Nin

Багдади - Трампов Бин Ладен

- И. Јанковић

Као у правом акционом филму амерички авиони су летели над опасним сиријским територија­ма, затим су се њихови хеликоптер­и спустили пред кућу Абу Бакра ал-Багдадија, вође Исламске државе, он је, видевши да му нема спаса, побегао у тунел у коме се разнео експлозиво­м. Са њим је страдало и његово троје деце.

За оне који су сумњали у целу ову причу убрзо су пуштени видео-снимци, који би требало да докажу да је све било баш тако како је објављено. Доналд Трамп, амерички председник, сликовито је објаснио да се Багдади уплашио, да је побегао, да се затим на његово мртво тело обрушило камење.

„Америка је привела правди светског терористу број један“, изјаво је Трамп. „Три године сам трагао за њим.“

Била је то тајна операција изведена у Идлибу, коју је он најаво као „велико изненађење“и потом објавио и крај Исламске државе.

Ипак, кућа у којој је био потпуно је сравњена са земљом, за сваки случај.

Да ли је ова смрт довољна да заиста уништи снаге које некако увек изнова ничу, није питање које би америчка администра­ција сада желела да покреће. За Трампа је важно да подвуче сопствене заслуге, да се назове човеком који је ставио тачку на тај проблем и да тако отвори простор за повлачење трупа из Сирије. Осим што би војска ипак остала да контролише нафтна поља.

Још важније, то је добар адут на предстојећ­им изборима следеће године.

Можда је он сам другачије реаговао када је убијен Осама бин Ладен и када је коментарис­ао да заслуге припадају специјалци­ма који су то извели, а не Бараку Обами, тадашњем председник­у. Осам година касније, када је он на Обамином месту, не мисли тако. Напротив, смрт Багдадија, коју представља и као крај мука са терористим­а, постаје његова лична заслуга, а то није мало.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia