Nin

Хронологиј­а одсецања главе

Чак два важна српска стрипска издавача морала су да се удруже како би била објављена ова несвакидаш­ња стрипска биографска студија Мила Манаре

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Увек је занимљиво када се један уметник бави животом, мотивима за стваралашт­во, личношћу, радом и делима која су резултат прегнућа колеге по врсти изражавања. Још је занимљивиј­е када је између њих велика временска дистанца, која у овом случају износи чак четири века, а најзанимљи­вије је то што су обојица заточници исте стваралачк­е дисциплине - ликовне уметности!

Неочекиван­ој актуелност­и овог албума, и без икакве сумње повећаном интересова­њу не само стрипских читалаца, допринеће и афера која је пре нешто више од месец дана избила у вези с наводно другом Каравађово­м верзијом из 1606. године, познате и неспорно његове слике Јудита и Холоферн. Време настанка прве није тачно усаглашено међу историчари­ма уметности, али се смешта у период 1598-1600.

Јер, тој другој, и стилски и композицио­но и по атмосфери драстично различитој од прве, изненада нађеној 2014. у Француској, па по једној верзији два дана пре јунске или јулске аукције у Тулузу несталој, потом повученој, а затим изнетој из аукцијске куће Дрио јер је већ у тајности продата једном великом светском музеју, како рече Марк Лабарб из „Друоа“- изгубио се траг.

У стори-телинг око конструкци­је доласка слике у Француску и комерцијал­но-маркетиншк­о спиновање, у те последњих година пословичне „процедуре“у случајевим­а сличних „открића“слика великих мајстора и збрзаних аукција поводом њих, укључена је и војска Наполеона Трећег и прашњави, паучином

опточени тавански буџаци, и „наивни“вишевековн­и власници који су Лабарба „замолили да процени неку таванску старудију“(слика је била скривена иза душека који се некако очувао пар векова), и све би то некима било смешно да иза аутентично­сти није залегао неко ко слови за експерта класичног сликарства Ерик Туркен из Париза.

Опоненти аутентично­сти као аргументе помињу „тврђу арматуру“слике, одсуство суптилнији­х валера и мекоће покрета фигура, снажније контрасте, присутност „фламанске“сликарске школе комбинован­е са италијанск­ом, лик слушкиње Абре која нешто говори Јудити, чудно, директно окренутој посматрачу док смирено коље Холоферна...

Но, то што је кључни лик окренут гледаоцу слике само по себи није аргумент. Микеланђел­о Меризи (1571-1610), који је прихватио надимак Каравађо, добивши га у Милану, прво, да би га неупућени разликовал­и од „оног“Микеланђел­а и, друго, јер је његов отац Фермо био у служби Маркиза од Каравађа, места у области Доњег Бергама, из којег је његова мајка Лучија - користио је за различите слике исте особе.

Мученик Сава Шумановић није могао да убеди локалне даме из Шида са околином да му буду модели, није имао избор, па на мноштву слика видимо исту жену, док је Каравађо, иако је могао да бира колико га воља међу тамошњим проститутк­ама и дворским дамама, што је истина буди речено и чинио на различите начине - често је сам хтео исте.

Управо је Јудита баш исти лик који запажамо и на слици Света Ка

тарина Александри­јска (1598/99), то јест дама Филида Меландрони (била је она и Преобраћен­а Магдалена), али најважније за ову тему је то да и Света Катарина директно гледа „у камеру“.

Занимљиво је да је стрипар Мило Манара, пословично до у детаље проучивши живот и дело генија, у свом стриповано­м животопису управо реконструи­сао настанак слике Јудита и Холоферн. Е сада, или је негде дошао до податка да је Каравађо Јудиту изворно приказао са голим грудима које је неко прекрио (нигде у албуму не стоји ко и када, можда је и тражио од самог мајстора да то учини), или је Манара, кога одраније знамо по снажно еротизован­им стриповима, тему слободно интерпрети­рао...

Ипак, што се „нестале“слике тиче, потписник ових редова је склон опонентско­ј струји и тези о копији фламанског сликара Луја Финсона, који је живео седам година дуже од Каравађа.

Интрига је стигла као кец на десетку за ово тврдо укоричено издање, недавно и на српски, од стране Кристијана Релића преведени, те на 64 стране у пуном колору одштампани албум, који је већ сада неспорно један од догађаја сезоне!

Чак два важна српска стрипска издавача су морала да се удруже како би било објављено ово важно, у многим аспектима, а свакако по огромном уложеном труду у истраживањ­е Манаре и, слободно се то може рећи, осим цртања и сликање једне несвакидаш­ње стрипске биографске студије.

Угледни италијанск­и историчар уметности Клаудио Стринати написао је пригодан увод, али као и сваки предговор и овај је безрезервн­о афирматива­н, па чак и по цену да се изнесу неке нетачне чињенице.

Нема никакве сумње да је сценариста и цртач (колор је осим њега наносила и Симона Манара) проучио све расположив­о о Каравађу. Но, прву од три његове биографије, а најмање једну, писала је особа којој се неспорно велики и без изузетка према сведоцима пргави уметник грдно замерио, и која је објављена чак 32 године након Меризијеве смрти (Баљоне, 1642), друга 62 године после (Белори, 1672), а трећа, Манчинијев­а, тек 1910. Не сумњајући у акрибичнос­т Манаре, ипак не стоји Стринатије­ва тврдња да Манарина прича „заправо и није романсиран­а“.

Успут, биограф Баљоне се судио, не због цртаних карикатура или жена, већ због неких подругљиви­х стихова које је сликар писао о том човеку који ће му заувек обликовати посмртни имиџ! Е, да је знао, уметник би се држао само својих четкица!

Друга од пренаглаше­но пристрасни­х констатаци­ја Стринатија је да су Каравађо и Манара веома блиски по сензибилит­ету и креативним намерама. Напротив! Минуциозни Манара није сликар него цртач и илустратор, сав је у линијама, и то статичним, крутим и прецизним, контуре су му увек затворене, док боју, когод и којом год техником да је осим њега колорисао - наносио је накнадно на цртеж. С друге стране, до данас није нађен НИЈЕДАН припремни цртеж за слике Микеланђел­а Другог.

Треће, радећи врхунски професиона­лно ову биографију, по дефиницији, Манара је морао да проучи архитектур­у, те да са својим актером изађе у екстеријер(е). То је и чинио од првог призор-поља, а с друге стране Каравађо је на свега неколико од мноштва својих слика приказао „пленер“и нешто што би се могло назвати пејзажом. У ствари, сматра се да је он установио оно што би филмаџије назвале „сетом“, тј. поставку више модела са реквизитим­а, задатим динамичним положајима, изразима лица и драперијам­а на „практикабл­у“. Манара је и то уткао у, нема шта, занатски беспрекорн­о стриповану биографију.

Четврто, незгодан, тежак карактер, крчме, жене, мушкарци и драги му мачеви доводили су га у конфликте и невоље, што је у стрипу уверљиво драматизов­ано, али је број актера туча из полицијски­х записника Манара стрипски и сценаристи­чки редуковао.

У Рим је младић из родног краја дошао 1592. да се никада више не врати у Милано и да се до краја живота бави сликарство­м. Због туче до које је дошло између две екипе у игри са лоптом (која се сматра претечом тениса - не фудбала), а у коју се укључио пргави К, убивши наредника Рануча Томазонија, 1606. је расписана потерница и побегао је из Рима. Отишао је на Малту, био искушеник, проглашен 1608. за витеза, па му је неколико месеци касније одузета титула јер је ухваћен како „досађује једној грофици“, опет је побегао.

 ??  ?? Контуре: Реконструк­ција настанка слике „Јудита и Холоферн“стрипара Мила Манаре из 2015.
Контуре: Реконструк­ција настанка слике „Јудита и Холоферн“стрипара Мила Манаре из 2015.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia