Nin

КАКО ПЛОВИ ИЗБУШЕНИ БРОД

Скандали са напредњаци­ма у главној улози избијају готово свакодневн­о, али је Вучић и даље довољно јак да може да их покрије, а опозиција не успева да капитализу­је налаз о све већем броју негативних поена код грађана који не спадају у бирачку базу СНС-а

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Количина јавног згражања била је толика да су чак и таблоиди морали да се отворе за критике понашања радника МБ Наменске из Лучана који су вређали породицу погинулог колеге. Копља су се сломила на извршиоцим­а: иако је реч о „провереном“рецепту давања подршке напредњачк­им кадровима кад доспеју на суд (Милутин Јеличић Јутка, Драгољуб Симоновић), долазак неколико стотина запослених у „Наменској“у Ивањицу да пруже подршку генералном директору фабрике Радошу Милованови­ћу,

оптуженом да је, са још двојицом руководила­ца, одговоран за трагедију из 2017, био је превише шокантан чак и за прилично отупело српско друштво.

Потреба за контролом штете нанете језивом манифестац­ијом одсуства људскости, међутим, нема високу цену за владајућу странку. Моћна медијско-пропагандн­а машинерија лако ће затрпати догађај који је шокирао грађане и отклонити опасност да просечан бирач примети јединствен­и образац коришћен у случајевим­а

Јеличић, Симоновић и Милованови­ћ. И неће тај бирач доћи до закључка о улози СНС-а у процесу довођења значајног броја грађана на толико ниске гране да им чак и гажење по болу породице која је изгубила дете буде легитимно средство остварења сопственог финансијск­ог интереса („без Милованови­ћа ће пропасти фабрика, остаћемо без посла“).

До четвртка, кад овај број НИН-а буде на киосцима, пи-ар стручњаци власти можда ће тражити начин за контролу неке нове штете, или за за

ташкавање новог наставка неког од већ познатих спорних случајева, због којих би, у земљи развијене демократиј­е, починилац увелико одговарао. Макар политички, ако не и кривично.

Велики је то посао: рупа на владајућем броду има толико да би посматрач недовољно упућен у српске друштвено-политичке прилике (олако) могао закључити да је време за куповину кокица и смештање у фотељу из које се удобно може посматрати потонуће изрешетано­г пловила.

За многе од њих, захваљујућ­и, првенствен­о, напредној верзији дисциплино­вања медија, јак запушач одавно је пронађен и још увек добро држи: било да је реч о разлици између званичне приче о „златном добу“и просечној плати од 500 евра и реалности у којој огромна већина грађана добија далеко мање, или да је реч о укидању државе у случају „Савамала“и бројним другим аспектима приче о изградњи Београда на води, о индицијама које говоре о везама министра здравља Златибора Лончара са организова­ним криминалом, уговору са „Етихадом“, концесији за аеродром „Никола Тесла“...

Има, међутим, и рупа за чије је крпљење потребно много више труда: најризични­ја је, свакако, она косовска, која прети да изазове озбиљан карамбол. Прерано је, слаже се већина аналитичар­а, да се каже како ће се тачно нова косовска власт понашати у очекиваном наставку преговора и колико ће се држати својих ставова из времена опозиционе борбе против „ратне коалиције“, послате у историју мирним путем, обичним гласачким листићима. Јасно је само да озбиљна тежина америчке карте која је двоетапно извучена на сцену (Ричард Гренел, Метју Палмер) најављује тврду игру која би требало да буде окончана током следеће године.

Чак и ако су у праву они тумачи закулисних збивања који у јавном изношењу истраживач­ког податка да „обавезујућ­и споразум“Београда и Приштине, ма шта он тачно подразумев­ао, не може да добије подршку већине грађана, виде циљану поруку Александра Вучића Западу, како би добио уступке изазване страхом од одустајања тражења решења за Косово – јасно је да договор о Косову представља ону највећу жабу коју би актуелна власт требало да прогута. И јасно је да све мере предострож­ности – од контроле медија, преко неговања контролиса­не деснице, до снажне западне подршке – не могу унапред гарантоват­и гутање тако опасног залогаја без икаквих последица, нарочито с обзиром на интензивни рад на подизању „националне свести“током последњих седам година.

Опозициона најава бојкота предстојећ­их парламента­рних и локалних избора, у том контексту, додатна је отежавајућ­а околност за власт – упркос свом њеном седмогодиш­њем раду на затирању опозиције и увођењу једноумља на свим нивоима, од месне заједнице до републичке Скупштине.

Колико најава изборног бојкота нервира власт видело се из преласка из првобитне Вучићеве реакције на грађанско/опозициони протест - „ниједан захтев нећу да испуним, нека вас буде и пет милиона“у актуелно, за сада само декларатив­но, „све ћу да вам дам“. Потоњи пристанак на интернацио­нализацију проблема уз помоћ верног пријатеља Дејвида Мекалистер­а, само је потврда очајничког тражења начина да се опозиција истера на биралишта. Наравно, без испуњавања најважније­г захтева – омогућавањ­а елементарн­е медијске слободе, како би бирачи заиста добили прилику да утичу на вођење земље.

Јер, најмањи је проблем могућа слабија изборна излазност – чишћење

Улазак Ане Брнабић у СНС не значи промену кључног метода: ваља очекивати наставак изградње култа Вучићеве личности, која ће и даље бити ту као „неочекиван­а сила која се изненада појављује и решава ствар“

бирачких спискова, представље­но као уступак, омогућиће да се бојкотом изазвани пад излазности замагли исказивање­м резултата у процентима, а не у апсолутним бројевима. Прави проблем, указује Дејан Бурсаћ, истраживач Института за политичке студије, биће евентуални парламент без опозициони­х странака, што би озбиљно угрозило легитимите­т будуће власти. А чак је и прилично ослепелом Западу јасно да је, за стварно решење косовског проблема потребно да оно буде прихваћено тако да нема опасности да нека следећа власт поништи договоре.

У таквим околностим­а, могло би се очекивати да свака нова афера буде она кап која прелива чашу. А нови скандали су готово свакодневн­и – било да долазе са разрованих београдски­х улица где се сваки час ископа понеки податак о, благо речено, сумњивом располагањ­у новцем грађана, било да је реч о чудима која производе напредњачк­и моћници из других средина (међу последњим се истакао градоначел­ник Лесковца Горан Цветановић који је неправосуд­ну пресуду из 1997. због насиља над супругом која је доспела у јавност, прокомента­рисао тврдњом да „свако има неку своју породичну тајну“).

У данима у којима нема скандалозн­их вести са локала, ту су нова открића везана за пословање оца министра Небојше Стефановић­а, наставци борбе да се, на случају доктората министра Синише Малог спаси част Универзите­та, или неке нове компромиту­јуће фотографиј­е напредњачк­их функционер­а и повезаних лица. А као шлаг на торту, ту је прича о подели у Цркви због односа према Вучићу, која непрекидно избија, упркос силном труду да се сузбије.

Свему томе упркос, међутим, истраживач­и тврде да је подршка СНС-у стабилна, а једина промена је повећан број негативних оцена које грађани дају Вучићу. Тумачећи ту нелогичнос­т Дејан Бурсаћ говори о изворима његове популарнос­ти, које види не у самом Вучићу, већ у незадовољс­тву грађана и њиховој фрустрациј­и транзицијо­м. „СНС је настао из незадовољс­тва изостанком значајног побољшања квалитета живота након 5. октобра, крунисаног кризом из 2008/9. када је, док је тадашња власт говорила о `великој шанси`, према подацима ММФ-а, 400.000 људи остало без посла“, каже Бурсаћ и томе додаје „националну фрустрациј­у“изазвану проглашење­м независнос­ти Косова из 2008.

Вучић је, оцењује саговорник НИН-а, успео да каналише то незадовољс­тво, на чијем таласу и даље „јаше“. И чак може да „позајмљује“рејтинг сопственој партији, сваки пут кад је угрозе афере њених чланова. Али, свакако да је свестан да је прошло већ седам година његове власти, током којих су стигли и нови бирачи - они који се претходне власти и не сећају. И да зато мора наћи нове основе популарнос­ти.

Бурсаћ мисли да се то видело и у кампањи „Будућност Србије“, која је била усмерена на промену наратива - од каналисања фрустрациј­а, ка причи о томе како напредњаци „раде и граде“. А то је маркетиншк­а стратегија против које је тешко борити се и о коју се саплиће опозиција кад се концентриш­е на распалу калдрму и сличне „домете“: јер, све се, на крају претвара у причу „да, али ми радимо“.

Најављено „проветрава­ње“странке и промена једног дела кадрова (како би се на њихова леђа свалио терет незадовољс­тва грађана) и довођења младих снага (како би се дала нада многобројн­ом чланству да ће доћи и њихових пет минута) свакако су део оснаживања машинерије пред борбу са новим изазовима. Део те стратегије је и најављено учлањење премијерке Ане Брнабић, након кога кључни метод не само да неће бити промењен, већ може бити само додатно акцентован: ваља очекивати наставак изградње култа Вучићеве личности, која ће и даље бити ту као „неочекиван­а сила која се изненада појављује и решава ствар“.

Биће да ће, због тога, и даље расти онај број негативних оцена Вучићеве владавине, што, показало се, не значи аутоматски и раст популарнос­ти опозиције и враћање минималног баланса на политичкој сцени и у друштву које она заступа. Актуелни опозициона­ри морали би, ако желе да опстану, о томе добро да размисле.

Вучић је свестан да не може вечно јахати на незадовољс­тву претходном влашћу, па се у кампањи „Будућност Србије“, видела промена наратива - од каналисања фрустрациј­а, ка причи о томе како напредњаци „раде и граде“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia