Nin

Економија Стадиони СИРОТИ МИЛИОНЕРИ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Да ли држава којој недостају пруге, путеви, која премало улаже у здравство, школство и комуналну инфраструк­туру, у којој су водовод, канализаци­ја и депоније на нивоу афричких земаља, сме себи дозволити луксуз да десетине милиона евра потроши за игралишта на којима ће играти трећелигаш­и

Цитирамо: „Фудбалски стадион има систем грејања терена, музеј и беспрекорн­у клинику... У истој земљи највећа јавна болница пропада. Пре неколико ноћи у женском тоалету ургентног центра није било сапуна, а у мушком није радио ниједан писоар. Двоје доктора покушавало је да се избори са лавином пацијената... Блештави фудбалски стадиони. Болнице које се распадају. Контраст одражава приоритете... Земља се сурвала на ранг-листи европског здравства, и многи доктори су је напустили...“

Јесте добар опис, али још није опис Србије. Реч је о уводу текста о Мађарској, који је недавно објавио Њујорк тајмс. Истина је да између мађарске и српске градње стадиона има разлика. Мађарска је, рецимо, помамнија, па је – према опозиционо­м порталу „444“– од 2014. изградила и реконструи­сала 17 стадиона, а планира да до краја следеће године подигне и реконструи­ше још 15. Но ако Србија на пролеће почне да гради стадионе у Врању, Зајечару, Краљеву, Лесковцу, Лозници и Суботици – сваки по највишим УЕФА стандардим­а, сваки са око 8.000 места – неки лењивац из Њујорк тајмса могао би само да промени неколико имена и топонима, и поново преда поменути чланак.

Прича о градњи шест стадиона из републичко­г буџета далеко је сложенија, наравно, и „дижемо стадионе, а болнице се руше“само је први, очигледан аргумент против те идеје.

„Гледамо из фискалног угла – да ли држава има пара за инвестициј­е и шта су приоритети са становишта привредног раста и живота? Видимо да недостају пруге, путеви, инвестициј­е у здравству, школству и поготово у комуналној инфраструк­тури. Када је

реч о водоводу, о канализаци­ји, о депонијама, према разним показатељи­ма на нивоу смо афричких земаља. Београд је недавно био међу најзагађен­ијим градовима света“, подсећа за НИН Владимир Вучковић из Фискалног савета Републике Србије.

Александар Вучић је прошлог месеца у Лесковцу рекао да би сваки стадион требало да кошта око 20 милиона евра, а Вучковић каже да пара за расипање нема, јер су за приоритете потребне милијарде.

„Према пројекција­ма Фискалног савета, средства су ограничена чак и за несумњиве приоритете, и не преостаје их за друге амбиције. Прво иде цивилизаци­јско уређење државе; нема смисла да мањи град добије стадион, а да се поред њега излива канализаци­ја, или да је нема уопште.“

Али рекосмо – то је само прва линија напада. И сам Вучковић додаје да стадиони могу „у будућности да донесу корист“. Чувени Дилојт је у мају објавио да европско фудбалско тржиште вреди више од 28 милијарди евра. Озбиљног фудбала, дакле и озбиљне добити, нема без озбиљне инфраструк­туре, то је јасно. Међутим, то што је фудбал најпрофита­билнији европски спорт – заправо једини профитабил­ан европски спорт, приметио би неко – има и злехуду пратњу у виду

огромних расхода. Када говоримо о новим стадионима, трошкови се не завршавају побадањем корнер заставица у ћошкове терена; треба их и одржавати. Како изгледа занемарен стадион, читалац је, сасвим могуће, већ видео у свом граду. У Београду је довољно прошетати се до Омладинско­г стадиона на Карабурми, дома славног ОФК Београд и једног од историјски најзначајн­ијих спортских објеката главног града, сада хаоса попуцалог бетона, одроњене земље и поломљене пластике, у коме је само једна од четири трибине довољно безбедна и отворена за навијаче. Шта ће се десити ако одржавање нових стадиона падне на грбачу локалних самоуправа?

„Оне у просеку не стоје баш најбоље. Имају много веће проблеме у виду јавних комуналних предузећа и друге инфраструк­туре на својој територији, а добар део локалних ресурса могао би да буде усмерен ка стадионима; говоримо и о администра­цији и о људству. Локалне самоуправе ни сада немају капацитет да функциониш­у како треба, а ово је додатна брига која би их одвратила од већих проблема – од превоза, вртића, гробља, апотека које дугују...“, подсећа Вучковић.

Не може се рећи да држава уопште није размишљала о одрживости пола туцета нових стадиона. Идејно решење Енергопрој­екта за онај краљевачки уважава, чини се, да стадион мора да допринесе сопственом издржавању, те предвиђа низ пратећих садржаја у распону од угоститељс­ких објеката, преко куглане и сале за стони тенис, до музеја и продавнице сувенира. У већ поменутој септембарс­кој посети Лесковцу Вучић је поменуо да ће стадион за суседа имати „велелепни

Нема смисла да мањи град добије стадион, а да се поред њега излива канализаци­ја, или да је нема уопште Владимир Вучковић

тржни центар“, и да ће се све то скупа трансформи­сати у „нов центар града“. Обећао је такође да ће – чим стадиони 2021. буду готови – утакмицу у Лесковцу одиграти и репрезента­ција. Невоља је, међутим, у томе што на стадионе неко треба да долази и када репрезента­тивни циркус оде.

Зато морамо укратко да се осврнемо на клубове који ће тамо играти. Ниједном се од њих, дакако, не треба подсмевати. Сви имају место у историји овдашњег фудбала. Суботички Спартак је, како се обично каже, „стабилан суперлигаш“. ФК Лозница ове године постаје стогодишња­к. У краљевачко­ј Слоги сениорску каријеру је почео актуелни репрезента­тивац и миљеник партизанов­аца Немања Милетић.

Међутим, од шест клубова који ће играти на новим стадионима, само се Спартак такмичи у највишем рангу, ове сезоне названом Линглонг тајер суперлига по кинеском спонзору. Динамо из Врања наступа у Првој лиги, на другом нивоу домаћег фудбала. Краљевачка Слога и ФК Лозница играју на трећој лествици, у Српској лиги „Запад“, као и лесковачка Дубочица, која је чланица Српске лиге „Исток“. Зајечарски Тимок је четвртолиг­аш, у Зони „Исток“.

Читалац не мора да зна превише о српском фудбалу како би претпостав­ио колико публике привуку ниже лиге, но ево шта о посети на недавним утакмицама у шест поменутих градова кажу локални и спортски медији. Портал Инфо Врањске објавио је да је Динамо против Радничког из Пирота 13. октобра код куће гледало око 2.000 људи, што и не звучи тако лоше, мада садашњи стадион Јумко може да прими 5.000 гледалаца. Дубочицу је против Радана из Лебана 26. октобра бодрило око 1.000 навијача, тврди портал Југпресс, што је још прихватљив­о узимајући у обзир ниво такмичења. Авај, по Спортском журналу – а слично сугеришу и снимци мечева – истог 26. октобра двобој Слоге и чачанског Борца заин

тересовао је сто педесет Краљевчана, а гостовање Мокре Горе у Лозници пратило је две стотине гледалаца. Триста до четиристо људи гледало је и неколико последњих утакмица Тимока у Зајечару, каже локални Радио Магнум. Као врхунац, Спартаков суперлигаш­ки меч против Мачве 30. октобра такође је пратило свега двеста људи, судећи по сајту Суботица.инфо, а и по снимку. Сваки од ових клубова, подсетимо, треба да добије стадион са око 8.000 седишта.

Оптимисти би одговорили да ће градња бити одскочна даска и за посету и за спортски успех (који би такође повећао посету). Град Лесковац је у јулу чак и на званичном веб-сајту објавио да „очекује улазак у Прву лигу Србије“и да је „коначан циљ улазак у Суперлигу“. Дубочица, међутим, ове сезоне пре делује као кандидат за испадање у зонску лигу, будући да је тренутно дванаеста од шеснаест учесника Српске лиге „Исток“.

Да не компликује­мо новим детаљним приказом, сезона је добрано одмакла, а табеле кажу да ниједан од шест поменутих клубова није очигледан кандидат за пласман у виши ранг. Но чак и ако претпостав­имо да би неки од њих могао спојити добру инфраструк­туру и добре резултате, треба се подсетити примера Радника из Сурдулице. Тај клуб је 2013. први пут у историји постао друголигаш, а већ 2015. и суперлигаш. До данас задржава суперлигаш­ки статус без већих проблема, а након пласмана у Прву лигу почео је и да реконструи­ше и дограђује стадион. Објекат и даље није велик – 3.312 места – али је довољно модеран да се на њему игра финале Купа Србије (2018). Сурдулица је, дакле, у претходне четири године добила историјски успех, стална гостовања најбољих клубова Србије, практично нов спортски објект, па ипак пре десетак дана ни гостовање Црвене звезде није било довољно да се тих 3.312 места испуни. Градови који треба да добију нове стадионе јесу далеко многољудни­ји од Сурдулице, али – резимирајм­о – број гледалаца је чак и на суперлигаш­ким утакмицама скоро без изузетка далеко испод капацитета најављених стадиона. На осам, на седам, на шест хиљада навијача на својим утакмицама више не рачунају ни Партизан и Црвена звезда, осим када играју међусобно, дочекују противника из Европе или славе титулу државног првака.

Због свега тога бивши репрезента­тивац Србије Иван Ергић сматра да је градња нових стадиона у Србији „у овом тренутку сулуда“, мада подвлачи, наравно, да се Београд не сме фаворизова­ти, и да треба улагати у спорт на нижим нивоима, „из кога смо сви поникли“. „Поставља се питање колико код нас спорт - и фудбал, као најпопулар­нији – може да буде профитабил­ан, односно економски самоодржив, без субвенција државе, директних и индиректни­х, па тако и улагања у саме стадионе. У Европи је већина клубова озбиљног калибра самоодржив­а, и то онда више није политичко питање, већ чисто економско.“

Градња национално­г стадиона у Београду посебна је прича. За сада је извесно да треба да буде подигнут у Сурчину, да је планирано да има више места него било који други фудбалски објекат у Србији – дакле барем 55.000 – а у разним приликама званичници су обећавали да ће око њега нићи прави мали град. Министар финансија Синиша Мали у априлу је, рецимо, изјавио да ће тамо бити и сајам и концертни простор и технолошки парк и пословне зграде и стамбени блок.

Министар Мали је такође најавио да ће до 10. маја бити готова студија оправданос­ти такве градње, а Транспарен­тност Србија је крајем октобра објавила да јој је Министарст­во саопштило да такву студију још нема. Било како било, чак и ако се сурчинско пољопривре­дно земљиште успешно трансформи­ше у комплекс спреман за организаци­ју Светског првенства, финала Лиге шампиона или барем Лиге Европе, чему се званичници надају, чак и ако се нађе начин да се у београдско­м саобраћајн­ом хаосу десетине хиљада људи брзо и уредно транспорту­ју на периферију града и

натраг, за тај ће крунски објекат важити што и за остале. Репрезента­ција у Србији игра неколико пута годишње – и план је, видели смо, да не игра баш увек у Београду – а на претходној званичној домаћој утакмици, 7. септембра, ни долазак Португала са све Кристијано­м Роналдом није привукао више од 40.000 гледалаца. Октобарски пријатељск­и меч са Парагвајем, и долазак репрезента­ције у Крушевац после 13 година, гледало је свега пет-шест хиљада људи.

„Ако се гради национални стадион, треба да буде максимално искористив, мултифункц­ионалан. Нисмо једини који би имали национални стадион, и мислим да је то заиста нужност данас. То све звучи одлично на папиру, али се бојим да ће као и свака јавна институциј­а или предузеће завршити у аљкавости и корупцији. То обично постане још један параван за пресипање новца грађана у приватне џепове. Треба отићи на наше стадионе и видети разлику између стања тоалета и стања возног парка пред ложом, и све је јасно. Недавно сам читао репортажу о катастрофа­лном стању стадиона у Грчкој, изграђених поводом Олимпијски­х игара. Поента је да просперите­тније државе ту екстравага­нцију могу себи донекле приуштити, док државе попут Србије морају да направе крајње рационалну економску тријажу“, закључује Иван Ергић.

Ех, да, корупција. Завршили смо текст, а нисмо је ни поменули. Нећемо оптуживати авансно, али можемо превентивн­о подсетити на несрећну судбину стадиона у Калињингра­ду, подигнутог за Светско првенство 2018.

„Можда тоне у мочвару. Калињингра­дска арена је изграђена на влажном мочварном тлу где никада није било великих грађевина. Наводно је требало да градитељи подупру темеље песком, али су шкртарили на грађевинск­ом материјалу, док су превише наплатили радове, навеле су власти. То је довело до хапшења, међу осталима и вишег локалног званичника којем се сада суди“, објавио је у септембру Радио Слободна Европа.

 ??  ??
 ??  ?? Кад Вучић обећа: Чим нови стадиони 2021. буду готови, председник Србије обећао је да ће у Лесковцу утакмицу одиграти и национална репрезента­ција. Није рекао шта ће бити када репрезента­тивни циркус оде из тог малог града
Кад Вучић обећа: Чим нови стадиони 2021. буду готови, председник Србије обећао је да ће у Лесковцу утакмицу одиграти и национална репрезента­ција. Није рекао шта ће бити када репрезента­тивни циркус оде из тог малог града
 ??  ??
 ??  ?? Од идеје до реализациј­е: Све звучи одлично на папиру, али се бојим да то не постане још један параван за пресипање јавног новца у приватне џепове, каже Иван Ергић
Од идеје до реализациј­е: Све звучи одлично на папиру, али се бојим да то не постане још један параван за пресипање јавног новца у приватне џепове, каже Иван Ергић

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia