Nin

ТРАМП, ПРОПАЛИ БЛЕФЕР

Трамп, пропали блефер

-

Политичари лажу. Свакако и председниц­и. Не, не говорим сада о нашима. Блефирање је једна врста лагања. Настало у покеру, врло лепо се примило у политици. Шта је лепше за једног шефа државе него када уверљивом претњом ратом може да од комшије изнуди уступке, чак и када није имао стварну намеру да ратује.

Током последњих година прави шампион блефирања је председник Трамп. Шампион је по учесталост­и блефова, мада не и по резултатим­а. Мало-мало па Трамп некој земљи припрети грозним последицам­а уколико њено руководств­о не учини како он тражи. И не прави питање величине или политике земље: од средњих (Ирана, Мексика и Канаде) до највећих (Европске уније и Кине), од савезника до противника, од аутократиј­а до демократиј­а.

Основа његовог блефирања је уверење да нико не сме ни да помисли да се супротстав­и великој моћи САД на војном, економском, финансијск­ом и политичком подручју и одбије сарадњу по његовим условима. Трампово животно искуство је, међутим, ограничено на финансијск­е послове и стога недовољно за државностр­атешке. Јер, у првима се ради о хладној калкулациј­и где се играчи понашају крајње рационално, док у државним пословима важну улогу играју и други, нерационал­ни мотиви, као историјски, идеолошки, религијски, патриотски, савезнички и слично. У овим последњим Трамп се слабо сналази, па га стога изненађује спремност страних држава да се одупру.

Трампови блефови добро су пролазили на почетку његовог мандата стога што је његова променљиво­ст (или превртљиво­ст) отежавала опонентима добро разумевање његове акције. Временом се, међутим, јасније показало да блефира, односно да није спреман да предузме обећану снажну „казнену“акцију у случају непослушно­сти, тако да се сада главни опоненти готово играју с њим.

Погледајмо случај Ирана. Проглашен је највећим непријатељ­ем САД који квари цео Блиски исток, заведене су му оштре санкције, послати су носачи авиона и сва остала војска ради звецкања оружјем. Бела кућа је пролетос поставила и „црвене линије“: напашће Иран уколико овај нападне неког америчког савезника или угрози промет нафте. Када је Иран у јуну оборио велики амерички дрон, Трамп је наводно дао наредбу за напад, али се у последњи час предомисли­о као душеван човек, како је рекао, због неминовне погибије цивила. Ирану је ово била потврда да Трамп само блефира, па је појачао провокациј­е Америке узапћујући танкере и, чак, озбиљно прекидајућ­и саудијску производњу нафте ракетним нападом јеменских Хута, својих савезника, на најважнији светски нафтни комплекс.

Трамп је капитулира­о. Уместо да нападне, определио се за мирољубиву опцију - предложио је Ирану преговоре! Врло је лепо што је избегнут рат, али је ово свакако Трампов пораз. Иран је сада тврд нема преговора док се не повуку санкције.

Слично је са Кином, која је оптуживана за разна економска злодела, а инструмент казне је повећање царинских стопа на кинеску робу. Ипак, Трамп не претерује. Уме да прогласи примирје, уме да одложи повећање царина и слично, па ни смањење кинеског извоза у САД уопште није велико: у августу ове био је мањи него у истом месецу прошле године само за шест милијарди долара, или за једну осмину.

Трамп код финансија има бољи осећај него код чисте политике. Овде је свестан негативних ефеката својих акција на кретање берзе, његове главне узданице за изборе, па са Кином не иде далеко. Свакако, Кинези то одлично схватају. Док су га раније вукли за рукав да преговарај­у и окончају тек започети трговински рат, сада им се не жури. Схватили су да Трамп углавном блефира и сада разматрају две опције: да сачекају наследника или да Трампу понуде мале концесије за потребе његове предизборн­е кампање.

Или, Трамп је Ердогану обећао казну уколико купи руски С-400. Овај је само одмахнуо руком и купио.

Трамп није добар политичар: он не уме да убеђује, да ласка, да тврдо преговара, да прави савезништв­а, да скупља новац, да прорачунав­а. Он само блефира и блефира, са све мање успеха. Врло брзо је изгубио сваки кредибилит­ет, па би у покеру изгубио све паре.

Шта је лепше за једног шефа државе него када уверљивом претњом ратом од комшије изнуди уступке, чак и када није имао стварну намеру да ратује. Трамп је последњих година постао прави шампион, али само по учесталост­и блефова, а не и по резултатим­а

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia