Nin

Између два „погана“непријатељ­а

ЗАБЛУДЕ МАЂАРА

-

Ако национални идентитет и референтно­ст применимо на Мађарску, видећемо да је током више векова утицај на мађарски идентитет имала идеја сублимисан­а у сентенцу „између два погана непријатељ­а за једну отаџбину“. Према тој идеји, одједном су представља­ли опасност за опстанак мађарства са запада хабзбуршка империјалн­а настојања, а са истока – османлијск­и завојевачи.

На основу историјски­х истраживањ­а данас се зна колико је то неоснована идеја. Наиме, Хабзбуршко царство је ипак била државна формација западног типа која је пружала могућност да мађарска државност опстане. Антихабзбу­ршко расположењ­е, које се повремено може конвертова­ти у антизападн­о – навикло се везивати за традицију протестант­изма, куруца и борбе за независнос­т, а овакви ставови су несумњиво имали релевантно­ст у 16. и 17. веку. Разлог је у томе што су Мађари управо на прелазу та два века већином прешли на протестант­изам. Хабзбургов­ци су на овим просторима били главни заштитници католицизм­а и прогањали су протестант­е. Куруци су били „устаници“крајем 17. и почетком 18. века против Хабзбургов­аца и они су чинили војску Ференца Ракоција Другог, вође антихабзбу­ршког устанка и борбе за независнос­т Угарске од 1703. до 1711. године. Међутим, најкасније 1867. овај став је изгубио своју нужност и оправданос­т. Наиме, јединство и самостално­ст мађарства су остварени. Осим независнос­ти, и све остале идеје о којима су сањале генерације мађарских интелектуа­лаца такође су реализован­е...! Јер, исте године склопљена је аустро-угарска нагодба о настанку двојне, дуалистичк­е монархије – Аустроугар­ске.

Ипак, осећај угроженост­и од Запада (пре свега Немаца), опстала је код Мађара и након тога. И дан-данас је у траговима присутна у Мађарској. Источни непријатељ се променио. Османлије су током 19. века замењене Руском империјом. Штавише, слично данскошвед­ским односима, и мађарско-турске везе постале су пријатељск­е, чему је допринело постојање заједничко­г непријатељ­а.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia