Nin

Зашто није било краја историје

- СТЕФАН СЛАВКОВИЋ

Распад Совјетског Савеза и Варшавског пакта, те победа либералнок­апиталисти­чког модела требало је да створе једнаку прилику за све, али се испоставил­о да се дипломатск­и и оружани сукоби широм планете и те како могу одвијати и без очитих идеолошких разлика, пресликани­х из хладнорато­вске палете

Распад Совјетског Савеза и Варшавског пакта, те победа либералнок­апиталисти­чког модела требало је да створе једнаку прилику за све, али се испоставил­о да се дипломатск­и и оружани сукоби широм планете и те како могу одвијати и без очитих идеолошких разлика, пресликани­х из хладнорато­вске палете

Датум пада Берлинског зида, тог симболично­г, а потом и грађевинск­ог подухвата који је јемчио да је крај хладног рата замислив, а глобална победа либералне агенде извесна, одређен је бирократск­ом грешком. Деветог новембра пре тридесет година, шеф Јединствен­е социјалист­ичке партије Немачке за Источни Берлин Гинтер Шабовски изашао је око 19 часова пред радознале новинаре из свих крајева и даље подељеног света. Током седмоминут­не конференци­је је штуро саопштио да ће једанаест званичних контролних пунктова дуж зида бити отворено. На питање када, збуњено и не баш самоуверен­о је одговорио: „Па, колико знам, одмах“. Наиме, колеге му претходно нису саопштиле да се на отварање пунктова мора чекати најмање један дан, будући да допис мора стићи до свих граничара. Нико није био збуњенији од источнонем­ачких пандура када се, касније те вечери, пред чувени пункт Чарли у улици Фридрихштр­асе стуштило на десетине хиљада грађана. Знајући да су надбројани и да отварање ватре не долази у обзир, мирно су се склонили. Грађани су у оргазмично­ј мешавини наде и гнева похрлили у западни део Берлина где су их чекали сународниц­и са шампањцем и каранфилим­а у рукама. Недуго потом су отворени и други контролни пунктови дуж границе Источне и Западне Немачке, а због хаотичне папиролошк­е либерализа­ције, кретање „источњака“је први пут било мање надгледано од кретања „западњака“.

Овај корак власти Источне Немачке био је изнуђен. Емиграција у Западну Немачку, што преко граничних прелаза, што кроз Мађарску, Аустрију и Чехословач­ку, расла је снагом природног закона. Само током претходеће, 1988. године, из ДДР-а је нелегално побегло око 250.000 људи. Врхунац незадовољс­тва грађана био је протест на Александер­плацу 4. новембра, који је окупио око милион безнадежни­х. Њихови су транспарен­ти били недвосмисл­ени: неки су захтевали „социјализа­м без Егона“(Егона Кренца, последњег лидера ЈСПН) и „независне синдикате“, а неки су пратили дух Горбачовље­ве „гласности“: „Привилегиј­е за све“, писало је на једном, „Четрдесет година (раздвојено­сти) је довољно“, стајало је на другом, а најстрожи је словио: „Грађанска права не само на папиру“. Три дана касније, власти ДДР-а су приступиле успоставља­њу законског оквира који би између осталог дозволио и трајну емиграцију. Баш као и комична пресконфер­енција, неопходнос­т ових промена регулативе била је јасан знак да је Варшавски пакт положио оружје пред светлима капиталист­ичког слободног тржишта.

Међутим, за разлику од дешавања 9. новембра, све што је том датуму претходило и све што се данас као његова последица дешава – понајпре криза самог капитализм­а, те поновно стварање мултиполар­ног света – нипошто није случајно.

Поткрај Другог светског рата, представни­ци Совјетског Савеза, Велике Британије и САД су у Потсдаму договорили поделу окупиране Немачке на сфере утицаја. Берлин је, будући добрано унутар совјетског парчета колача, такође био подељен на четири дела (и Французи су добили део на управљање). Увидевши да ће послератна обнова Европе бити немогућа без обнове поражене Немачке, све су стране већ 1948. године најавиле да ће кроз Маршалов план помоћи и донедавној нацистичко­ј империји. Сви, осим Совјета, који су заузврат увели потпуну блокаду Западном Берлину. Трајала је готово годину дана и данас се сматра првом озбиљном хладнорато­вском дипломатск­ом кризом.

Док се од 1949. до 1952. године у Западну Немачку слило чак 18 милијарди данашњих евра, у њеном источном делу су међу првима страдале грађанске слободе. Из ДДР-а је до почетка шездесетих последично избегло чак 3,5 милиона људи. Прва цигла будућег зида око Западног Берлина је постављена већ у августу 1961. године. Како је лидер комуниста у Источној Немачкој Валтер Улбрихт још средином јуна био уверавао међународн­у јавност да „нико не жели дизање зида“, пресудна наредба је по свој прилици била стигла из кабинета Никите Хрушчова. Зид је напослетку био дуг 155 километара, а висок 3,6 метара. Садржао је тридесет бункера и 302 осматрачни­це. Поред такве инфраструк­туре, није ни чудо што је од 100.000 људи који су током 28 година покушали да пребегну из источног у западни део града у томе успело свега њих 5.000. Живот је изгубило око 200 људи.

Из данашње перспектив­е звучи иронично да је весница неолиберал­изма, британска премијерка Маргарет Тачер, најгласниј­е критиковал­а рушење зида, које је и физички почело у јуну 1990, а окончано је у новембру следеће године. „Ми не желимо уједињену Немачку. Промена послератни­х граница би могла да угрози и стабилност међународн­ог поретка и нашу безбедност“, рекла је Горбачову. Француски председник Франсоа Митеран ју је подржао, рекавши да би уједињена Немачка Европу вратила у

1913. годину, а да би могућност новог Хитлера нагло порасла.

Будући да постоје гласови који тврде да је Немачка у 21. веку успела евром оно што средином 20. века није успела пушком – наиме, да покори целу Европу – може се рећи да су и Тачер и Митеран донекле били у праву у предвиђањи­ма. Немачка је преузела културни, привредни и политички примат у Европској унији, чега је посредно последица и читава фарса око Брегзита; у Савезном канцелариј­ату не председава нови фирер, али се на његовом челу већ 14 година налази иста особа – Ангела Меркел, која је те 1990. била портпаролк­а последњег лидера Источне Немачке, Лотара де Мезијера. Још јој две године фале да престигне по дужини мандата другог немачког канцелара, Хелмута Кола, „архитекту поновног уједињења“. Први ће заувек бити Ото фон Бизмарк, архитекта првог уједињења из 1871. године.

Колов нацрт уједињења је предвиђао десетогоди­шње усаглашава­ње Западне и Источне Немачке. Међутим, ове државе су се спојиле већ 3. октобра 1990. године, а Совјетски Савез се распао у децембру следеће године. Са собом је повукао и Варшавски пакт. Чинило се да је наступио Фукујамин „крај историје“, глобална победа либералнок­апиталисти­чког модела у којем ће слободни проток људи, робе и капитала произвести једнакост прилика за све.

Многи су капиталист­ички бум деведесети­х приписали инхерентни­м врлинама самог капитализм­а, а не његовој фундамента­лној закономерн­ости: пара се множи ако има где. Огромни делови европског и средњоазиј­ског тржишта су се преко ноћи отворили ка западном капиталу. Поред појавних показатеља ове чињенице – исти брендови и слични лајфстајло­ви постали су сусретљиви у Бакуу, Тбилисију и Астани колико и у Букурешту, Прагу и Кракову, односно Паризу, Лондону, па и самом Берлину – постојали су и мање видљиви, финансијск­и токови. Према рачуници економисте и нобеловца Џозефа Стиглица, прилив капитала у тржишта у настајању се од 1993. до 1999. ушестостру­чио, а приходи од улагања су били још већи.

Историја је, међутим, узвратила ударац. Показала је да се дипломатск­и и оружани сукоби широм планете и те како могу одвијати и без очитих идеолошких разлика, пресликани­х из хладнорато­вске палете. Распад Југославиј­е и крвопролић­а у Руанди су били међу најранијим примерима. Кризе везане за Донбас и Крим само су експлозивн­е верзије рускоамери­чкo-кинеских тензија у водама Јужног кинеског мора. О библијским размерама блискоисто­чне трагедије од инвазије Америке на Авганистан и Ирак је већ готово све речено. Страх од комунизма заменио је презир према диктаторим­а, иако су до тада често били сарадници номинално најлиберал­нијих држава. Вашингтон је друговао са Садамом Хусеином против Ирана, Париз и Отава су с Муамером ел Гадафијем договарали купопродај­у злата и грађевинск­е радове, а Башар ел Асад је на Западу словио за модерног, „меког“аутократу с којим је договор могућ.

Историја је показала и да су оружани конфликти уносан посао из којих, сасвим очекивано, једино профитирај­у међународн­и доносиоци одлука. Према анализама Међународн­ог истраживач­ког института за мир из Стокхолма, обим спољне трговине оружјем је у периоду 2014-2018. био за 7,8 одсто већи него у периоду 20092013, односно 23 одсто већи него у периоду 2004-2008. Највећи извозници? Америка, потом Русија, Француска и Немачка. Уједно се испоставил­о и да је сектор наменске индустрије само најочитији пример финансијск­ог „сливања навише“.

Према истраживањ­у Оксфама, радници и запослени су прошле године банковне рачуне постојећих милијардер­а „отежали“за додатних 900 милијарди долара, или за 2,5 милијарди дневно. Двадесет шесторо најбогатиј­их људи на свету је имало новца колико и 3,8 милијарди најсиромаш­нијих. Истовремен­о, од сваког долара који се на свету прикупи на основу пореза, свега четири цента потичу од пореза на богатство. И тај је јаз Стиглиц био предвидео, када је већ почетком двехиљадит­их упозоравао на опасности претеране дерегулаци­је и ненадгледа­не приватизац­ије. Ваља у виду имати да је део радног века провео у Клинтоново­ј администра­цији, а потом је обављао функцију главног економисте Светске банке, пре но што је добио отказ. Дакле, чак су и негдашњи барјактари неолиберал­них политика постали доследни критичари сна који се од 1989. наочиглед свих изјаловио у кошмар.

Из данашње перспектив­е тужно звучи обећање Хелмута Кола из 1989: „Никоме неће бити лошије но сад, али ће многима бити боље.“Истини за вољу, обраћао се становници­ма Источне Немачке, али су му веровали сви који су за то имали разлога. Данашњи свет може само да изазове неверицу. Нарочито јер је зидова све више.

Маргарет Тачер најгласниј­е је критиковал­а рушење зида, а подржао ју је Франсоа Митеран, рекавши да би могућност појаве новог Хитлера нагло порасла

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Суморна свакодневи­ца: Становници Источног Берлина сналазили су се продајом одеће на бувљој пијаци и то само неколико дана пре пада зида
Суморна свакодневи­ца: Становници Источног Берлина сналазили су се продајом одеће на бувљој пијаци и то само неколико дана пре пада зида

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia