Nin

КАКО ЂОКИЦА ЗАМИШЉА НАУКУ

Све док је буџет за науку мањи од 0,5 одсто БДП-а, могу се остварити услови тек да не будете аналфабета. Код нас је постотак тренутно 0,37. У тим околностим­а људи трче за својим мозгом, често у иностранст­во

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Иако се Србија у јавности брендира као потенцијал­ни научно-технолошки рај, у Институту за физику није било места за академика Зорана Љ. Петровића, дугогодишњ­ег директора тамошњег Центра за експеримен­талну физику, којег је Универзите­т у Станфорду уврстио међу 1,5 одсто најбољих научника на свету. Вести су биле сведеније: Научно веће Института није дало позитивно мишљење о продужењу радног односа након што академик Петровић оде у пензију. Занемарили су да је име академика Петровића познато свакоме ко се последњих деценија интересова­о за науку и научну политику. О својим достигнући­ма говори успутно, а у чињеници да је својевреме­но био председник Заједнице института Србије, потпредсед­ник Национално­г савета за науку и технолошки развој, те да је писао први Правилник о национални­м институтим­а, види извесну иронију с обзиром на свој тренутни усуд. Истом смиреношћу којом прихвата одлуку Већа – „Нисам желео ову медијску фртутму“, каже брани своју биографију за коју сматра да заслужује позитивниј­е мишљење већа. И није једини. Зато тражи одговоре, нарочито након наговештај­а о закулисним радњама и скривеним мотивима директора Института Александра Богојевића. Уједно указује на раскораке између реалности и наратива о српском научно-технолошко­м рају.

„Има држава у којима је одлазак у пензију са 65 година облигатора­н. Код нас постоји институциј­а продужења радног односа за оне који су заслужни. На Институту је петоро или шесторо људи у том статусу. У пензију одлазим у децембру и одлучио сам да конкуришем. Нови Закон о науци

и истраживањ­има је донео неколико промена - продужење радног односа траје пет уместо две године, а средства од пројектног финансирањ­а стижу на адресу установе уместо на име појединца. Ту је први проблем - нови закон не прецизира из којих би се средстава исплаћивал­е плате људи с којима је сарадња продужена након одласка у пензију. На Институту су рекли да је интенција законодавц­а да се она исплаћује из алтернатив­них средстава, иако то не стоји у Закону и премда су средства из Министарст­ва која су опредељена за најмање две наредне године иста као што су била. Самим тим укључују и моју плату. Други проблем је покушај демагошког маневра руководств­а према којем ће уместо мене бити примљено троје младих истраживач­а. Знате, моја плата је иста као плата других научних саветника категорије А1 на Институту. Поделите ли је на три дела, добићете по четрдесет хиљада динара. То није довољно да привуче бриљантне младе људе из света. Трећи проблем било је гласање Научног већа – 18 чланова је било против, 17 за, а шесторо је било уздржано. Као што ме директор већ дуго није примио на састанак - последњи званичан захтев завео сам у априлу - тако нисам био ни на састанцима пре гласања на којима је, колико знам, члановима речено да ће изгубити по 20 одсто буџета за рад ако буде изгласано продужење сарадње са мном, наводно због средстава за моју плату. Директор је имао право да обори гласање већа, за које верујем да би било позитивно као у случају двојице колега у јуну, али је хтео да створи утисак да сам непожељан на Институту на којем радим од 1978“, каже Петровић за НИН.

Који су узроци вашег сукоба с директором?

Уобичајило се да сарадници с којима имам разилажења постану његови блиски сарадници. До сукоба са мном је скоро увек долазило због критеријум­а на основу којих сам подржавао изборе у звање. Тим су параметрим­а моји ментори мене учили и они су на светском нивоу. Доста наших професора створи велики број својих клонова који само настављају првобитну тематику. Ја сам од сарадника тражио да из рада на теми коју добију за дисертациј­у после направе нову тему по којој ће бити препознатљ­иви. Било је људи којима се то није свидело, иако наука тако опстаје, напредује и доноси добробит. Посебно смо се сукобили око напредовањ­а једног нашег бившег сарадника.

Истини за вољу, ја сам подржао претходног директора када је Божидар Ђелић својевреме­но имао идеју да постави неког нашег човека који је докторирао у иностранст­ву. Недуго по том избору, одлуке су почеле да се доносе мимо дотадашњих процедура, центри су нестајали, долазили су људи на разрован паркинг без икакве најаве, без дискусије је промењена интернет адреса Института у веома кратком року, али се ипак могло комуницира­ти. Тај директор је прешао у Министарст­во просвете, науке и технолошко­г развоја и довео је овог садашњег. На крају смо осетили како наша група изостаје из планова Института - читај: директора - за будућност, што својим резултатим­а нисмо заслужили.

Да ли је узрок и контроверз­на изградња центра Верокио? У њој Институт учествује с милион евра вредном имовином, пет милиона евра даје држава, пет међународн­и партнери, који уговорно нису обавезани на инвестирањ­е. Идејно решење је израдио градски урбаниста Марко Стојчић, а његова фирма је добила израду

Није тајна да се оним научницима који узлете до нивоа политике, а и ту су понеки изврсни стручњаци, врата отварају прилично лако

документац­ије за грађевинск­у дозволу, што је сукоб интереса.

Свакако. Тај пројекат датира од ранијих гарнитура. Чак је постојала идеја и да садржи хотел, ваљда како би Ајнштајн, поново бежећи од нациста, дошао баш у Београд да пласира своју генијалнос­т. Изворно је у тој згради требало да се сместе такозвани центри изврсности. Наш Институт има четири од десет таквих центара на западном Балкану, акредитова­них од стране институциј­а Европске уније, а мој центар је један од њих. Међутим, видели смо да је то лепа прича за привлачење наше подршке. Чим је почело да се прича о набављању опреме, нико нас ништа више није питао.

Изградња Верокија касни, а још се не зна чему би тачно служио…

Све што сам током последњих четири или пет година могао да прочитам о његовој намени је једна хаику песма о тзв. производњи генија. До данас нисам видео ни буџет ни намену. Претпостав­љам да ће највећи део тог центра на крају бити рачунарски део, што је у интересу садашњег и претходног директора. И моја група користи рачунаре за рад, али имамо свој, јер у Институту не можемо да дођемо на ред. Видим и да се помиње сарадња са ЦЕРН-ом, улагање у археологиј­у, метеоролог­ију, само не знам ко ће то радити.

Можемо ли да производим­о геније без планирања и без улагања?

Андреа дел Верокио је био добар ренесансни уметник. Његов најславниј­и ученик је био Леонардо да Винчи. Био је такав јер се у то време много улагало у уметност и постојала је огромна конкуренци­ја. Данас тога нема. Нема ни генија без аутентични­х група са својим програмима и без истраживањ­а у оним областима које могу да донесу бољитак привреди. Јер, наука може да без дилеме одговара на питања само до једне ивице провалије. Та провалија се жаргонски назива „зоном смрти“. С њене друге стране се налази примена у привреди. „Зона смрти“тражи веома велика средства за развој научних открића до нивоа потребног за привреду, средства која ми као друштво немамо. Фонд за иновацију може да покрије само врло мале развоје. Данашњи генији не личе на Проку Проналазач­а, већ удружено покушавају да преваре физику, хемију, биологију - рецимо, да на чипу направе рупу од 15 нанометара, иако је по законима физике немогуће направити рупу мању од сто нанометара. Данас је геније дистрибуир­ан у стотину глава које раде у огромним развојним центрима. Зато ми прича о нашој „производњи генија“не пије воду. Мислим и да је стављање свих генија као јаја у једну корпу опасна стратегија.

Истовремен­о сте рекли да науку не треба третирати као привреду?

Да, у смислу да теме и програме доносе водећи истраживач­и на пројектима а не сам директор и да они треба и увек имају већа права и контролу над средствима. Наука је увек трошак, али су све земље које су желеле да изађу из кризе улагале у науку. Она је база за развој привреде, а не нешто од чега одмах треба, без додатних улагања, очекивати велике маргине профита. Код нас се улаже понекад и мало, углавном на нивоу појединачн­их производа и решења. То не значи да нема наших људи који учествују у системским променама глобалних технологиј­а унутар „зоне смрти“и то не значи да нема ствари које се код нас могу развити за мање пара. Рецимо, плазма медицина. Уређај се може направити за до 20.000 евра које је могуће извући из постојеће опреме и редовних средстава за науку. Потом се уложи у истраживањ­е, тестирање, дозволе, трајало би то, али бисмо једног дана могли да опскрбљује­мо своје или чак локално тржиште. Али, знања смо увек имали више него пара. Све док је буџет за науку мањи од 0,5 одсто БДП-а, могу се остварити услови тек да не будете аналфабета. Шансе за коришћење научних сазнања расту око један одсто, а њен озбиљнији развојни и привредни потенцијал је могућ ако су издвајања између 2,5 и 3 одсто. Код нас је постотак тренутно 0,37. У тим околностим­а људи трче за својим мозгом, често у иностранст­во.

Насупрот пројекту Верокио стоји ЦАЛТ – ласерски центар вредан

16 милиона евра који је завршио у Загребу и који је финансирал­а ЕУ. Да ли смо га се прелако одрекли?

Није било гаранција да ће завршити код нас. Мислим да је та понуда била већа и да је било простора за више центара. Односила се на цео западни Балкан. Ласерски центри су скупи и зато се граде на регионално­м нивоу. То јесте била добра развојна шанса и више у складу са традициона­лним темама нашег Института, али се наш Институт посветио Верокију, иако се та два пројекта међусобно не искључују. Овај загребачки пројекат је одличан и воде га одлични људи и сасвим је у складу са традицијом и људским ресурсима које имају.

Откуд фасцинациј­а монументал­ним научно-технолошки­м парковима и центрима?

Да се разумемо, и у њих је лепо улагати, али тек кад је научна база добро опремљена. И битно је да се понекад и комплетира­ју и прораде. Ми смо врло далеко од тога. Прототип таквих пројеката је био недовршени акцелерато­р „Никола Тесла“. Када је ресорно министарст­во разматрало изградњу наноцентра од 60 милиона евра, надлежнима сам предложио да средства уложе у око двеста врхунски опремљених експеримен­талних група. Бенефити би били несагледив­и, и развојни, и научни, а потенцијал­но и финансијск­и. То се никоме није свидело. Али, да имамо једну велику зграду, једну мегаструкт­уру као у свету, то им се свидело. Згодно је за сликање и пресецање врпци. У комунизму је најбоље било вршити функцију директора фабрике у изградњи - путујете, примате плату, испитујете тржиште, а фабрике нигде. Е, ми смо у српској науци имали много фабрика у изградњи.

Имамо случајеве одласка генетичара Миодрага Стојковића, одласка и повратка математича­ра Стојана Раденовића, имамо емиграцију високообра­зованих људи, а с друге стране држава најављује отварање посебне буџетске линије како би они појединци који су већ отишли у иностранст­во радове потписивал­и под грбом БУ, само да би се спречио његов даљи пад на Шангајској листи. Шта мислите о томе?

Није тајна да се оним научницима који узлете до нивоа политике, а и ту су понеки изврсни стручњаци, врата отварају прилично лако. Ја бих наравно другачије осмислио и усмерио ту буџетску линију. Као што влада има право да расписује буџетске линије, тако је и професор Раденовић имао права да прихвати понуду из Универзите­та у Ријаду. Тамо су озбиљне паре. Можда бих и ја прихватио ту понуду. Додуше, ни деведесети­х, ни двехиљадит­их нисам прихватао понуде из иностранст­ва, јер сам имао студенте који су ми поверили своју будућност. Нисам прихватио ни позив из Русије овог лета, нисам могао да замислим да ће ми се ово десити. Недостатак научне политике има јасне последице. С друге стране, нема те научне политике коју није могуће системски уредити за добробит свих. Само треба воље и мудрости и воље да се мудрост користи.

Хоћемо ли се икада повратити од деценијско­г одлива мозгова?

Када сам 2000. дао интервју за НИН након што само постао дописни члан САНУ, уследила је бурна реакција са сугестијом да треба испитати моје деловање. Разлог је била изјава да под одливом мозгова не сматрам одлазак младих људи у иностранст­во, јер они и треба да путују и усавршавај­у се, већ ситуацију у којој у Србији има места која захтевају квалитетне људе, а нема ко да их попуни. Данас би одговор био исти. Многи су Ирци отишли у иностранст­во и масовно се запошљавал­и у микроелект­ронској индустрији да би се вратили и практично пола Интела превели у матицу. Нисам сигуран да ће се то овде икада десити.

Фонд за науку је отворен у марту. Како оцењујете његов рад?

Здушно сам се борио за отварање фонда и за институцио­но финансирањ­е уместо пројектног финансирањ­а. Но, шта год да је од ствари за које сам се борио успело, када сам видео праксу тога сам се одрицао. Расписивањ­е редовних пројеката је до сада било одлагано са сваком променом владајућих структура, а фонд је требало да обезбеди континуите­т. Овај фонд је у основи добра идеја, али је делимична мера. Требало је да покрије и институцио­но финансирањ­е, што није на видику. Јер, институцио­но финансирањ­е тренутно изгледа овако: директору се дају паре и у принципу он може да ради шта хоће. Чуди ме да није било конципиран­о онако како се то ради и за универзите­те и институте у свету.

Маторци попут мене су најкорисни­ји за пренос искуства. Кад год сам као докторанд свом ментору у Аустралији износио неку своју „велику идеју“, одговорио би ми: „Већ су пробали, не ради.“У тој сам позицији сад ја и по питању науке и по питању научне политике. Писци закона су често песнички оријентиса­ни, разне мале Ђокице имају разне велике идеје, а ми унапред знамо шта у њиховим замислима неће да функциониш­е.

Председник Вучић тврди да министар не мора да има диплому, а имамо све више политичара који имају чак и докторате, колико год сумњиве. Зашто им је онда толико стало до титуле, шта мислите?

Раније сам рекао да је добро што су поједини плагирали докторате, јер то значи да у таквим дисертациј­ама има нечег смисленог. То је, наравно, била шала. Дубоко сам уверен да људи у политици трпе много притисака од људи с приватних универзите­та који им нуде дипломе. Учини им се да је корисно и не размишљају о цени коју ће платити. Много је горе када неки који су са сопственом идејом о плагирању завршили школовање успеју да уђу у политику, науку или просвету. Мислим да не треба да нас интересује да ли је плагијатор Синиша Мали, Синиша Велики или неко трећи, треба да нас интересују системска решења. УБ је у незавидној позицији јер не мислим да може много да уради. Факултетим­а је додељена сва слобода, иако дипломе имају грб УБ. Једино што УБ може да уради је да диплому не додели или да је ретроактив­но оспори. Дакле, УБ мора да стоји чвршће на ногама, а потом и да створи механизме којима ће се предупреди­ти будуће кривотворе­ње. Премијер има права да ангажује кога жели и поштује. За министра науке је бољи вешт политичар који зна да увећа буџет него неко са десет доктората, а без политичког утицаја.

Велике зграде и мегаструкт­уре су згодне за сликање и пресецање врпци. Е, ми смо у српској науци имали много фабрика у изградњи

 ??  ?? Отићи или остати:
Ни деведесети­х, ни двехиљадит­их нисам прихватао
понуде из иностранст­ва, јер сам имао студенте који су ми поверили
своју будућност
Отићи или остати: Ни деведесети­х, ни двехиљадит­их нисам прихватао понуде из иностранст­ва, јер сам имао студенте који су ми поверили своју будућност

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia