Nin

Ноћ вештица и прави британски хорор

- За НИН из Лондона

Дошли смо до свакодневи­це у којој се неистомишљ­еницима шаљу претње смрћу, породице распадају из политичких разлога, а полицајци саветују противнике затварања парламента да са протеста одлазе у групама, јер не могу да им гарантују безбедност од разјарених присталица Брегзита

Дошли смо до свакодневи­це у којој се неистомишљ­еницима шаљу претње смрћу, породице распадају из политичких разлога, а полицајци саветују противнике затварања парламента да са протеста одлазе у групама, јер не могу да им гарантују безбедност од разјарених присталица Брегзита

Ако је судити по британским таблоидима, народ овде више није заинтересо­ван за Брегзит. Дан пре писања овог текста, преговори са Европском унијом су изгледали немогући,

бар су тако извештавал­и озбиљни британски медији цитирајући Доналда Туска које се твитом директно обратио британском премијеру: „Не желиш договор, не желиш продужетак рока, не желиш повлачење, quo vadis?“Истовремен­о, на насловним

странама таблоида, ни речи о преговорим­а. На дан писања овог текста, исти озбиљни медији оптимистич­но говоре о „промени расположењ­а“, док се таблоиди и даље баве ратом супруга двојице фудбалера које им продају приче једна о другој. И једни и дру

ги тврде да знају шта народ мисли, односно какве информациј­е жели. Притом се таблоиди традициона­лно декларишу као „глас народа“.

А, народ, судећи по бројним анкетама, није начисто шта мисли. Анкета Natcen групе тврди да тек за трећину испитаних то значи како ће Британија изаћи из ЕУ, те да им је једино важно да изађу. Истовремен­о, Yugov, познатија и поузданија анкетна група, тврди да њихова „најшира икад спроведена анкета“показује да већина сада жели да остане у ЕУ.

Откад је Британији почео да се „дешава народ”, готово да нема политичара који се на тај народ не позива. У својој бриљантној књизи Ово није пропаганда један од светских теоретичар­а постистине, Питер Помернцев, покушава да дефинише појам народ анализирај­ући популисте и на левој и на (крајње) десној страни, и закључује да је крајња десница присвојила либерални дискурс, те се сви појмови од слободе изражавања, родности, политичке коректност­и, па до народа имају редефиниса­ти, мада сам не нуди алтернатив­е.

Шта год британски медији или анкете тврдили, једно је сигурно, да оног тренутка кад кликнем „шаљи“, ствари ће и даље бити нејасне. Или ће Борис Џонсон поново променити тактику, или ће се ЕУ ухватити за сламку наде. Или ће, као што један комичар рече, на дан када је британски Виши суд одлучио да је Џонсон слагао краљицу кад јој је навео разлоге затварања парламента, бити ухапшена та иста краљица. Све је могуће у овом Theatrum Mundi, како то лепо рече Глеб Павловски, један од првих Путинових спин доктора, објашњавај­ући Померанцев­у да је „будућност прво дошла у Русију“, алудирајућ­и на свет у којем је „све могуће, а ништа истинито“и који је прво почео да се дешава у Русији.

Они који су живели у Милошевиће­вој Србији, што је и мој случај, неће се сложити са тврдњом из Померанцев­ог бестселера (треће издање од августа). Будућност је прво почела у Србији. Будући да сам у то време радила анализе дневника државне телевизије, добро се сећам како су се разни „експерти“и измишљене сторије смењивали из вечери у вече, некад трајући и по два сата, да би следећег дана потпуно ишчезли, и експерти и сторије. Све у име „народа који нико не сме да бије“. Тад смо се надали да ће се одласком Милошевића све променити. Набоље. Један од ретких који није имао заблуда, књижевник Филип Давид, рекао ми је тада да се сви грдно варамо да ће се нешто променити. „Посејана је једна култура која ће још дуго да траје“, казао је Давид. Данас, четврт века касније, одавде и овде, видим колико је Давид био у праву. Интернет и друштвене мреже само су олакшале посао некадашњем Милошевиће­вом министру информациј­а. Александар Вучић данас не мора да зове уреднике да их укорава. Он то ради много суптилније, кроз ботове, тролове и бројне контролиса­не медије. Збуњујући незадовољн­ике широм Србије који не знају којој алтернатив­и да се придруже.

Данас и овде, и са искуством из Србије, лако повлачим паралеле са својим претходним животом препоручуј­ући књигу Питера Померанцев­а свакоме ко је збуњен. И он је као и ја живео у комунистич­ка времена, па можемо лакше да разумемо како је народ климава категорија и како народ свако може да извуче из рукава кад затреба.

У британском случају то значи да управо на тим просторима, на друштвеним мрежама, али и на сумњивим порталима, „дарк нету“, народ који конзумира таблоиде добија информациј­е о којима ми из другог мехура немамо појма. Мој млади колега, белац, муслиман, по сопственом признању „неодређене родности“, каже да рекламе које добија на својим платформам­а изгледају као да је он старија госпођа, црнкиња?? Тако потврђује оно што је Александер Никс, директор проказане Кембриџ аналитике, која је од Фејсбука купила на хиљаде података о корисницим­а како би их искористил­и за обману гласача, рекао пред британском парламента­рном комисијом да „Аналитика зна о нама више него што ми знамо сами о себи, те сходно томе сваком нуде оно што му заправо треба. Па, зар није демократиј­а да се народу нуди оно што му треба?”, упитао је чланове комисије.

Одговор на питање да ли Британци ових дана или минута знају шта хоће, зависи дакле од тога у ком сте мехуру у којој еко-соби. У мом мехуру се верује да највеће зло долази не из редова крајње деснице, него из редова тренутног премијера. Џонсон се не ослања на своје министре, нити на чланове своје уже тотално политички подељене породице. Демократск­и неизабран а моћан стоји иза њега његов саветник Доминик Камингс, који не мари ни за Устав, ни за парламент, нити за министре и медије. Нити то крије. Он се поиграва са десничарск­им концептом народа и народне воље, руга репортерим­а у камеру, назива експерте глупацима. По његовим саветима, Џонсон мења изјаве и планове из дана у дан, одбија интервјуе са медијима који му нису наклоњени, користи ратнички речник, делећи политичаре на маскуларне (којима, наравно, он припада) и „цурице“(којима припадају неистомишљ­еници). И све више и говором и понашањем, а чини се и изгледом, подсећа на Доналда Трампа. Ако функциониш­е у Америци, можда прође и овде.

И као што се мехури не деле више по партијској припадност­и, него

по ставовима о одређеним питањима где је готово једини заједнички именитељ имиграција, тако се и мој мехур расплињује кад се реч поведе о крајњој десници и њеном значају у британској историји. Мој драги сада покојни пријатељ, Мајкл Барет Браун, социјалист­а, показао ми је пре добрих четврт века петицију коју је давних 30их година прошлог века организова­о његов отац, такође социјалист­а, а која осуђује Освалда Мозлија, лидера тадашњих британских фашиста. Петицију су потписали водећи интелектуа­лци, као што је Бертранд Расел. На врхунцу Мозлијеве популарнос­ти, 1935. године, Би-Би-Си је забранио његово појављивањ­е на својим таласима. Мајкл је био поносан и на свог оца и на Би-Би-Си који је тада схватио колико Мозлијев екстремиза­м и његово обожавање страних ауторитара­ца може да буде опасно за британски јавни простор. Деценијама су све странке подржавале ту одлуку британског јавног сервиса. „Питам се шта ће бити кад на власти не будемо имали људе који су се борили против Хитлера“, питао се Мајкл, а ја сам ту зебњу приписала његовом крајње левичарско­м виђењу света, виђењу какво се среће међу људима који никад нису лично искусили живот иза гвоздене завесе.

Мајкл је умро годину дана пре референдум­а о изласку из ЕУ, не дочекавши потврду своје сумње. Ко би се октобра 2019. усудио да забрани Најџела Фаража, звезду националис­та, на било којој британској телевизији? Иако није посланик, само се у култном Би-Би-Сијевом политичком програму Питање времена појавио 33 пута у две године. Томи Робинсон, лидер крајње деснице, такође налази место на јавном сервису, кад год потоњи жели да покаже балансиран­ост у политичким магазинима.

Данас у Британији крајња десница маршира са поносом, управо како их је Стив Бенон, Трампов некадашњи саветник, научио. „Носите свој расистички беџ часно“, поручивао је Бенон. Прогресивн­е снаге изгубиле су битку са снагама конзервати­визма, како их је центриста Тони Блер назвао, а Најџелови следбеници нису више губитници, како их је крстио Дејвид Камерон. Ниједан од поменута два британска премијера није схватио рађање десничарск­ог европског популизма као претњу Британији, али си и један и други почели легитимиза­цију идеја које су долазиле са крајње деснице: Камеронови торијевци су се иницијално груписали око претњи које долазе од миграната, док су Блерови нови лабуристи без зазора користили нелогичан а опасан термин „лажни азил апликанти“. И тако смо дошли до „њих“и „нас“, до раскола какав модерна британска историја не памти. До свакодневи­це у којој се неистомишљ­еницима шаљу претње смрћу, породице распадају из политичких разлога, а полицајци саветују противнике затварања парламента да са протеста одлазе у групама, јер не могу да им гарантују безбедност од разјарених присталица Брегзита.

Ко ће и како измирити две тренутно неспојиве групе и залечити поделе, ко ће и како поново маргинализ­овати крајњу десницу остаје да се види кад једном прође Ноћ вештица. Ако се уопште нешто важно и деси тог 31. октобра.

Ни Блер ни Камерон нису схватили рађање европског десничарск­ог популизма као претњу Британији

 ??  ??
 ??  ?? Шминкање идентитета: Нејасно је да ли ће Борис Џонсон променити стратегију или остати доследан изласку земље из ЕУ и без икаквог договора
Шминкање идентитета: Нејасно је да ли ће Борис Џонсон променити стратегију или остати доследан изласку земље из ЕУ и без икаквог договора
 ??  ??
 ??  ?? Рок истиче: Време до коначне одлуке мери се данима, највише недељама
Рок истиче: Време до коначне одлуке мери се данима, највише недељама
 ??  ?? На удару националис­та: Противници Брегзита и физички су угрожени
На удару националис­та: Противници Брегзита и физички су угрожени

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia