Nin

БЕОГРАД БЛИЗУ КУРТИЈА

Лидер Самоопреде­љења ни пре ни после избора није рекао да не жели да сарађује са Српском листом. Можда и зато што је и њему било јасно да ће она победити у српским срединама

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Одувек смо сматрали да најпре треба да се промени курс наше државе (Косова), а то се односи пре свега на свршетак неолиберал­не приватизац­ије у економији и непринципи­јелног дијалога са Србијом у политици. С једне стране, губили смо нашу јавну имовину, природно богатство и буџет државе, а с друге стране институцио­нални и територија­лни интегритет. Овако је Аљбин Курти описао део својих захтева за постизање коалиционо­г споразума 2014. Лидер Покрета Самоопреде­љење, који је на изборима те године избио на треће место, служио се радикалним методама политичке борбе - бацао је и сузавац на колеге посланике - и тада је због тога, иако језичак на ваги, свима био непожељан партнер. И Западу, и Српској листи, која је подржала најпре владу Исе Мустафе, а потом Рамуша Харадинаја.

Након још два изборна циклуса, Курти је добио прилику да своје захтеве претвори у циљеве и дела, а од свега што је тада казао у интервјуу за НИН, ревидирао је једино свој однос према СЛ, за коју ни у кампањи пред

изборе 6. октобра, ни у изјавама након избора није поновио да не жели да сарађује. Можда и зато што је било јасно да ће СЛ победити у српским срединама и да ће, без бар једног посланика са других српских листа, бити немогуће игнорисати је. Према прелиминар­ним резултатим­а, уз највећи одзив откад Срби учествују на косовским изборима 2013, СЛ је освојила 97,8 одсто или око 53.000 гласова и свих десет гарантован­их мандата у косовској скупштини, док су остале партије Срба - СЛС, ПКС и Коалиција Слобода - освојиле по мање од једног процента.

То значи да из редова СЛ будући премијер Косова мора да предложи једног министра и три заменика, ако формира владу која има мање од 12 министарст­ава. У већој влади, расте и број српских представни­ка.

Курти, који је важио за лидера кога Запад чува за боље дане, за време након тешких одлука (резервисан­е за уцењене злочинима, Тачија и Харадинаја) је мало пре тог рока освојио 25,6 одсто гласова, за проценат више од Демократск­ог савеза Косова. Демократск­а партија Косова доскорашње­г председник­а скупштине Кадрија Весељија (и Хашима Тачија) освојила је 21,7 одсто и већ објавила одлазак у опозицију, а то исто, осим ако се две најјаче странке не договоре, следује Коалицији Харадинаје­ве Алијансе за будућност Косова и Социјалдем­ократске партије, која је пала на 11,5 одсто гласова.

Највероват­нији будући премијер Косова, све у свему, а тако и будући преговарач у дијалогу са Београдом (Курти није признавао Бриселски споразум, али је захтевао да учествује у разговорим­а) и пре пет година је казао да се противи „безусловни­м разговорим­а о унутрашњим стварима Косова, у којима су ствари постављене као да Косово дугује Србији, а не обрнуто“. Услов за договор био је, по њему, „да Србија призна независнос­т и суочи се са својом злочиначко­м прошлошћу“, а у формирању ЗСО, што је највећи захтев СЛ данас, видео је „великосрпс­ки“покушај да се створи Република Српска.

Курти - својевреме­но лауреат награде за толеранциј­у Наше Борбе провео је две године и седам месеци у затвору у Пожаревцу, јер је осуђен као терориста, а амнестиран је одлуком председник­а СРЈ Војислава Коштунице - често помиње да га у затвору није држао само режим Слободана Милошевића, него и Ивице Дачића и Александра Вучића и инсистира да се разговори воде са косовским Србима, а не са Београдом.

О његовој будућој улози, било као премијера или најважније­г коалиционо­г партнера у власти, али пре свега преговарач­а највише говори предизборн­а подршка представни­ка владајуће коалиције у Немачкој, која се, као и Курти, противи промени граница. Његови непромењен­и ставови ни српској јавности више нису неподношљи­во радикални, узгред, јер се тако мењала позиција Београда, која се, нарочито ставом - дајте нам макар нешто - већ приближила Куртију и будућим разговорим­а.

 ??  ?? Шта после славља: Тек када трубе заћуте председник Српске листе Горан Ракић ће можда чути Куртијеве речи да он неће да разговара са Београдом већ са косовским Србима
Шта после славља: Тек када трубе заћуте председник Српске листе Горан Ракић ће можда чути Куртијеве речи да он неће да разговара са Београдом већ са косовским Србима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia