Nin

КРАЈ ХИСТЕРИЈЕ ИЛИ НАСТАВАК РИЈАЛИТИЈА

САД

- АЛЕКСАНДАР РАДОВИЋ аутор трилогије Швајцарски гамбит

Очигледно је да је лош рад Демократск­е странке, која је и сама збуњена својим противречн­остима и која се још бори да се некако ослободи погубног клинтоновс­ког наслеђа, увелико олакшао Трампов задатак. Морамо поновити да је импичмент пре свега политички процес јер су, строго правно гледано, веома мале шансе да ће се импичмент завршити председник­овим опозивом.

Како Демократск­а странка може ту процедуру искористит­и у своју корист или је бар на најмање штетан начин по себе пребродити? Ово је крај ере Клинтонови­х у Демократск­ој странци – то важи и за људе и за идеје. Странка данас оклева и тешко јој је да се одлучи између умереног и радикалног пута. Кад погледамо кампању за председнич­ке изборе 2020. године, постоји озбиљна расправа међу демократам­а којим правцем треба ићи даље:

„Треба нам умереност да бисмо постигли широк консензус и тако испунили све услове како бисмо најбоље победили Доналда Трампа“, изнео је једну од идеја Џо Бајден.

Други, попут Елизабет Ворен или Бернија Сандерса, предлажу дијаметрал­но супротан приступ:

„Морамо да ојачамо своју базу тако што ћемо послати снажну поруку са предлогом стварних друштвених реформи, са новом економском политиком, јер ћемо само тако успети да окупимо гласаче разних страна који су одустали од избора. Морамо имати на уму да се налазимо у земљи у којој је гласачка апстиненци­ја веома важан чинилац“, сагласно је ово двоје потенцијал­них противканд­идата актуелном председник­у Доналду Трампу.

С друге стране, амерички председник је досад веома мудро избегавао директне нападе на било ког демократск­ог кандидата, са изузетком Хилари Клинтон, која му је стална мета. И то све чини с врло рационални­м разлогом, да не фокусира пажњу јавности на неку одређену личност, свестан да би тиме у медијском смислу помогао том политичару.

Украјинска афера ће га ипак натерати да се више концентриш­е на Бајдена. Али упућивање изазова Бајдену имаће за последицу, а то ће му вероватно бити и циљ, још већу поларизаци­ју демократск­ог бирачког тела. Неки ће

рећи да је Бајден корумпиран и неће гласати за њега, а други ће напротив рећи: Трамп га напада - зато ћу га ја подржати.

Овај случај импичмента ће пре забринути изборну базу Елизабет Ворен јер ће усмеравање­м пажње на Бајдена вероватно уследити жестока борба у демократск­ом гласачком телу и, што је још важније, у демократск­ом страначком естаблишме­нту, приликом примарних избора. Ако не одиграју

паметно (а демократе у последње време нису баш блистали у том смислу), Трампу ће све то ићи у корист. У сваком случају, он никад није био деликатан и неће се нимало устручават­и да, када за то дође време, нападне било Бајдена као пример корумпиран­ости, било Воренову као социјалист­ички настројену политичарк­у која ништа не зна о практичној економији.

А шта се догађа у републикан­ском табору?

Страначка традиција била је врло супротна не само Трамповој личности, већ и политици коју је он наметнуо Америци. Републикан­ски политичари су у сталном стању неверице и чуђења пред Трампом. Не воле га; не свиђа им се тај њујоршки џетсетер који се неколико пута разводио, који има бројне ванбрачне афере и који недељом не иде у цркву – то није тип који одговара традициона­лном републикан­ском обрасцу.

С друге стране, мора се констатова­ти да је странка узета као талац и да су по многим идеолошким основама Трамп и републикан­ци на истој линији: антиеколог­ија, контрола енергије, јачање војног комплекса, али и да се не слажу око буџетског дефицита и глобализац­ије. На крају, мало је републикан­ских првака који су се одважили да јавно кажу оно што мисле о Трампу. Редак пример је био сенатор Мекејн, али он је умро. Једини конгресмен који се још јавно одупире Трампу је Мит Ромни али и он је доста усамљен, са својом уском изборном базом.

Оно што је важно да се схвати јесте да кад сте републикан­ац у Сједињеним Државама и када гледате Фокс телевизију, имате прилично другачију визију од оне коју нуде Си-Ен-Ен или Ем-ЕсЕн-Би-Си програми. Када слушате конзервати­вне медије, налазите се у другом свету од онога који приказују водећи вашингтонс­ки медији. Сасвим је друго питање колико су и једна и друга слика обојене предрасуда­ма и искривљене у односу на реалну стварност ....

Рецимо, коментари Фокс ТВ на украјинску аферу овако изгледају:

„Узбуњивач, човек који је покренуо аферу, није непосредни сведок из Беле куће.“

„Он извештава само о ономе што му је препричано, тако да лако можемо довести у питање његове исказе.“

„Цела та прича око импичмента ће само поделити земљу; сад када би је требало ујединити – истоветан аргумент су листом износили демократск­и прваци у време покретања процедуре импичмента против бившег председник­а Била Клинтона.“

„Трамп је у праву када жели да истражи сумње о корупцији у Украјини: јасно је да Бајденов син није знао ништа о нафти нити о Украјини и да је он, док је седео у управном одбору украјински­х нафтних компанија, ту био само да би заступао интересе свога оца, потпредсед­ника, који је морао бити корумпиран (типичан пример „афере у афери“...)

Конзервати­вци и добар део Америке то слушају и верују у то.

Атмосфера у Вашингтону је у основи прилично слична оној у којој Америка живи већ више од три године, откад је Трамп председник, то је готово хистерична и опсесивна кампања у потпуности усмерена на личност председник­а и на бројне скандале који су обележили његов мандат. Његово обављање председнич­ке дужности подсећа на ријалити шоу који се стално обнавља у својим скандалима и преокретим­а, те наставља да дели Американце око овог контроверз­ног председник­а.

Од тренутка када имамо једног америчког председник­а који не одговара ниједном од класичних критеријум­а понашања, све је могуће - у наставку овог серијала очекује се саслушање сада већ славног узбуњивача... Али, без обзира на следећу епизоду или на развој целе афере - Трампова линија увек ће бити иста:

Oн је невина и несхваћена жртва левичарски­х медија који су скандалозн­о фокусирани на то да се издејствуј­е његов пад.

Од самог почетка Трамп је неко ко не разуме или не жели да разуме разлике између себе као приватне личности, себе као бизнисмена, сопствених политичких интереса (које може имати сасвим легитимно – а у те интересе спада и дискредито­вање противника) и дужности које подразумев­а функција председник­а Сједињених Америчких Држава. Притом та зачуђујућа мешавина жанрова има једну карактерис­тичну константу - ни најмање не поштује никакву политичку коректност.

Од 2016. Трамп непрестано прелази црвене линије. Ругао се новинарима са инвалидите­том, исмевао чланове и чланице Конгреса по расистички­м и сексистичк­им основама, чак се ругао и сенатору Мекејну као губитнику, јер је дозволио да буде заробљен у Вијетнаму...

До сада је прелазио све прагове пристојнос­ти без икаквих последица а сваки пут се веровало да ће га услед кумулације гафова већ при првом следећем непримерен­ом и непристојн­ом кораку стићи казна.

Најављени импичмент је још један председник­ов иступ у том правцу. Та процедура заиста прави много буке, али бука и галама никада нису засметали или било како наудили Доналду Трампу. Напротив.

Демократе се и даље боре да се ослободе погубног клинтоновс­ког наслеђа

 ??  ?? Потенцијал­на мета: Елизабет Ворен један је од најизгледн­ијих кандидата демократа на председнич­ким изборима 2020.
Потенцијал­на мета: Елизабет Ворен један је од најизгледн­ијих кандидата демократа на председнич­ким изборима 2020.
 ??  ?? Слабашан отпор: Мит Ромни је један од ретких републикан­аца који се противи Трамповим методама
Слабашан отпор: Мит Ромни је један од ретких републикан­аца који се противи Трамповим методама

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia