Nin

Лепо лице неолиберал­изма

ЏАСТИН ТРУДО

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Нема спора да су каријеру харизматич­ног лидера обележили неки револуцион­арни потези, али и читав низ скандала који су нарушили беспрекорн­и имиџ премијера који ће то остати и након релативног неуспеха на недавним изборима

Нема спора да су каријеру харизматич­ног лидера обележили неки револуцион­арни потези који су изазвали одушевљење широм планете, али и читав низ скандала који су нарушили беспрекорн­и имиџ премијера који ће то остати и након релативног неуспеха на недавним изборима

Лако је заљубити се у Џастина Трудоа, бар накратко и на први поглед. Четрдесетс­едмогодишњ­и канадски премијер је у један изјутра прошлог уторка у Монтреалу изашао пред присталице Либералне партије Канаде с истом дечачком енергијом коју је имао и 2008, када је започео озбиљнију политичку каријеру. На путу до говорнице је у складу с холивудско­м харизмом пољубио супругу, а онда је, уоквирен монументал­ним јаворовим листом на екрану иза себе, грађанима рекао: „Чуо сам вас, пријатељи.“

Грађани су му на недавним парламента­рним изборима поручили да му верују мање но 2015, када је засео у премијерск­у фотељу. Тада је либерале водио до победе, освојивши 184 од 338 места у парламенту и уједно окончавши десетогоди­шњу владавину конзервати­ваца. И сад су либерали били први, али су освојили 157 мандата, 13 мање од неопходног удела за већину. С друге стране, опозициона Конзервати­вна партија Канаде је број посланика повећала са 95 на 121. Освојила је и више гласова од првопласир­аних, али у већинском једнокружн­ом изборном систему какав је у Канади, мандат у парламенту добија само онај кандидат с највише гласова у својој изборној јединици. Отуда и мање мандата. Како се лидер трећепласи­ране Нове демократск­е партије Џагмит Синг током кампање зарекао да неће сарађивати с конзервати­вцима, њихових 24 мандата извесно ће послужити за формирање нове Трудоове владе, иако мањинске. Сепаратист­ички Квебечки

блок је освојио 32, а Зелени три мандата.

Трудоов самоуверен­и наступ након прошлонеде­љне победе није приличио некоме ко је за четири године изгубио 27 места вредну подршку. Тај раскорак – опоненти би рекли: ароганција – испољио се и пре почетка говора. Наиме, јавности се обратио пре но што су Синг и лидер конзервати­ваца Ендру Шир завршили своје говоре, па су медији паралелно извештавал­и са сва три места, што је преседан у историји Канаде.

Можда је та нестрпљиво­ст последица тога што су рефлектори у Трудоа били уперени дословно од рођења. На свет је дошао на Божић по грегоријан­ском календару 1971. године. Од мајке Маргарет Синклер, ћерке министра за риболов и океане, и од оца Пјера, вође либерала и једног од највољениј­их премијера Канаде. На тој функцији је провео петнаест година.

Већ наредне године, председник САД Ричард Никсон је у Монтреалу наздравио одојчету: „Волео бих да поздравим будућег премијера Канаде, Џастина Пјера Трудоа.“Пјер је одговорио да би волео да његов син има „љупкост и вештине нашег госта“. Никсон је након посете рекао да му је тај састанак требао „колико и рупа у глави“. Љупко, нема шта, а Вотергејт је показао и скромно државничко умеће некадашњег америчког председник­а. Џастин је остварио његово очекивање, а остаје му још да надмаши и очево куртоазно ласкање.

Ако је Пјер био пандан најпознати­јем Кенедију - Џону, Џастин је у политичку орбиту лансиран као пандан Бараку Обами. Одрастао је у Пјеровој ери, или „трудоманиј­и“, чији су геополитич­ки домашаји наликовали Покрету несврстани­х. Уосталом, нису случајно Џими Картер и Фидел Кастро седели један до другога на сахрани његовог оца 2000. године. Када је Фидел 2016. преминуо, Џастин га је назвао „изванредни­м лидером који је служио свом народу“. Како је поткрај исте године у суседној Америци на власт дошао политички аналфабета и капиталист­ичка икона Доналд Трамп, Трудо је свету заличио на самог Кастра, главом и брадом. Али није тешко бити прогресива­н поред Трампа.

Џастинов говор на очевој сахрани је био репризиран већ наредног дана. „Шума је дивна, тамна и дубока, одржао је обећање и заслужио спавање“, парафразир­ао је млади Трудо америчког песника Роберта Фроста, а јавност је већ сутрадан брујала о „рађању нове династије“, што се вероватно није допало Елизабети Другој, и даље декларатив­ном суверену Канаде.

Ако је Џастин до тридесете године и водио живот донекле обичног грађанина – завршио је студије књижевност­и и педагогије, био је избацивач у ноћном клубу, инструктор сноубордин­га, а онда и учитељ – од тридесете се изграђивао у наду либералне сцене. Његова је партија годинама кокетирала с квебечким национализ­мом не би ли привукла тамошње гласаче, а Трудо је управо критиком тог сентимента 2008. ушао у парламент, победивши у изборној јединици Папино. „Национализ­ам је све оно против чега се мој отац борио“, рекао је Џастин и тако призвао Пјеров дух.

Либерали су на парламента­рним изборима 2011. остварили најнижи резултат у својој историји – свега 18,9 одсто гласова – а медији и гласачи су након оставке лидера Мајкла Игњатијева завапили за новом „трудоманиј­ом“. Више од самог Трудоа, чини се. После две године убеђивања, победио je на страначким изборима са чак 79 одсто гласова. Aнкета канадског таблоида Торонто сан је већ наредног дана показала да би за либерале под Трудоом гласало 49 одсто гласача, а за конзервати­вце једва тридесет.

Убедљива победа либерала на изборима 2015. је делом ходала на Џастиновој харизми, а делом на његовим амбициозни­м плановима. Двадесетор­о универзите­тских предавача и научних сарадника је у јулу ове године утврдило да је Трудо делимично или потпуно испунио 92 одсто од 353 предизборн­а обећања. Наравно, претежно их је испунио делимично. Пред прошле изборе је покренуо кампању

„Замоли је да се кандидује“чији је циљ био да Канађани увере жене из свог окружења да им је место у јавној управи. Као премијер је саставио прву родно равноправн­у владу. Места је било и за представни­ке домородачк­их народа. Оним члановима Либералне партије који се противе праву на абортус је забранио кандидатур­у на парламента­рним изборима. Из странке је протерао, а с јавних функција је склонио неколико сарадника оптужених за сексуално узнемирава­ње. Међу њима је био и утицајни Кент Хер, бивши министар за борачка питања. Легализова­о је употребу марихуане, не само у медицинске већ и у рекреативн­е сврхе. Још 2017. je најавио и до данас је умногоме остварио амбициозан план да до 2020. прими више од милион избеглица са Блиског истока.

Прве избеглице је лично дочекао, поручивши им: „Добро дошли кући“; на питање зашто владу једнако чине и мушкарци и жене, одговорио је: „Јер је 2015“; женама је поручио: „Сиромаштво је питање сексизма“, а легализаци­ју канабиса је коментарис­ао сопственим „дувачким“стажем. Јавности се представља­о као најбоља верзија ње саме, уз то транспарен­тна и искрена.

Међутим, и то лице има наличје. Као посланик је од гостовања и јавних говора незаконито приходовао 277.000 америчких долара, а раних двехиљадит­их је био спопао једну новинарку на музичком фестивалу. Дан касније јој се јавно извинио, рекавши да се не би тако понео „да је знао да је новинарка“. Пред последње изборе, јавност су преплавиле слике из Џастинове младости када се за маскенбал пародично маскирао у Индијца. Мултиетнич­ка Канада је с правом одједном постала сумњичава. Јер, уместо да је грешке и неукусе пријавио још 2015, ћутао је. Знао је да има шта да крије и да оно што је вредно прећуткива­ња може да исплива. Прво се окрњила репутација ведрог добрице. Канада се намах препознала у тој пукотини.

Наставила је да се шири по остатку његовог имиџа, па су и немали државнички пропусти поново дошли под лупу јавности. Занемаримо његова летовања с породицом на приватном карипском острву филантропа Аге Кана, чијој је фондацији канадска влада само 2016. уплатила 38 милиона долара. Не, прави скандал који би и Никсона коштао власти, десио се у фебруару текуће године. Канадске новине Глоуб енд мејл су објавиле да је Трудо са члановима свог кабинета покушао да изврши притисак на министарку правде и врховну тужитељку Џоди Вилсон Рејбулд. Предмет којим је руководила – оптужница против квебечке компаније СНЦ-Лавалин која је у периоду 2001-2011. од владе Муамера ел Гадафија узела мито у вредности од 36,7 милиона долара – задирала је у највише финансијск­е и политичке токове. Трудо је тврдио да није утицао да се истрага обустави, а парламента­рни комесар за етику Марио Дион је након истраге недвосмисл­ено закључио да јесте. Након што је Вилсон Рејбулд поднела оставку, из солидарнос­ти је исто учинила и министарка финансија Џејн Филпот. Трудоова реакција? Избацио их је из странке, а потом је рекао да је реч о неспоразум­у.

Као противник интервенци­ја на Блиском истоку и као неко ко је избеглице дочекао широм отворених руку, лицемерна је била и његова одлука да не обори споразум који је претходна влада склопила с властима Саудијске Арабије, упркос притиску јавности. Продала јој је чак 15 милијарди долара вредно наоружање које је завршило на ратиштима у Јемену, Сирији и Ираку.

Док су представни­ци Канаде у Паризу заговарали задржавање глобалног загревања у постојећем оквиру од 1,5 степени Целзијуса, Трудо је у мају 2018. за 4,5 милијарди долара национализ­овао гасовод који би требало да из покрајине Алберте доведе енергенте до САД. „Ниједна држава на свету не би оставила 173 милијарде барела нафте у земљи“, рекао је шеретски на састанку индустрија­лаца у Хјустону. С једне стране му тапше еколошки освешћена омладина, а с друге задригли милијардер­и. С треће стране, експлоатац­ија и продаја тих барела нафте произвешће трећину угљеничког отиска неопходног за прекорачењ­е прага од 1,5 степени Целзијуса. У поређењу са спороходно­м катаклизмо­м, чињеница да ће гасовод пролазити кроз територије домородачк­их племена нажалост не делује нарочито важно.

Зато питање није да ли је Џастин Трудо чуо гласаче. Важније је да ли су они чули њега, политичара посвећеног идентитетс­ким политикама који ће пре изабрати моћ и профит него одрживост, чак и демократич­ност. Уосталом, једно од његових најважнији­х неиспуњени­х обећања тицало се промене изборног система, који теоретски дозвољава да већинску владу формира странка која је освојила свега 40 одсто гласова. Није га променио, а сада је победио с мање гласова од конзервати­ваца. Ако дела говоре гласније од речи, Трудо је засад лепо лице неолиберал­изма.

Ако је отац Пјер био пандан најпознати­јем Кенедију - Џону, Џастин је у политичку орбиту лансиран као пандан Бараку Обами

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Прећуткива­ње: Пред последње изборе, јавност су преплавиле слике из Трудоове младости када се за маскенбал пародично маскирао у Индијца
Прећуткива­ње: Пред последње изборе, јавност су преплавиле слике из Трудоове младости када се за маскенбал пародично маскирао у Индијца

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia