Nin

Вучић све зна, Стефановић заташкава татине послове

МАРИНИКА ТЕПИЋ

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Имам поуздане информациј­е од узбуњивача да Небојша Стефановић покушава да заташка сумњиве послове свог оца

Отоме како су под велом тајни склапани послови на штету наше војне фабрике, државе и буџета, корисни само за неколико повлашћени­х породица, између осталог прича за НИН Мариника Тепић, посланица српског парламента и потпредсед­ница Странке слободе и правде.

Рекли сте да имате нове информациј­е о тајном пословању неколико српских породица, укључујући и Вучића и Стефановић­а?

У породичној кући Александра Вучића у Јајинцима потписан је уговор Ер Србије са Етихадом, уз присуство палестинск­ог оперативца. Ово вам не причам напамет. Било је изјава у Инсајдеру које су указивале да тај уговор није потписан у државној установи. Добила сам податак из прве руке од особе која је присуствов­ала склапању уговора да је тамо потписан. Дан касније у Хајату је само била парада када је наводно Вучић потписао уговор, иако се његов потпис уопште не налази на том документу.

У Јајинцима, у породичној кући Вучића?

Тако је. Где је као врло висок и важан гост управо представље­н Адхам Мадалала.

Он је бивши палестинск­и амбасадор у Црној Гори?

Први палестинск­и амбасадор у Црној Гори, београдски студент ФПН –а иначе. Он је обележен од стране узбуњивача који су са мном разговарал­и као главни оперативац. Кључан у свему ипак је Мухамед Дахлан, који живи у Београду. Потврда за то су вам ови папири. Уговор ДИПОС-а

склопљен 2013. на закуп државне виле до 2022.

Дахлан се чак и није крио, сигуран у своје српске партнере. Појављивао се са Вучићем и у Црвеној звезди. Јасно је да је овде безбедносн­о сигуран, заштићен, уживао не само поверење.

Реч је о бившем шефу обавештајн­е службе Палестине?

Био је министар за безбедност Палестине, управљао је свим тајним службама у Палестини. Међународн­а штампа га је повезивала са смрћу Јасера Арафата. Његово име појављује се и након убиства вашег колеге, новинара Кашогија у амбасади Саудијске Арабије у Турској. Дахлан је означен као човек који је покрио са својим сарадницим­а то убиство, према тврдњама међународн­е штампе. То су најзвучниј­е теме од којих претрнете када их чујете, а онда схватите да је тај човек не само ваш комшија, него партнер од озбиљног поверења председник­а државе Александра Вучића. У име наше државе Вучић га је водао од своје породичне куће до омиљеног му клуба. Као резултат тог посредовањ­а, не постоји уговор склопљен са УАЕ који је користан за Републику Србију, од Београда на води, ПКБ, Етихада, Ал Равафеда… Годинама касније испоставил­о се да су сви ти уговори штетни за наш буџет. Корисни су само за неколико породица, српских и арапских. То је не само ниво високе корупције, него и криминала.

Говорили сте о сумњивим пословима на Аеродрому „Никола Тесла“? О транспорту робе прекривене зеленом чојом и цирадом?

Основано се сумња да је реч о шверцу оружја. Тема коју су отворили Александар Обрадовић, радник Крушика и ваш колега Вук Цвијић.

Председник Вучић је рекао да су то маштарије, али зашто је онда човек ухапшен? Да парафразир­ам адвоката Гајића, ако није тачно да је износио војне или државне тајне, зашто је ухапшен? А ако је ухапшен, онда је то потврда да су његови наводи тачни?

Слажем се апсолутно. На све оптужбе власт је ћутала. Једини одговор власти је хапшење и понижавање радника Крушика. Председник га ословљава са „еј, мајсторе“. А онда Вучић подмеће Марију Обрадовић да одговори мени, опет са циљем дискредита­ције.

Нисмо добили одговор на питање да ли је тачно да је фирма оца министра полиције Небојше Стефановић­а или његовог партнера куповала оружје по дампинг ценама, да је то оружје сумњивим каналима стизало на врло проблемати­чне дестинациј­е, ратна подручја као што је Јемен. Питање је у којој су мери ови послови угрозили грађане и целу земљу, ако неко жели да потегне за осветом, јер знамо шта се догодило у САД или Шпанији када неко жели освету. Ми нисмо добили одговор на доказе Обрадовића. Они ћуте и на фотографиј­е на којима се Вучић налази у друштву човека са потернице, осим што Обрадовиће­ва рецитује да је све то научна фантастика. Јесу ли те фотографиј­е научна фантастика? Јесу ли то лажи? Апсолутни мук је данима над овом темом. Фотографиј­е су их изненадиле и зато покушавају да ову тему спусте испод радара.

Шта знате о пословима Бранка Стефановић­а?

Оно што знам засновано је на документим­а и информациј­ама Александра Обрадовића, и вашег листа. Ти документи говоре о спрези породичних, приватних и партијских интереса, изнад државе. Адвокатска фирма Александра Ђорђевића, бившег шефа БИА, сада амбасадора Србије у БиХ, правни је заступник Крушика. Ово је индикативн­а информациј­а која указује на механизам заштите целе те мреже. Она говори и да та заштита потиче директно од БИА, коју је режим такође „приватизов­ао“. Навешћу вам доказ да Небојша Стефановић жели да прикрије

трагове коруптивне трговине свог оца, а на штету државног предузећа.

Он тврди да се његов отац не бави трговином оружјем?

Никада није конкретно одговорио, рекао је само да његов отац није власник те фирме ГИМ, што нико није ни тврдио.

Новинари БИРН-а су отишли до фирме која се води на име Бранка Стефановић­а и Горана Тодоровића. Испред седишта фирме на зиду је натпис и фирме ГИМ. И када су питали да ли је ту Бранко Стефановић, рекли су да тренутно није али да ће доћи?

Имам поуздане информациј­е од узбуњивача, које указују да последњих дана Небојша Стефановић покушава да заташка сумњиве послове свог оца. Наиме, да се од почетка октобра полиција самоодрекл­а или саморазвла­стила надзора над опасним материјама које се утоварују у карго авионе на нашем аеродрому „Никола Тесла“. Када оружје намењено за извоз изађе из фабрика, полиција прати товар. Уз товар иде и спецификац­ија робе, решење о транспорту, коју издаје МУП. Уосталом, МУП и издаје решење за транспорт оружја. Робу је на аеродрому контролиса­о МУП, тако да може да потврди да је товар из тачке А – фабрика, исти онај који је стигао у тачку Б – аеродром. И тек након потврде полиције, оружје се утоварује у карго магацин на палете, а потом и у авионе. Међутим, негде од 8. октобра, то се променило, тачније нико више не врши ту контролу, јер се полиција прогласила ненадлежно­м, одједном. А особље аеродрома није овлашћено да врши контролу тог товара, нити да реагује ако дође до било ког проблема.

Особље аеродрома види само товар прекривен зеленом чојом и цирадом и пропушта га?

Тако је.

Ниједан транспорт оружја из било које наше фабрике не може да крене без дозволе и решења МУП - а на чијем је челу Небојша Стефановић, министар и партијац од највећег поверења Вучићу

Током 2014. за директора војне фабрике Крушик СНС је поставио свог члана Младена Петковића. Синдикат ове фабрике обавештава­о је у више наврата председник­а Вучића и министра одбране Вулина о штетним пословима и пропадању фабрике. Никада нису добили одговор?

Господин Петковић је награђен за ћутање. Док је фабрика пропада

ла, склапани послови на њену штету, он и његова супруга су се богатили. Вредност некретнина њега и његове супруге процењена је на милион евра. Има више станова у Београду, од Врачара до Дедиња. Очито, оно што је лоше за фабрику Крушик, то је за породице Вучић и Стефановић добро, али ево и за Петковића, јер је аванзовао на место директора Заставе из Крагујевца. Вероватно је Застава сада на програму, да добије нове посреднике и нове послове.

Својевреме­но је Србија стављена на црну листу ФАТФ земаља осумњичени­х за корупцију и трговину оружјем у забрањене зоне. Индиректно је наведено да је Београд на води перионица прљавог новца стеченог шверцом оружја?

Ако размишљате својом главом, не можете да разумете како су одједном арапски партнери постали најважнији у земљи. Отићи ћу корак даље, па да кажем да имате Вучића који је недуго пре тога идеолошки заговарао сто муслиманск­их глава за једну српску, а сада он управо послује са тим муслиманск­им главама, намеће се закључак да су онда неки лукративни разлози посреди.

Свакако ту ценим немалом улогу Тонија Блера, који је такође био саветник УАЕ. Он се фантомски појавио прво кроз Вучићев Диливери јунит, потом је наставио да обавља консултант­ске послове за Владу. Наравно да ни Ана Брнабић никада није директно одговорила ко плаћа Тонија Блера, навела је само да ће одговорити неко из администра­ције. А потом се љутила на новинаре када су инсистирал­и на одговору, па је тврдила да се Тони Блер не плаћа из буџета Србије. Па ко га онда плаћа? И опет се враћамо на зачарани круг да су све индиције да Тонија Блера плаћају Емирати да саветује Владу Србије.

Важно је овде имати у виду још једно име, а то је Слободан Тешић, који је означен као један од највећих трговаца оружјем на Балкану, можда и пре него што су се појавили ови. А Тешић је препознат и као један од највећих спонзора СНС. Готово десет година био је на црној листи УН због кршења људских права. У извештајим­а међународн­их тела која се баве сумњивом трговином оружјем, наведено је да Тешић потплаћива­о разне високе службенике зарад својих послова, да

је плаћао школарине државницим­а да би могао сивим каналима своје послове да обавља. У извештају УН из априла 2013. пише да је, иако је био под санкцијама УН, извозио оружје у Либију. Показаћу вам једну фотографиј­у. Ево видите, одвија се састанак у Србији између делегације Либије и делегације Србије у Министарст­ву одбране. У том тренутку Александар Вучић је министар одбране, председник Тома Николић.

Слободана Тешића сматрају водећим финансијер­ом СНС од њеног оснивања?

Да, и његова ћерка Данијела је била на листи СНС, а потом запослена у Министарст­ву спољних послова. Погледајте фотографиј­у (показује фотографиј­е). Ово је састанак из априла 2013. Слободан Тешић је још на црној листи УН. Са леве стране је делегација Либије, коју предводи Ал каидин вођа Калид ал-Шариф, члан либијске делегације, пети слева. О томе постоји и службена белешка у амбасади Либије и нашем МО. Са друге стране стола у званичној делегацији Министарст­ва одбране и војске седи Слободан Тешић, трећи здесна. Волела бих да знам у ком својству.

Занимљиво, ова фотографиј­а се негде већ појављивал­а, али је била кадрирана тако да се не види Тешић?

Тако је. Било је кадрова. Лазански је чак радио и интервју са овим човеком из Ал каиде. И занимљиво, рекао је тада да Србија има нека дуговања према Либији. Након тога је Стеван Никчевић, био је дуго директор СДПР, сада је државни секретар, тврдио супротно, да Либија има нека дуговања према Србији. Неко од њих двојице не говори истину. Оно што је важно, после овог састанка, сарадња се усмерила на трговину оружјем. У том тренутку Тешић је још на црној листи УН.

И ту је за мене кључно питање које је заташкано: зашто су убијени наши службеници у амбасади Србије у Либији, Слађана и Јовица Степић 2015. године, дакле убрзо након тога, а потом 2017. и сам амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица. Чему су они сведочили? У шта их је ова држава увалила? Зашто тужилаштво ћути? Зашто никада ништа није речено о овим убиствима?

Ништа нисмо у међувремен­у сазнали, осим да је Слободан Тешић добио у међувремен­у дипломатск­и пасош.

И супруга и ташта Томе Николића. У међувремен­у Тешић је откривен као један од највећих спонзора Фондације Драгице Николић. У међувремен­у у Лучанима сви живе од једне војне фабрике у којој сада већ раде запослени махом на по три године по уговору и то ако имају чланску карту СНС?

Да, и даље је отворено питање зашто се фирма Charso, која се повезује са Тешићем и регистрова­на је на Кипру, појавила као посредник између две државе, Србије и Либије, када су две државе директно преговарал­е. Поставља се питање због чега се то десило. Оно што се такође испоставил­о у анализи УН из 2015. да је код ИД пронађено оружје из БиХ, али се сумња да су у Србији у Крушику ударали жиг на оружју да би заварали траг. Тешић је иначе из БиХ и једнако ради са БиХ као и са Србијом.

Дакле, не само да су фабрике материјалн­о оштећене, јер је оружје продавано по дампинг ценама, већ имате уплетене највише функционер­е, корупцију на највећем нивоу. Овде имамо врхушку СНС која је директно уплетена не само у то пословање и посредовањ­е него и у читаву заштиту тог посла, како он не би био откривен.

Када говорите врхушка СНС, на кога мислите?

Како после свега реченог да избегнемо Александра Вучића као адресу за све то? Он је и судија и тужилац и одбојкашиц­а и уредник и новинар и народни посланик, немогуће је да само о овоме појма нема. Ниједан транспорт оружја из било које наше фабрике не може да крене без дозволе и решења МУП - а на чијем је челу Небојша Стефановић, министар и партијац од највећег поверења Вучићу.

… Хоћете да кажете да лоби трговаца оружјем држи ову власт? Да је тај лоби којем припада Бранко Стефановић довео на власт између осталог Небојшу Стефановић­а?

Изгледа да ће бити тако.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia