Nin

БЕГ ОД ЛИСИЦА

НОВЕ СЕРИЈЕ Емијима вишеструко награђена Фиби ВолерБриџ, добар део своје списатељск­е личности формирала је на популарној телевизијс­кој култури са прелаза из прошлог у овај век

- ПАВЛЕ СИМЈАНОВИЋ

Отприлике на половини друге сезоне серије Fleabag (изазов за превођење – рецимо, Штрокавица, мада би било добро избећи родну одређеност) догађа се драматуршк­а магија алхемијски­х пропорција за чије појашњење се ваља вратити на почетак. Наиме серија, ослањајући се на једносатну монодраму из које је настала, непрекидно руши тзв. четврти зид. Главна јунакиња ће, кад год се за то укаже прилика, окренути лице ка камери и убацити општу опаску, појашњење односа са саговорник­ом или детаљ из интимне историје.

Поступак је, наравно, далеко од оригинално­г и на памет пада примена у филму Алфи из 1965. године у којем нам насловни лик на тај начин открива непријатне истине у стварности изговаране или врло ретко, и тада тихо, да пристојна јавност не чује, или никада. На почетку серије Fleabag те - за разлику од распричано­г, темељног Алфија - готово хаику исповести служе као пречица. Објасниће се, тако, додатно сваки лик, уместо да његово понашање то обави у контексту задате ситуације. У вези са одликама данашњице, свакоме, пре него што и добије прилику да

нас заведе симулацијо­м пријатне особе, претходи некакав изопачени фејсбук-профил у којем уместо омиљеног филма и хуманитарн­е организаци­је стоји ограничава­јући порок или психолошки квар. Међутим, чињеница да јунакиња у исто време жели и одбија да открије своју највећу трауму говори да тај наоко површни драматуршк­и „штос“крије дубљу и промишљени­ју намеру сценаристк­иње.

И онда долазимо до поменуте половине друге сезоне када јунакиња коначно среће свог фаталног мушкарца који на њено скретање главе реагује изненађени­м: „Шта то радиш? Kоме се то обраћаш?“, алхемијски претварају­ћи драматуршк­о гвожђе у злато. Очигледно, тај тип осећа њене мисли, он је непозвани уљез у њен однос са самом собом. Kако се ради о католичком свештенику, јасно је да је напад обострани те да ће у сукобу бити жртава, све уз лисице (да, праве лисице) које цео живот прогањају нашег свештеника, попут симбола еротског надражаја.

Чини се да је ауторка и главна глумица серије Fleabag Фиби Волер-Бриџ, рођена у британској буржоаско-аристократ­ској породици 1985. године, уз глумачко образовање, добар део своје списатељск­е личности формирала на основу популарне, поготово телевизијс­ке културе са прелаза из прошлог у овај век. Њен први сценаристи­чки рад била је хумористич­ка серија Crashing о шесторо двадесет-и-нешто-годишњака, у распону од „младих професиона­лаца“до концептуал­них уметника, који живе у напуштеној згради болнице у оквиру државног програма старања о зградама одређеним за реконструк­цију, рушење или нешто треће. Сама Волер-Бриџова у серији игра девојку која коначно прекида дугогодишњ­е лутање светом, вођена углавном подсвесном намером (пошто би свесна била неподношљи­ва, прво за њу, затим, ваљда, и за публику) да се коначно смува са својим најбољим пријатељем, успут му уништавају­ћи везу са браком у најави. Дакле, на Пријатеље и Свадбу мог најбољег пријатеља накалемљен­а је миленијалс­ка животна несређенос­т (и то у серији у чијих шест епизода ликови готово да не оперишу „смартфоним­а“и осталим геџетима, нити без паузе за размишљање испаљују културолош­ке референце), праћена за старије генерације збуњујућом безбрижнош­ћу у вези с тим шта ће донети следећи дан и од ког новца ће се куповати храна.

Затим на ред долази серија Killing Eve, опет, иако базирана на литерарном предлошку (истина, дигиталном; списи - да ли изненађују­ће, шездесетше­стогогодиш­њег - Лука Џенингса богоугодно су штампани и укоричени тек након успеха серије), откривајућ­и телевизијс­ке садржаје који су тинејџерки са краја деведесети­х обасипали формирајућ­у личност. Овде имамо као базу серије попут Мрачни анђео, Алијас или

Никита, серије са главном јунакињом постављено­м у фиктивни, или готово фиктивни, шпијунски контекст. Но, као што је био случај са серијом Crashing, користећи већини познате, па тиме и безбедне „треш“узоре као основу фабуле, Волер-Бриџова отвара цео сартровски универзум страха од откривања другог, са, поново, савременим осећањем релативнос­ти етички исправног понашања. Све заједно, кроз психопатки­њу Оксану, Рускињу која одбија да говори руски језик и обраћа се саговорниц­има на енглеском језику са јаким руским нагласком (при томе, када је потребно, говориће савршени „оксбриџ“енглески) добили смо прозор са погледом у забрањене делове колективне и, ослобађају­ће, индивидуал­не свести сваког од нас.

Главна јунакиња серије Fleabag, која је Волер-Бриџову и начинила тренутном миљеницом прогресивн­е мањине, мора нас у свом површном, појавном облику подсетити на Секс и град. Сетимо се, успут, да је Секс и град током својих неколико година приказивањ­а прешао пут од Вудија Алена до МирЈам, тј. од анархије до конформизм­а, са јунакињама које од стварних особа са којима би било забавно разговарат­и (обратити пажњу на Шарлот у првим епизодама) постају карикатура­лне ратнице потрошачко­г и андроцентр­ичног друштва. Fleabag пак уз то паметно окончан након дванаест епизода (са трогодишњо­м паузом између две сезоне), остаје на територији освојеној од стране скандинавс­ких драмских писаца са краја 19. века, без превише „прсту-око“симболике (тумачење лисица из првог пасуса захтева одређени ментални напор). Најважније, завршава се док још јасно постављени­м ликовима може да додели достојну радњу. ВолерБриџо­ва се, међутим, не зауставља, играјући робота у једном од прилепака Дизнијевих Ратова звезда, дописујући савременос­т сценарију новог филма из серијала о Џејмсу Бонду, чији су продуценти увек панично покушавали да иду у корак с временом (те зато, између осталих разлога, њихови филмски производи након неколико година постају негледљиви), продуцирај­ући и играјући у најављеној ХБО серији... Жртва и израбљивач популарне културе са, у целини гледано, изузетно вредним делом, захваљујућ­и, вероватно, сталном бегу од неких само њој знаних лисица.

 ??  ?? Рушење четвртог зида: Фиби Волер-Бриџ у серији Fleabag (лево) и кадар из серије Убити Ив коју је писала (десно)
Рушење четвртог зида: Фиби Волер-Бриџ у серији Fleabag (лево) и кадар из серије Убити Ив коју је писала (десно)
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia