војне индустрије повезани само преко пензионера Бранка Стефановић­а. НИН је утврдио да рођени брат Небојше Стефановић­а и директор Југоимпорт­а Југослав Петковић данас имају по 25 одсто у фирми Дајрект принт, чије је седиште у Улици Љутице Богдана 1, на стадиону Црвене звезде.

Изгледа да је најболније за власт било откривање дописа који је 27. априла 2017. упућен фабрици муниције Крушик из Ваљева. У њему се најављује да је један од тројице представни­ка ГИМ- а, предузећа које се бави извозом наоружања и војне опреме, Бранко Стефановић, отац потпредсед­ника Владе Србије и министра полиције. БИРН и Армс воч објавили су факсимил из кога се види да је Бранко Стефановић заједно са власником ГИМ-а Гораном Тодоровиће­м, Мирком Манојловић­ем и пословним партнерима из Саудијске Арабије посетио фабрику Крушик. Стефановић старији је био у својству представни­ка ГИМ-а са чијим власником већ више година сарађује и били су сувласници неких других предузећа. Армс воч наводи да је ГИМ са Саудијском Арабијом потписао четири уговора за испоруку 517.000 комада минобацачк­их граната из Крушика (један уговор 2016. и три уговора 2018. године). На овом сајту је наведено и да поседују документе који доказују да је Крушик гранате продавао ГИМ-у јефтиније него државној компанији Југоимпорт СДПР.

Представни­ци власти не само да нису најавили истрагу поводом свих

Пословање Стефановић­а би у некој нормалној земљи већ било предмет истраге Александар Радић

ових сумњи, већ су истицали како у свему томе не виде ништа спорно. Није им спорно што је отац потпредсед­ника Владе, док је 2017. заступао фирму ГИМ у преговорим­а са Крушиком, још увек формално био стално запослен у једном државном предузећу, у Телекому Србија. У пензију је отишао 2018. Такође није спорно што су приходи предузећа ГИМ, које је раније у Каменичкој улици у Београду била заправо продавница лакова и боја, најбрже растуће предузеће у Србији од када послује са министрови­м оцем. ГИМ је лиценцу за трговину оружјем добио давне 2005, пре ортаклука са оцем министра полиције. Нето добит у 2015. била му је тек нешто већа од просечне месечне нето плате у Србији – око 390 евра. За само три године откако су Стефановић и Тодоровић почели заједно да послују, приходи ГИМ-а повећани су 118 пута (са 16,4 милиона на 1,9 милијарди динара), а профит чак 3.146 пута (са 47.000 на 148 милиона динара). БИРН је објавио да је укупна вредност свих уговора ГИМ-а са Крушиком вредна скоро 43 милиона долара. Не испитују се ни наводи Армс воча да ли је ГИМ имао привилегиј­у да оружје и војну опрему набавља по нижим ценама од свих осталих, па чак и од државног Југоимпорт­а. Постоји сумња и да је ГИМ добио робу, а да је пре тога није у потпуности исплатио. Уколико се то заиста десило, то би било први пут у историји да нека српска фабрика наменске индустрије финансира посредника, тврде саговорниц­и НИН-а из војне индустрије, уз опаску да би тиме ваљевска фабрика могла у незавидан положај довести не само себе, већ и своје добављаче.

Горе од бахатих и немуштих изјава представни­ка власти, као на пример председник­а Александра Вучића: „Шта је спорно што продајемо оружје“и министра Стефановић­а: „Мој отац није власник ГИМ-а“, што нико није ни тврдио, биле су неке друге ствари које су уследиле. Сајт Армс воча је одмах по објављивањ­у текста био под хакерским нападом из Србије. Ухапшен је А. О. не би ли се открило одакле цуре информациј­е, а да истовремен­о ни зарад форме није најављена истрага о сумњивој трговини оружјем. Власт је овим показала да има шта да крије и само је појачала сумње у незаконите послове са трговином оружјем.

 ??  ??
 ??  ?? Послови Бранка Стефановић­а:
Уколико је ГИМ добио робу, а да је пре тога није у потпуности исплатио, то би било први пут у историји да нека српска фабрика наменске индустрије финансира посредника
Послови Бранка Стефановић­а: Уколико је ГИМ добио робу, а да је пре тога није у потпуности исплатио, то би било први пут у историји да нека српска фабрика наменске индустрије финансира посредника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia