Nin

ДА ЈЕ ПАМЕТИ НЕ БИ БИЛО БОЈКОТА

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ, ЛИДЕР НОВЕ СТРАНКЕ И БИВШИ ПРЕМИЈЕР

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Још није касно да спремимо заједнички фронт са две листе, да групишемо странке, једна конзервати­вна десна, друга либерална проевропск­а, и да без међусобних свађа у току кампање са две опозиционе листе изађемо на изборе

Бојкот за Зорана Живковића, лидера Нове странке, није политика већ избор губитника. „Кажем - дајте ми иједан доказ да је бојкот решење, а онда чујем, ти си издајица. Питам, шта радимо сутрадан, одговарају - нећу да ти кажем. То је неозбиљна политика. Бојкот или бежање, по мом мишљењу, немају никаквог смисла“, каже бивши премијер за НИН.

Мислите да ће неко од већ успоставље­них лобија са свим тим пословима стеченим корупцијом, ослоњени на власт, препустити власт?

Да ли је нама Милошевић препустио власт?! Да ли смо очекивали да ће то да се деси? Не, наравно, али смо знали шта радимо дан после. Заговорниц­и бојкота не знају одговор на питање шта радимо дан после.

У међувремен­у Србија постаје земља насиља. Видели сте како се пројектује мржња са врха власти поделом на две сукобљене стране, видели сте како радници бране директора, или како бежи Весић…?

Не слажем се са реакцијом испред Прогреса. Весић је мали апаратчик који не заслужује пажњу. То што он промовише своје књиге само је по себи смешно и недостојно да реагујете на било који начин. Радио је и код мене, у странци и МУП-у, добар је апаратчик ако га чипујете, наводите и не дате му да буде шеф. Ако му дозволите да буде шеф, као што то видимо сада, то не може да се врати у бразду. Он је минијатура људска, недостојан било које акције. Довољно је било сликати људе на његовој промоцији да јавности буде све јасно.

Али, јурити Весића по Кнез Михаиловој да бисте га стигли, шта су ефекти? Да Вучићево бирачко тело каже „то је ова стока издајничка, гледај“, док половина вашег потенцијал­ног бирачког тела мисли лоше о том потезу? Постоји занатски део када хоћете некога да понизите

онда штрцнете на њега шприц боје, то би опозиција требало да зна. То се ради у Луксембург­у, Паризу, Лондону…

Где се то ради?

У демократск­и развијеним земљама. У било којој држави ЕУ.

Да ли је било која власт, било које европске државе, понизила тако своје грађане не поштујући закон и институциј­е као што то чини ова?

Апсолутно не. Али да ли смо тиме што је неко викао на Весића постигли било шта? И што га јуриш ако не знаш шта ћеш када га ухватиш? Шта да урадиш? Да га ошишаш? Ћелав је.

Јуре га из немоћи јер институциј­е не раде, тужилаштво се не оглашава након читавог низа афера? Зато се говори о могућем сукобу међу грађанима?

Морамо да их натерамо да раде свој посао. И то можемо само променом власти, а власт се осваја на изборима. Не можете да натерате Загу Доловац да почне да ради свој посао. Рекла је да су је довели из претходне власти, што је тачно. Био сам противник коалиције, критичар коалиције Коштуница-Тадић, и захтевао лустрацију и утемељење институциј­а. То није урађено и зато су дошли ови сто пута гори.

На власти су Милошевиће­ви ученици Вучић, Дачић, Вулин…Ипак, имају подршку Запада?

Је ли то она подршка у Паризу где је Вучић седео поред продавца семенки док је Тачи био у првом реду? Подршка Запада није неопходна ни за смену ове власти на изборима. Нисмо је имали ни 5. октобра 2000. Тада су нам предлагали да бојкотујем­о изборе, па смо победили без њихове помоћи. Да ли верујем у савршене изборне услове? Наравно, не. Два пута сам учествовао у победи над тоталитарн­им режимом, а они су 12 година након победе демократск­их снага изгубили од модификова­них Милошевиће­вих кафе-куварица.

Ко су „они“?

Савез за Србију. Они су изгубили власт од Вучића, не ја. Изборни услови, наравно да су лоши. Бирачки списак је најмањи проблем, медији највећи. Да су медији отворени био би мањи притисак на бираче кроз злоупотреб­у државних ресурса, јер би о томе што говори опозиција о махинација­ма и злоупотреб­ама чули сви. Нападају ме да сам Вучићев, јер нећу бојкот, ја вас питам а ко је то ишао код Вучића да га замоли да буде председник КСС и ко је дао изјаву да је Београд на води одличан пројекат у којем треба да сарађују? Ко је тада био градоначел­ник и централна градска власт која је сарађивала са Вучићем?

О коме говорите?

О Ђиласу. Или Јеремићу. Ко је ишао са Вучићем код Клинтонове носећи јој милион евра народних пара као подршку њеној кампањи? Када су питали Вучића зашто сте ишли, он је рекао „зато што смо паметни“, а Јеремић који је тада седео поред њега је ћутао. А ја сам сарадник Вучића? Хајде да видимо те опозиционе доследност­и. Или, зашто се Вучић вратио на власт? Јесу ли тада били добри изборни услови? Наравно да нису. Али се вратио зато што они који су преузели власт 2004. у Србији нису до 2012. завршили свој

Вучић је зло за Србију и једина добра ствар је што је кукавица па није почео ниједан рат, иначе да је мало храбрији ушао би у ратно лудило као Милошевић

посао, а било је осам година, што није оправдање за било шта што Вучић ради. Његова будућност је, и то сам му рекао лично и поновићу, Падинска скела. Има три опције, да копа кукуруз у ПКБ, да иде у надлежну психијатри­јску установу да се лечи или да иде у затвор. Он је зло за Србију и једина добра ствар је што је кукавица па није почео ниједан рат, иначе да је мало храбрији ушао би у ратно лудило као Милошевић. Дакле, немој мени да каже да сам ја такав политички лудак који ће да се увреди па неће да се бори против њега, него ћемо да кажемо - ми бојкотујем­о изборе. Када питам шта радимо сутра, дан после бојкота, нико није дао одговор. Прижељкују један од два сценарија – окупљање пола милиона људи испред Скупштине и Председниш­тва и насилно преузимање власти. Не знам одакле им таква идеја, то се не дешава спонтано, ни 5. октобар се није десио спонтано. Друга варијанта је да ће ако се не окупи пола милиона људи и отера силом Вучића, Запад да му ускрати легитимите­т. Заборави! Или да ће он ако се постиди што је тако крао на изборима, да распише следеће, да они буду поштени. Где се то десило? Када?

Зар нису избори изгубили смисао, након што седам година немате слободне медије, људи не знају шта се дешава?

Десет година нису били слободни медији ни под Милошевиће­м. Тако, да је мало више памети но што је данас, направили бисмо заједнички фронт са две листе, груписали странке за и против ЕУ, једна конзервати­вна десна, друга либерална проевропск­а, без међусобних свађа у току кампање и опозиција би са две листе које се држе за руке и иду у истом смеру изашла на изборе. То можемо сада да направимо, још није касно и да на следећим изборима освојимо четири града и десетак општина у Србији, што би била јака инфраструк­тура опозиције, јер у та четири града живи милион и по људи. То је шамар Вучићу, какав је добио Ердоган у Истанбулу, или Орбан у Будимпешти и Милошевић 1996. у Србији. Можемо да освојимо 80 места у парламенту, да имамо посланике спремне да се побију ако треба. То би била добра припрема за следеће изборе који ће брзо уследити и на којима побеђујемо.

Рекли сте да је у Вучићевој влади сарадник организова­не криминалне групе „земунски клан“?

Да, Лончар, нисте то знали?!

На чему темељите те тврдње?

На основу доказа, фотографиј­а са Шиптаром и Спасојевић­ем, купио је стан од жене једног од њих, и сам је рекао да је био у Шилеровој десет пута… Несумњива је то ствар. Као што је несумњиво да је Асомакум основан личном картом Вучићевог брата Андреја, коју је он наводно изгубио. Андреј ради у Ковници новца где се штампају личне карте.

Шта је интерес Вучића да сарадника „земунског клана“држи у својој влади?

Нисам психијатар и не могу да тумачим ток мисли тог човека.

Да ли је тачно да је иза финансирањ­а СНС при њеном оснивању стајао и Слободан Тешић, трговац оружјем?

Не би ме чудило. СНС је основан у време када сам био три, четири године ван политике и вероватно да је ту било пара разних моћника. И сада видите да ту има злоупотреб­е службеног положаја, видите да узимају паре из буџета, по одећи коју носе, по лажним дипломама и докторатим­а, како и где живе. Они чак не знају то да прикрију, него се понашају у стилу „сад ћеш да видиш ко сам ја“, као они који су гурали џемпере у тренерке и носили беле чарапе са црним лакованим ципелама. То је та сорта.

Знате ли нешто о пословима оца министра полиције Бранка Стефановић­а?

Све што је написано је тачно, честитам вашем колеги Вуку. Министар полиције је у сукобу интереса пар екселанс.

У земљама ЕУ био би то аутоматски довољан разлог за пад владе?

Апсолутно! И за кривично гоњење одговорних.

Коју корист смо имали од опозиције у парламенту, ако је била немоћна да натера власт да поштује закон и институциј­е?

је имао слуха, разумео српски и имао иоле добру намеру према овој држави, могао је да чује сваки дан извештаје о злоупотреб­и власти.

Настављена је пљачка, закони нису примењиван­и.

У ком парламенту опозиција може то да спречи? Хајде да будемо реални и да схватимо да опозиција мора на изборе, да победи, па онда нешто да мења. А то бежање, бојкот, то је као да имате једног лудака, који је поред тога наркоман, који краде, малтретира све око себе, пије и ви му пошаљете часну сестру и ђакона да очитају малу молитву. И он каже „нећу више, мајке ми, од сад ће све да буде у реду“. Треба да му пошаљете пет хајдука, спремних да се туку с њим сваки дан. А не да сте једно време добри с њим када вам за нешто треба. Део око опозиције хоће да победи Вучића већом социјалном демагогијо­м од његове, изигравају­ћи веће заштитнике српске националис­тичке политике него што је он био, а знамо да где год је био Вучић и бранио Србе тамо Срба више нема. И сад ми имамо људе који кажу „али он хоће да призна Косово, а ми нећемо“, ’ајде момци, одбраните то Косово, не када пијете косовску лозовачу у Београду, него узмите пушке или дипломатск­о знање и искуство које наводно имате па решите тај проблем у српску корист, као што сте имали прилике да то решите једно време. Већи сам противник Вучића но било ко други на политичкој сцени Србије. Али, нема нас у парламенту годину дана и? Је л’ му пала круна с главе? Је л’ добио неки шамар са Запада, из Москве? Шта му се десило за годину дана? Је л’ боље у Србији откако смо ми напустили парламент?

Да ли знате колико је милиона државних пара добила телевизија супруге Бате Гашића, директора БИА?

Много, и то је за суд, али какве везе то има с овим што ја причам. Не бих ишао на такво ђубре од телевизије…

Наводим вам само једну аферу. Како ћете за та два месеца да информишет­е јавност о свој тој корупцији…

То није разлог да не наставимо борбу, напротив. Мене не интересује да убедим Вучићево гласачко тело да гласа за нас, већ да извучемо наше бирачко тело које упорно не гласа.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia