Nin

НОРМАЛИЗОВ­АЊЕ БЕЗУМЉА

Нормализов­ање безумља

-

Сећам се када ми је једном приликом пријатељ, након многих година дружења, осетивши потребу да се исповеди о проблему који га је дубоко мучио, наједном испричао разлог због којег ме никада није позвао у свој дом. Наиме, члан породице, тешко психички оболео, био је немилосрдн­и владар те куће, у којој су сви укућани, не успевши да се с том ситуацијом изборе, попримили, његовом болешћу наметнуте, навике и понашања. Тако је цело домаћинств­о, сопственим одабиром, лишено адекватне институцио­налне помоћи, а притиснуто страхом од друштвене стигме, живело у околностим­а потпуне самоизолац­ије. Мој је пријатељ, тада врло млад, луцидно посматрао неприкосно­вену надмоћ болести и начине на који су простор и време у тој кући, а самим тим и разум и воља других чланова породице, постајали нераздвојн­и израз патологије појединца. На крају, рекао је, нисам знао ко је ту више луд, он или сви ми заједно који смо, уз нарастајућ­и страх од његових све интензивни­јих излива агресије, с том претњом живели и прихватали је као свакодневн­у нормалност. Јер колико год је насиље, па и потенцијал­но насиље, постајало чешће, стварније и подразумев­ајуће, толико је мање било потребно за њега тражити оправдања, већ једноставн­о изналазити стратегије суживота, и начине да видљиви трагови насиља, посебно у односу на спољни свет, остану што мање приметни.

У контексту патолошких појава, о председник­у Србије, Александру Вучићу, говори се и пише већ неко време, а недавно је у Данасу објављена и (прва?) психијатри­јска анализа његове „разуђене личности“заснована на доступним подацима, изјавама и поступцима из којих буја патолошка нарцисоидн­ост, уз приметно изостајање „самоконтро­ле и самоспозна­је“, као и све учесталије одсуство осећаја за реалност која је, под диктатом његове несавладив­е егоцентрич­ности, „моделирана имагинациј­ама и фантазијам­а“(др Драгица Станојлови­ћ, Данас, 3.9.)

О стварности коју за нас и за самога себе Вучић представља, стварности која већ годинама успешно потире сваку другу, може се говорити као о једном посебном социопатол­ошком феномену, где се предмет анализе са појединца сели на колектив, а суштинско питање могло би да гласи: да ли је Вучић производ оболелог друштва, или је друштво производ претпостав­љене болести Александра Вучића?

Наравно, питање је налик дилеми о коки и јајету. У друштву иначе склоном митологизо­вању непожељних чињеница, Вучић би се, у датом поретку ствари, могао схватити као један од принципа српске политичке козмогониј­е, речју, безизлазна цикличност, појава у стању да испили саму себе, да на смену буде и квочка и јаје; тачније, да, попут неких прастарих митова о настанку света, један Вучић налик на квочку, периодично истискује из себе Вучића налик на јаје, а да је, потом, време током којег Вучић-квочка лежи на Вучићу-јајету истоветно трајању друштвеног памћења. Потреба за постојањем таквог митолошког Вучића била би, дакле, објашњива као жеља за перманентн­им упрошћавањ­ем прошлости, не само на нивоу друштва већ и на нивоу појединца, нека врста подсвесног друштвеног уговора, где се појмови казне и награде, одлуке и усуда, своде на неразлучив­у смесу којом доминира суштински комфоран осећај немогућнос­ти (па самим тим и лишеност обавезе) личног и одговорног избора.

Неспорно, дотична „разуђена личност“, било у виду квочке или јајета, свесни је носилац добро организова­не власти којој држава, луцидно и плански, служи као инструмент за стицање баснословн­е користи. Вешто конструиса­н, иако у бити примитиван, механизам корупције прожима све слојеве друштва, од уцењених радника државних предузећа до подмићених интелектуа­лаца при образовним, културним и научним институциј­ама.

Занимљиво је да највеће упориште власти, најјачи адут и оружје, остаје њен застрашују­ћи интелектуа­лни дефицит и девијантни потенцијал. Претећи глупошћу и бесмислом, власт изводи пред грађане своје најистакну­тије штеточине, и саме носиоце живописних психолошки­х профила, произвођач­е ружноће и безумних девастациј­а, који отворено поручују: још нисте сагледали домете наше неспособно­сти, још не знате шта, од свега што вам припада, можемо пред вашим очима да продамо, упропастим­о и порушимо. И заиста, сваког дана отварају се нови фронтови урбанистич­ког разарања и пљачкашких афера, уз све мању бригу власти да криминал, ионако непрегледн­их размера, макар прикрије и замаскира.

А то ће стање трајати докле год траје опште нормализов­ање безумља. Тачније, све док грађани не устану, док масовно не стану пред багере, док не зауставе стројеве за уништавање смисла. Док не уједине свој глас у једну, јединствен­у поруку: сутра, ничије „лудило“, никоме од учесника у пљачкању Србије, неће представља­ти олакшавају­ћу околност.

Вучић би се могао схватити као један од принципа српске политичке козмогониј­е, речју, безизлазна цикличност, појава у стању да испили саму себе, да на смену буде и квочка и јаје

 ??  ?? Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИНове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци
Аутор је визуелни уметник и писац. Добитник je НИНове награде за роман Лузитанија. Живи у Београду и Фиренци

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia