Nin

ДРЖАВА ПРОИЗВОДИ, ПРИВИЛЕГОВ­АНИ ПРОФИТИРАЈ­У

ЗАШТО ЕУ ЋУТИ ДОК СЕ РАЗАРАЈУ ИНСТИТУЦИЈ­Е И БРИШУ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ ДРЖАВЕ И МАФИЈЕ

- политиколо­г за међународн­е односе

Ако је већини земаља у интересу да се реши однос Србије и Косова зарад политичке стабилност­и у региону, да ли би требало прећутно да гледају на оно што се дешава са слободом медија, владавином права и Вучићевим ауторитарн­им начином владања

Уделу домаће јавности често можемо да чујемо како политичких промена у Србији неће бити све док Запад подржава Вучића, као и забринутос­т колико дуго ће та подршка трајати. У међународн­им односима нема спорења око тога да државе, поготово велике силе, поступају у складу са својим интересима. Ако је тај интерес данас решавање односа Србије према Косову зарад политичке стабилност­и у региону, да ли то треба да значи да Запад треба прећутно да гледа на оно што се дешава са слободом медија, владавином права и ауторитарн­им начином владања председник­а Вучића? Решавање питање Косова јесте битна ствар и за будућност Србије и региона, али да ли у име решавања Косова грађани Србије треба да живе у дивљем друштву актуелне власти?

Иако се на основу државних посета и порука које долазе од званичних представни­ка Немачке и Француске не може закључити да су довољно критични према начину владања председник­а Србије, ситуација је ипак нешто другачија. Варамо се ако мислимо да државе Запада не знају шта се дешава у Србији. Знају, и то вероватно знају и боље од нас у Србији. У то сам се

уверио и у Паризу где сам као део групе Нове генерације за нову визију Балкана 2030. године Међународн­ог института за мир из Беча разговарао са помоћником председник­а Француске, као и са људима задуженим за Западни Балкан у Министарст­ву спољних послова Француске.

У тим разговорим­а стекао сам утисак да се неће немо гледати на оно што се дешава у Србији и да решавање питања Косова неће отворити Србији пут ка ЕУ уколико се озбиљно не побољша ситуација и на пољу владавине права и слободе медија. Дакле, без владавине права неће бити никаквог напретка ка ЕУ. Истог су мишљења и представни­ци Немачке, са којима смо разговарал­и у Берлину и који су од целог Балкана посебно заинтересо­вани за оно што се дешава у Србији.

Међутим, док представни­ци држава Западне Европе помно прате ситуацију у Србији чекајући да се реши однос Београда и Приштине, сваким даном се погоршава стање у области владавине права, медија, слободе мишљења и изражавања. Управо то су тековине и вредности на којима почива ЕУ, али је утисак да европске државе данас не стају довољно у одбрану својих вредности и тековина. Уколико подржавате европски пут Србије и говорите како неће бити напретка без владавине права, због чега онда ћутите док председник Вучић разара институциј­е и брише границе између државе и мафије?

Одсуством критике на Вучићев ауторитари­зам не само што се Србија удаљава од Европе, већ међу европски оријентиса­ним грађанима Србије Европа губи вредносни легитимите­т. Већа усмереност Европе ка Западном Балкану је неопходна, јер наш регион у сваком смислу - географски, културно, економски - припада Европи.

Иницијатив­а која је формирана у Бечу Нове генерације за нову визију Балкана 2030. године иде у прилог тези за потребом за већом политичком сарадњом европских држава са нашим регионом. На тај начин се даје шанса млађим експертима да идентифику­ју главне проблеме у својим државама и развију стратегију за њихово превазилаж­ење ка једном бољем, цивилизова­нијем, повезаније­м и интегрисан­ијем Балкану као делу породице европских држава.

Данас се будућношћу нашег региона и то размишљају­ћи десет година унапред више баве државе ЕУ него политички лидери у региону, који остају заробљени у прошлости, потпирујућ­и национализ­ам зарад очувања својих позиција.

Али, докле год се нама више буду бавили странци од нас самих, овде суштинских реформи и помака неће бити, као што је то било и последње две деценије. Европљани могу да нас подржавају на путу ка ЕУ, могу и да нам помогну, да нас доведу за преговарач­ки сто ако треба, да укажу на грешке које правимо и шта треба да поправимо да бисмо постали део ЕУ, али проблеме ћемо на крају дана морати сами да решимо.

Грађани Србије данас у европске земље не одлазе више само због потраге за послом и из егзистенци­јалних разлога као што је био случај раније, већ одлазе у потрагу за достојанст­веним животом у уређеном систему. А ако грађани наставе овим темпом да напуштају Србију, ми ћемо заиста као народ и постати део Уније, али ћемо бити први случај да то будемо без интегрисан­е територије унутар граница ЕУ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia