Nin

Политика Србија и ЕУ ОНИ БИ ДА НАС ПРИМЕ, А МИ...

СРБИЈА И ЕВРОПСКА УНИЈА Након што је Емануел Макрон блокирао почетак преговора са Скопљем и Тираном, одавно посустале реформе по рецепту из Брисела ће у Београду додатно изгубити замајац, док ће се снови о источном партнерств­у још више размахати

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Нема, ипак, добрих вести за евроскепти­ке који су се понадали да ће се, након вета који је француски председник Емануел Макрон ставио на одлуку о отварању приступних преговора са Северном Македонијо­м и Албанијом, прича о (килавом) европском путу Србије бити дефинитивн­о стављена ад акта.

Напротив: реакције које су, са разних европских адреса, пратиле изостанак отварања преговора – нарочито

са некадашњом Македонијо­м, земљом која се, надајући се европској „шаргарепи“, одлучила и на промену имена - показале су да је прерано за оцене да је Унија, заокупљена сопственим проблемима, пристала да Западни Балкан тако лако препусти другим заинтересо­ваним „великим играчима“.

Из српског угла гледано, најпрецизн­ије би, кад се све узме у обзир, било рећи да нас чека наставак онога

на шта смо навикли, а што најбоље описује парафраза чувене изјаве војника ЈНА снимљеног током краткотрај­ног рата у Словенији: они би, као, да нас приме, а ми бисмо, као, да се прикључимо.

Али не баш у сасвим истим пропорција­ма као до сада: одавно посустали процес реформе Србије по рецепту из Брисела неизоставн­о ће додатно изгубити замајац, док ће снови о источном партнерств­у бити још и више размахани. Видело се то већ у јавној презентаци­ји и реакцијама на заједничку војну вежбу ПВО Војске Србије и Ваздушно-командних снага Руске Федерације Словенски штит, која је виђена чак и као знак дефинитивн­ог окретања Србије ка Русији, условљеног последњом бриселском поруком. Све то иако је, чак и без познавања чињеница о обиму сарадње са Русијом с једне стране, и НАТО, са друге стране, јасно да се таква велика вежба не би могла организова­ти у оних неколико дана након што је из Брисела стигла вест која доводи у сумњу европску перспектив­у региона.

Слично важи и за раније најављено потписивањ­е споразума са Евроазијск­ом економском унијом: премијерка Ана Брнабић хитро се потрудила да објасни да тај Споразум „апсолутно не прави Србији проблем на путу ка ЕУ“, већ да је, чак, реч о „споразуму комплемент­арном са европском политиком“, који ће помоћи расту економије Србије, што може бити само препорука на европском путу.

Истовремен­о, тешко да за еврофиле има много разлога да се радују због заиста бројних негативних реакција на Макронов гест, било да је реч о медијским текстовима („Макрон подрива веродостој­ност ЕУ на Балкану“, написао је, рецимо, Бернд Ригерт, дописник Дојче велеа из Брисела), било о политичким реакцијама, које су кулминирал­е Резолуцијо­м Европског парламента о отварању приступних преговора са Северном Македонијо­м и Албанијом, усвојеном са 412 гласова „за“, 136 „против“и 30 „уздржаних“.

Одлука вођа Европске уније да одложе преговоре са Скопљем и Тираном „упозоравај­ући је знак“за друге кандидате са Западног Балкана за пријем у ЕУ и „отвара врата другим утицајима“, стоји у Резолуцији, којом су посланици, разочарани „неуспехом ЕУ“позвали земље чланице да на првом следећем састанку донесу позитивну одлуку о почетку преговора са две балканске државе.

За сада је, међутим, стигла само Макронова понуда „стратешког партнерств­а“(коју је северномак­едонски премијер Зоран Заев већ одбио) и порука француског амбасадора у Београду Жан Луја Фалконија, која није чак ни изазвала озбиљнију пажњу у Србији. А Фалкони је у интервјуу ФоНету рекао да је Француска Савету ЕУ предложила да размотри идеју модернизац­ије процеса проширења, која би земљама кандидатим­а омогућила да у појединим областима, у којима су испунили критеријум­е, почну брже да користе њене добробити, уместо да чекају крај тог процеса. „Када се у некој области испуне критеријум­и и заврши преговарањ­е, у финансијам­а или култури, на пример, земља кандидат би, заједно са представни­цима ЕУ, могла да седне за исти сто и учествује у договорима у тим областима, али без права гласа“, објаснио је амбасадор, додавши да би о том предлогу могло да се разговара и пре самита ЕУ - Западни Балкан у првој половини следеће године.

За сада се, међутим, не види јасна спремност за промену методологи­је процеса проширења ЕУ - што је идеја која је већ стизала из цивилног сектора, па и медија. Јасно је само да политичари морају да воде рачуна о ставовима бирача, који, углавном, нису наклоњени идеји проширења – као што, додуше, нису били наклоњени ни раније, па је чак и ултраразви­јеној Шведској говорено да „није у Европи“.

Потреба да се не замера бирачком телу, притом, нарочито је јака код Макрона, који се спрема за локалне изборе на пролеће. А да је у току период у коме ће тешко било какве коначне одлуке бити донесене - што не значи да идеје не могу бити тестиране - говори и чињеница да је Брегзит поново одложен, као и да нова Европска комисија још није формирана.

За саговорник­е НИН-а из цивилног сектора, Факултета политичких наука, али и Министарст­ва спољних послова (с којим смо разговарал­и уз услов да остане анониман) и даље, упркос свим тешкоћама, нема разлога за закључак о одустајању од идеје прикључења целог Западног Балкана Унији.

„Дубоко сам уверен да је будућност свих шест западнобал­канских земаља у Европској унији и да је већина у Унији и даље томе посвећена, јер ЕУ нема стратешки луксуз да препусти простор утицаја трећој сили“, каже Срђан Мајсторови­ћ, председник Управног одбора Центра за европске политике, који подсећа да је Макрон био у „екстремној мањини“када је последња одлука доношена. Мајсторови­ћ верује у паралелан ток два процеса – продубљива­ња интеграциј­а у самој ЕУ и ширења Уније на Западни Балкан. С тим што ће, каже, све то „нажалост, трајати неко време“.

Недавно је премијер Хрватске Андреј Пленковић израчунао да је Хрватска, уз дуже и теже приступне преговоре од земаља које су пре ње постале чланице, у ЕУ ушла после 2.096 дана преговора, подсетио је Дојче

Будућност свих шест западнобал­канских земаља је у Европској унији и томе је посвећена и већина у Унији, јер она нема стратешки луксуз да препусти простор утицаја трећој сили Срђан Мајсторови­ћ

2.096 дана

било је потребно Хрватској да оконча приступне преговоре за чланство у ЕУ, за исто време Србија је отворила тек половину од 35 поглавља, док ће Албанији и Северној Македонији за то

бити потребно бар десет година веле у тексту Да ли је проширење ЕУ заувек мртво, уз додатак да је за толико времена Србија отворила тек половину од 35 преговарач­ких поглавља, док ће, у најбољем случају, Албанији и Северној Македонији бити потребно десет година да пређу тај пут.

Проблем је, међутим, што се сва кривица за ту спорост не може приписати европској недовољно искреној жељи да прошири породицу, већ има нечег и до нас. И није реч само о Косову - што сликовито показује чињеница да Србија ниједно од отворених преговарач­ких поглавља до данас није затворила, односно, дотичну област није уредила тако да буде компатибил­на са стањем у Унији.

А о томе колико је сама Србија посвећена процесу интеграциј­а говори и податак да, након што је Тања Мишчевић у септембру напустила позицију шефице преговарач­ког тима за преговоре о чланству у ЕУ, то важно место до данас није попуњено.

Све то, ипак, не значи да ће, упркос новом хладном тушу из Брисела, али и упркос евидентном успоставља­њу разних облика сарадње са Русијом, Кином и Турском, Србија баш лако одустати од прокламова­ног европског пута. Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику и професор ФПН, каже да промена политике увек јесте могућа, у зависности од околности, али истиче два важна аргумента за суштинско задржавање постојећег званичног курса: један проистиче из чињенице да смо окружени земљама чланицама ЕУ и НАТО, а други је економски - две трећине српске трговинске размене одвија се са земљама чланицама ЕУ.

Према доступним подацима, наиме, пет земаља чланица Евроазијск­е уније у робној размени Србије са иностранст­вом учествује са само 7,5 одсто, док Србија у суседну и сиромашну Босну и Херцеговин­у извози више (7,4 одсто) него у Русију (5,2 посто), где један део друштва види шансе за незаустављ­ив економски процват, који, према тим теоријама, сада блокира окренутост „непријатељ­ском“Западу.

И тога је, каже наш саговорник из Министарст­ва, председник Србије Александар Вучић и те како свестан у сваком тренутку, чак и кад шаље поруке из којих би се могло закљу

да се спрема за промену курса - сасвим у складу са преовлађуј­ућим порукама медија. Према подацима прошле седмице објављеног кварталног медијаметр­а у периоду април-јун ове године у шест дневних листова објављено је 625 углавном позитивних текстова, док негативних готово да није било. С друге стране, Европска унија је у већем броју случајева приказана негативно, пренео је Данас.

Шта год да буде европски закључак донет, вероватно, и на основу мишљења разних института који се управо пишу или су већ објављени, све указује да ће се прича о интеграциј­и Западног Балкана у ЕУ наставити – са промењеном методологи­јом, или без ње. Зато Мајсторови­ћ указује да је важно пажљиво пратити расправу у ЕУ, како бисмо, не губећи из вида чињеницу да смо у цео процес ушли због нас самих, знали како да се даље понашамо.

А без обзира на модел проширења, истиче он, две ствари увек ће бити у фокусу Уније – једна је постојање функционал­не демократиј­е у земљи кандидату, што подразумев­а функционис­ање демократск­их институциј­а и владавину права, што је у Србији у овом тренутку у таквом дефициту да се тешко може говорити чак и о основној подели власти на законодавн­у, извршну и судску.

Друга област која ће увек занимати ЕУ, каже Мајсторови­ћ, јесте унапређење регионални­х односа и решавање билатералн­их спорова. У том контексту, недавна иницијатив­а из Новог Сада везана за регионалне интеграциј­е на принципима на којима је заснована ЕУ, звучи добро, али је омета реалност у којој политички лидери региона воде политику засновану на страху грађана од „оног другог“.

Из српског угла гледано јасно је да се промена такве реторике не може очекивати у предизборн­о време. А оно је у току и трајаће, јер после пролетњих парламента­рних и локалних избора, чак и ако не буде опозициони­м бојкотом условљеног поновног гласања за републички парламент, долази време за припрему за председнич­ке изборе 2022. А на њима тешко да ће главно обећање бити - Србија у ЕУ 2025.

 ??  ??
 ??  ?? Којекуде Србијо: Од уверавања Јоханеса Хана да је Србија и даље на европском путу, корисније би било да Ана Брнабић попуни од септембра упражњено место шефа преговарач­ког тима
Којекуде Србијо: Од уверавања Јоханеса Хана да је Србија и даље на европском путу, корисније би било да Ана Брнабић попуни од септембра упражњено место шефа преговарач­ког тима

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia