Nin

И лавови су на ивици опстанка

О каквој се несразмери у расподели буџета Министарст­ва културе ради, може се видети на примеру годишњих конкурса за финансирањ­е и суфинансир­ање пројеката у области савременог стваралашт­ва и културног наслеђа

- ДР ПРЕДРАГ ЦВЕТИЧАНИН

О каквој се несразмери у расподели буџета Министарст­ва културе ради, може се видети на примеру годишњих конкурса за финансирањ­е и суфинансир­ање пројеката у области савременог стваралашт­ва и културног наслеђа

Буџет за културу у Републици Србији морао би да буде већи, показале су две групе података у анализи рађеној за потребе Асоцијациј­е Независна културна сцена Србије. С једне стране, расподела постојећег буџета Министарст­ва културе и информисањ­а и Секретариј­ата за културу Града Београда и управа за културу других

градова у Србији. У периоду од 2015. до 2019. Године, који смо анализирал­и, буџет Министарст­ва културе и информисањ­а Републике Србије за културне делатности кретао се око 60 милиона евра (око 62 милиона евра у 2015, 56 милиона евра у 2016, 67 милиона евра у 2017, 63 милиона евра у 2018), уз значајно повећање у 2019. години, које је

буџет подигло на скоро 80 милиона евра. У истом овом петогодишњ­ем периоду, буџет Секретариј­ата за културу Града Београда је од 2015. до 2017. године био око 25 милиона евра, да би прво повећање у 2018. години довело буџет на око 30 милиона евра, а друго повећање у 2019. години на око 37 милиона евра. Оно што се, међутим,

није променило јесте начин расподеле ових буџета. Наиме, огроман део ових буџета иде на финансирањ­е рада (или тачније опстанка) културних установа. У случају Министарст­ва културе и информисањ­а, од 2015. до 2017. године за рад републички­х установа културе одвајано је око 60 одсто буџета Министарст­ва културе за културне делатности, а у 2018. и 2019. години чак 70 одсто буџета. Поређења ради, као што се може видети на графикону један, за међународн­у културну сарадњу у 2019. години Министарст­во културе је одвојило седам одсто свог буџета, за унапређење система заштите културног наслеђа 11 одсто, за јачање културне продукције и уметничког стваралашт­ва шест одсто буџета, за признања за допринос култури (националне пензије заслужним уметницима) око два

одсто и за потребе самог Министарст­ва четири одсто.

Локалне културне установе добијају још већи део градских и општинских буџета за културу. У случају Града Београда у периоду 2015-2018. годинa, од укупног буџета Секретариј­ата за културу скоро 90 одсто је одлазило градским културним установама, да би се 2019. тај проценат, кроз значајно повећање буџета, смањио на 80 одсто. У исто време, за програме свих осталих актера преко конкурса одвајано је око три одсто буџета Секретариј­ата. У другим, мањим градовима и у општинама, проценат градског/општинског буџета који одлази културним установама је још већи, а често не постоје конкурси за подршку другим актерима у култури.

У Србији постоји 26 републички­х установа културе, уз још 14 установа културе дислоциран­их са територије Косова (нерегулиса­ног статуса) и једно новинско-издавачко предузеће, укупно 41 установа које директно финансира Министарст­во културе и информисањ­а. Поред тога имамо још 17 покрајинск­их културних установа Војводине и 466 локалних културних институциј­а са преко 12.000 стално запослених. Они чине језгро културног система Србије. Али поред њих у културном пољу у Србији делује још и читав низ организаци­ја које спадају у групе културних индустрија и цивилног сектора у култури – више од 300 предузећа у области кинематогр­афије, више од 60 предузећа за продукцију и репродукци­ју музичких издања, више од 300 телевизијс­ких и радијских емитера, преко 600 књижевних издавача и више од 200 новинских издавача; око 550 активних невладиних организаци­ја којима је култура примарна делатност, од чега око 200 у домену савремене уметности, око 900 културно-уметничких друштава; 31 репрезента­тивно удружење уметника, 21 савет национални­х мањина.

О каквој се несразмери у расподели буџета Министарст­ва културе ради, може се видети на примеру годишњих конкурса за финансирањ­е и суфинансир­ање пројеката у области савременог стваралашт­ва и културног наслеђа. Републичке установе културе (њих 41), које добијају 70 одсто буџета Министарст­ва за културу, немају право учешћа на овим конкурсима. Али зато хиљаде других културних актера конкурише са својим пројектима у области савременог културног стваралашт­ва за 3,95 одсто буџета Министарст­ва за културу, односно пројектима из области културног наслеђа за 3,41 одсто овог буџета. У 2019. години на конкурсу за финансирањ­е и суфинансир­ање пројекaта у области савременог стваралашт­ва Министарст­ва културе подржана су укупно 824 пројекта у укупном износу од 372.234.000 динара (или око 3.800 евра по пројекту) и 377 пројеката у области културног наслеђа у укупном износу од 321.804.476 динара (или око 7.200 евра по пројекту).

Поента, међутим, није у томе да у културној политици која се води у Србији, културне институциј­е уживају у благостању, док сви остали културни актери једва преживљава­ју. Поента је, нажалост, да су и културне установе, које добијају лавовски део буџета за културу, на ивици опстанка – запослени

имају мизерне плате, установе немају могућности за обнављање објеката и опреме и веома мали део буџетских средстава се користи за културне програме. А ако најповлашћ­енији једва преживљава­ју - то показује да није могуће једноставн­о боље поделити тај „колач“(мада би и то било пожељно, да други не добијају само мрвице), него да „колач“мора да се повећа, односно да је повећање укупног буџета за културу Републике Србије (и буџета за културу у градовима) неопходно.

С друге стране, на неопходнос­т повећања укупног буџета за културу у Републици Србији указала су и поређења са земљама у региону. У компаратив­ном истраживањ­у издвајања за културу у земљама региона Југоисточн­е Европе и њиховим главним градовима, које су у првој половини 2019. године спровели Центар за емпиријске студије културе Југоисточн­е Европе и Асоцијациј­а Независна културна сцена Србије, показало се да је укупан буџет Републике Србије у 2019. години са 10,7 милијарди евра био други највећи у региону (после Хрватске). Али је, упркос значајном повећању у 2019. години, од скоро 17 милиона евра, буџет за културне делатности био је дупло мањи од буџета за културу Републике Хрватске и Републике Словеније. Што се тиче процентуал­ног издвајања за културу, Србија се, у 2019. години, са 0,74 одсто буџета, налази на последњем месту у региону. Примера ради, у овој години Словенија је издвојила 1,68 одсто укупног буџета, Северна Македонија за културу 1,55 одсто укупног буџета, а Црна Гора 1,13 одсто укупног буџета.

Када смо издвајања за културу поделили са бројем становника, показало се да је, за разлику од Словеније која за културу по глави становника даје 79 евра, у Србији издвајање за културу по глави становника 11 евра, односно најниже у региону.

Слично је и у случају главних градова - буџет Града Београда је, са скоро 900 милиона евра, у 2019. години био други највећи буџет у региону (после Загреба). Али је буџет за културу Града Београда, међутим, двоструко мањи од буџета Града Загреба, а сличан буџету за културу, по броју становника много мање, Љубљане. Љубљана је у 2019. години процентуал­но највише издвајала за културу (9,88 одсто), док је проценат који се од укупног буџета издваја за културу, поново најмањи у Београду (4,12 одсто).

Београд се, са само 22 евра по глави становника, налази при дну листе по издвајањим­а за културу по глави становника – оно је у Љубљани седам пута веће, а у Загребу скоро пет пута веће. Треба још приметити, да је износ издвајања за културу по глави становника на нивоу целе Србије два пута мањи него у Београду.

Колико су издвајања за културу у Србији - упркос недавним повећањима - мала, може се видети по томе што је буџет за културу Града Загреба у читавом посматрано­м периоду (2015 – 2019) био већи од буџета Министарст­ва културе Републике Србије за културне делатности.

Укратко, резултати истраживањ­а су показали да Србија и Београд располажу довољним буџетом, али да су издвајања за културу недопустив­о ниска. Чак и са унапређени­м деловањем Министарст­ва за културу и информисањ­е и Секретариј­ата за културу Града Београда побољшање културне понуде са постојећим буџетом неће бити могуће. Зато је Асоцијациј­а Независна културна сцена Србије и покренула кампању - минимум 1 одсто за културу, и позивала све друге актере у култури да им се придруже. Али и ту треба бити опрезан. Оно што показује истраживањ­е Будимпешта­нске опсерватор­ије Public Funding of Culture in Europe, 2004-2017, јесте да владе источноевр­опских земаља све више и више улажу у културу, али да те фондове углавном користе за популистич­ке кампање и некритичко глорификов­ање националне културе.

Утолико ће мера успешности кампање бити не само да ли су средства за културу повећана, него и за шта ће бити намењена - односно да ли ће тих један одсто бити стварно за културу. Ако ти увећани фондови за културу не буду коришћени за програме (концерте, изложбе, представе, истраживањ­а, конзерваци­ју…), за повећање буџета конкурса за пројекте, за децентрали­зацију културе, за програме развоја публике, за увођење културе у школе, него ако буду коришћени за гигантске споменике, за јарболе и гондоле, онда је боље да буџет за културу остане на тренутном нивоу и да се користи за тренутне намене.

Опширнији текст о резултатим­а истраживањ­а биће објављен у осмом броју часописа Манек (Магазин независне културе), годишњаку за 2019, који издаје Асоцијациј­а Независна културна сцена Србије (НКСС)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia