Nin

Финансијск­а ГИМ-настика

-

Само један податак довољан је да се види којим темпом државни Југоимпорт СДПР, доскора једна од узданица српске наменске индустрије, губи битку од приватних трговаца оружјем. И док нови играчи освајају све већи простор на тржишту, удео Југоимпорт­а драматичо пада. У три последње годин, почев од 2016, пословни приходи Југоимпорт­а пали су са 26,5 најпре на 22, а лане на 14,6 милијарди динара. Још брже су се срозали приходи од продаје робе на страном тржишту, са 24,7 на 17,7 и лане на испод 11 милијарди, па је и нето добит у том периоду више него преполовље­на, са 4,4 на непуне две милијарде динара.

И како то обично бива, док државна компанија наставља да посрће, приватним трговцима оружја никада није било боље. ГИМ Горана Тодоровића из године у годину бележи све боље финансијск­е резултате, а метеорски узлет је почео 2015, када је и основао прву заједничку фирму са оцем министра полиције. НИН је већ писао да је нето добит ГИМ-а 2015. била тек нешто већа од просечне нето плате у Србији – око 390 евра, да би за само три године приходи порасли 118 пута (са 16,4 милиона на 1,9 милијарди динара), а профит рекордних 3.146 пута (са 47.000 на 148 милиона динара).

Ни фирма Вектура транс, чији је формални власник Милан Суботић, али је многи познаваоци прилика везују за једног познатијег трговца оружјем са ових простора, Слободаном Тешићем - једно време и формално се водио као њен власник – не може да се пожали. Иако постоји тек нешто више од две и по године - основана је у фебруару 2017. са почетним капиталом од 5.000 динара Вектура транс је већ у првој години исказала нето добит од 15,6 милиона, да би већ следеће укњижила профит од 128,6 милиона динара. За само годину дана пословни приходи су утроструче­ни (са 845,7 милиона на 2,25 милијарди динара), а приходи од продаје на страном тржишту увећани скоро четири пута, са 132,2 милиона на 493,5 милиона динара.

Нешто другачија је ситуација са Партизан теком Слободана Тешића. Иако су пословни приходи те фирме прошле године били 2,89 милијарди динара, скоро упола мањи него годину дана раније, када су били 5,25 милијарди, и Партизан тек је скоро удвостручи­о нето добит, са 174 на 333 милиона динара.

У потпуно другачијој ситуацији је државно предузеће Крушик из Ваљева. У две последње године оно је испоруке домаћим купцима преко Југоимпорт­а смањило са 852,4 на 316,6 милиона динара, али су се на листи извозника његове робе појавила нова имена - Партизан тек (428,5 милиона динара), Интернешна­л голден група (200,5 милиона) и ГИМ (194,9 милиона динара). И сви ти нови партнери су у плусу, једино је Крушик у минусу. За то предузеће највећи су проблем дугорочне обавезе од 1,4 милијарде динара, које Крушик не може да сервисира, јер му је рачун три године без прекида у блокади, па остаје само да се види да ли ће се тај дуг претворити у капитал државе, односно отписати. У супротном, ни приватни трговци оружјем неће моћи тако добро да зарађују као до сада.

Метеорски успон ГИМ-а почео је 2015. Тада је Горан Тодоровић основао прву заједничку фирму са Бранком Стефановић­ем. После тога, за само три године приходи ГИМ-а порасли су 118, а профит чак 3.146 пута

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia