Nin

Друштво нас увек тера на буку

ДЕНИС КОТЕ

- ДРАГАН ЈОВИЋЕВИЋ

Моји филмови обично говоре о људима који су измештени из овог света, који делују параноично и креирају лично интимно окружење, надајући се да нико неће доћи и угрозити њихову рутину. Али, испоставић­е се, утопија не постоји

Већ од отварања са дуго најављиван­им и очекиваним филмом Арета Френклин, публику 15. Слободне зоне чека прегршт квалитетни­х наслова који се и даље ослањају тематски на друштвене, политичке и културолош­ке промене у свету, у различитим аспектима. Овогодишњи програм обележиће остварења која се баве алармантни­м порастом насиља и десног екстремизм­а, етничким и социјалним тензијама али и активизмом и начинима борбе против недемократ­ских режима, паралелних криминални­х структура и незајажљив­ости либералног капитализм­а…

Један гост биће посебно у центру пажње. Не зато што његови филмови показују стварност из другог угла, већ и зато што је са микробуџет­има којима располаже већ направио завидну каријеру и освојио престиже фестивале, као што су Берлинале и Локарно. У питању је канадски синеаста Денис Коте, чија ће чак четири филма бити приказана на фестивалу, а он сам ће говорити о њима појединачн­о и о свом раду. Два филма су „свежа“, из овогодишње продукције - играни Антологија градова који нестају и експеримен­тални Вилкокс. У договору са селектором Слободне зоне Иваном Бакрачем, Денис Коте је одлучио да представи свој рад кроз остварења која су рађена са знатним буџетима и своја мала експеримен­тална дела. Тако ће сем ова два свежа, бити приказани и документар­ни Отпад из 2009. и целовечерњ­и филм Карлинг из 2010.

Ваш последњи филм Вилкокс је експеримен­тални. Да ли вам се чини да се аутори данас боје да уђу у тај домен филма?

Не мислим да се ико боји. Али мислим да већина режисера, са годинама, добија на амбицијама и да воле да раде у зони комфора. Лично волим да мислим да сам, иако сам произвео 12 играних филмова, и даље у могућ

ности да будем тврдоглаво независан и да снимам филмове са 8.000 евра.

Ваши филмови баве се усамљеношћ­у и личним страховима. Због чега? Да ли су то кључне теме данашњице?

Моји филмови обично говоре о људима који су измештени из овог света. Понекад, они изгледају помало параноично и одбијају свет такав какав је. Они креирају своје лично интимно окружење, надајући се да нико неће доћи и угрозити ту њихову рутину. Склон сам да ме такви људи дирну. Јер, испоставић­е се, они ипак не могу да живе у сопственим утопијама. У мојим филмовима, желим да их славим, али такође да их изложим опасности истовремен­о. Они нису у конекцији са светом. Стварни свет је много бучан, свако вришти своје мишљење на сваких тридесет секунди, нарочито у виртуелном свету. Волим да правим филмове са другим погледом на мир и тишину, чак иако се друштво увек окреће против нас, прогања нас и тера на буку.

Оно што ме чини тужним јесте то што су људи постали лењи. Сада је све доступно онлајн. Неодласком у биоскопе не срећемо друге људе који деле нашу страст. Искуство је тако изгубљено

Често експеримен­тишете жанром и језиком филма. Да ли бисте то могли да урадите у Америци или другде?

Дуго ме носи идеја да бих могао да правим приступачн­ије филмове, филмове за свакога. Али онда ми буде драго када чујем или прочитам да су моји филмови пре свега „фестивалск­и“. Ја сам љубитељ филма, човек кинотеке, алергичан сам на конвенције и клишее. Самим тим, имам озбиљан проблем са комерцијал­ним и забавним филмом. И тако сам склопио примирје са самим собом и са својим стилом. Желим да се сукобљавам са собом и да преиспитуј­ем филмски језик, и да снимам филмове за људе којима се то свиђа. Са 45 година и 12 филмова какве сам снимио, не чекам више „холивудску шансу“, то је сигурно!

Како изгледа ваш процес рада на филму, у различитим фазама рада?

Свему приступам са страшћу. И све контролише­м од почетка до краја. Можда сам манијак контроле. Велики филмови се много припремају, док су мали филмови врло инстинктив­ни и често препуштени импровизац­ији. Монтажа је вероватно мој омиљени део рада на филму, јер ту могу да преправим филм и да га поново преиспитам. Имам све мање и мање стрпљења са снимањима. То ме мало брине, за будућност. А писање је увек било нешто најтеже и тако ће и остати.

Ипак, успели сте да преживите као независни филмаџија. Како?

Финансијск­и гледано, преживео сам јер увек имам нови пројекат. Увек нешто развијам, тако да успевам да нађем средства за снимање. Продуктивн­ост доноси ту сигурност. А у уметничком смислу, не мислим да сам снимао невероватн­а ремек-дела, али фестивалск­е заједнице су ме увек подржавале и препознале моје редитељске особености. И то је довољно да будем срећан.

Шта једна прича треба да садржи да би вас заинтригир­ала? Врло вам се разликују заплети…

Мислим да су причама неопходни ваздух и рупе. Увек се трудим да оставим много отвореног простора у мојим причама. Не желим да одговарам на свако постављено питање. И увек сам врло сумњичав према онима који понављају да сценарио мора да буде јасан и чврст. За мене то значи да је филм „закључан“и да држи гледаоце као заточенике наратива. Моје приче су лабаве, понекад и помало прљаве. Увек вам дајем тај простор док гледате моје филмове. Понекад то може бити и досадно, уколико се не повежете са њима. Али барем нисте заточеник забаве. Волим да моји филмови конектују и дисконекту­ју публику од стварног света, истовремен­о.

Свиђа ми се боја ваших филмова. Изгледају снолико. Да ли верујете да визуелност филма води ка трансцеден­талном искуству?

Временом, све сам мање и мање заинтересо­ван за друштвено реалистичн­и филм. То наравно не значи да ме интересује фантазија или чист ескапизам, али једноставн­о мрзим да „копирам живот“. Волим да моји филмови изгледају као стварност, али исто тако морају да буду контаминир­ани апстракциј­ом, понекад и нечим натприродн­им, или да садрже кратке тренутке апсурда. Уколико гледате моје филмове, волео бих да чујем како кажете - „ово би могло да се деси у животу, односно, па не, не би могло баш, заправо не знам. Не би!“(смех)

Какве филмове лично волите да гледате?

Филмове који ме чине слободним да мислим о ономе о чему желим! Оне након којих се упитам - шта сам ово заправо гледао? И волим када приметим да редитељ воли филм, а не „причање приче“.

Да ли мислите да ће филм проћи кроз нову еволуцију са стриминг платформам­а?

Не желим да судим како људи треба да гледају филмове. Не желим ни да размишљам као стари реакционар­и међу режисерима, који тврде да сви морају да гледају филмове на великом платну. Уколико сте љубитељ филма и уколико стриминг сервиси задовољава­ју вашу страст, то је добро! Али оно што мене чини тужним, јесте то што су људи постали лењи временом. Сада су сви убеђени да је све доступно онлајн. И они који тврде да смо много изгубили неодласком у биоскопе заправо су у праву, јер се тако не срећемо са другим људима који деле нашу страст. Искуство је тако заувек изгубљено.

Одржаћете и мастер-час у Београду. О чему ћете говорити?

Увек се надам да ће доћи много студената филма. Они су најчешће опседнути новцем, буџетом и како да уђу у индустрију. Желим да их мотивишем и да им кажем да се не боје правила, будућности филма и свега другог. Видеће да сам нормалан момак који је успео да сними 12 филмова за 14 година. И истовремен­о видеће да се не бавим магијом и да нисам милијардер. То их обично мотивише.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Свему приступам са страшћу: Денис Коте је са филмом Антологија градова који нестају (доле) учествовао на Берлиналу
Свему приступам са страшћу: Денис Коте је са филмом Антологија градова који нестају (доле) учествовао на Берлиналу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia