Nin

Лакше је пословати у Македонији него у Немачкој

ЛАКШЕ ЈЕ ПОСЛОВАТИ У МАКЕДОНИЈИ НЕГО У НЕМАЧКОЈ

-

Није што смо комшије, него, стварно сам поносна. По лакоћи пословања, Македонци потукоше толике земље на Дуинг бизнис листи Светске банке – ма, кога све нису претекли: Немачку, Канаду, Аустрију... Још кад би то имало везе са животом, куд би им био крај!

Нисмо ни ми лоше прошли – бољи смо од Словачке! А тринаест места испод нас - Косово, које је по лакоћи пословања, ако верујете - испред Италије! Или, како беше она песма: село моје, лепше од Париза...

Откуд оваква конфузија у једној тако озбиљној публикациј­и? Једни говоре о методолошк­им недостацим­а, други виде политичку димензију... Ипак, ако ћемо поштено, у питању је немогућ задатак. Ко би могао да рангира 190 земаља, према десет збирних, па још и крајње различитих индикатора – а да барем у десетак случајева резултат не буде, у најмању руку, крајње чудан?

И онда, како бисте ви то исправили? Вероватно бисте, као што у Светској банци раде - правили смисленији обрачун, кориговали нелогичне поставке... Рецимо, како рече Кашик Басу, бивши главни економиста Светске банке, стварно је било глупо да се толики значај придаје висини пореских стопа у некој земљи. Јер ниски порези увек праве све већи фискални дефицит - који се мора отплатити из сутрашњих повећаних пореза, па му све дође на исто. Уз то, како да се рангирају резултати? Најбољи ранг би, значи, имала земља у којој је пореска стопа – нула одсто?

Нису све замерке биле теоријске природе. Сећате се прошлогоди­шњег скандала, када је Светска банка, променом пондера (значаја) појединих индикатора на Дуинг бизнис листи мењала рејтинг појединих земаља, чији се пословни амбијент није нимало изменио! Па се испоставил­о да је рејтинг Чилеа на овој листи муњевито скакао у годинама кад су на власти конзервати­вци, а истом брзином падао у доба владавине социјалист­а. А нобеловац Пол Ромер због тога дао отказ на место главног економисте Светске банке...

Још су горе биле сумње у ваљаност вртоглавог скока Индије на Дуинг бизнис листи. Критичари наводе да је рејтинг Индије скакао захваљујућ­и реформама које нису ни отпочеле, већ су само најављене. Или, захваљујућ­и томе што је Светска банка, уместо за целу Индију, узимала само податке за Бомбај - па је, рецимо, када је реч о добијању прикључка за струју Индија добила највећу оцену, мада у највећем делу земље струје има неколико сати у току дана, а негде ни толико. Да ствар буде гора, Индија је добијала позитиван скор за реформе за које је влада јавно говорила да су чист промашај... и тако поправила рејтинг на Дуинг бизнис листи за тридесет, па сад још за читавих четрнаест места! И онда, кад кажу да смо заузели 44. место – хајде да кажемо, управо смо то место заслужили! Међутим, како из године у годину Србија добија све гласније хвалоспеве - и од Светске банке и од ММФ-а - остаје загонетка – јесу ли похвале које добијамо некако одразиле, макар на резултате на Дуинг бизнис листи? Јер, заиста је било импресивно слушати шефа канцелариј­е Светске банке у Србији кад је недавно изјавио да је српска економија на „здравим ногама“, да реформе иду у добром смеру, а да привредни раст, уз неколико реформи, у средњем року може да буде од пет до седам одсто... Није рекао о којим се реформама ради, али, сигурно их треба што пре применити!

А можда је боље, кога интересује стварност, да погледа и неке друге рејтинге и публикациј­е, нарочито из оних институциј­а које, за разлику од Светске банке, не сматрају ниједну владу овог света - својим партнером. Ваљало би, рецимо, погледати резултате Индекса економских слобода и упоредити их са Дуинг бизнис листом. Тамо Србија није на 44. него на 76. месту, а да Македонија ни у сновима не може да се похвали да је по економским слободама боља од Немачке, Канаде или Аустрије.

Или се само упитајте – како то да у Македонији, или у Србији - ни Сиријци неће да остану и започну бизнис? А лепо им на Дуинг бизнис листи пише колико је лакше пословати у Македонији него у Немачкој, о нама и да не говорим.

Кога интересује стварност, нека погледа и друге рејтинге, а не само Дуинг бизнис листу. Или се само упитајте како то, да у Македонији, или у Србији, ни Сиријци неће да остану и започну бизнис, иако је то, по Светској банци, баш лако

 ??  ?? Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду
Професорка Економског факултета Универзите­та у Београду

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia