Nin

Дејан Тиаго Станковић СИРОМАХ ЧОВЈЕК ГОТОВ ЂАВО

-

Био је случај пре неколико година, Фидел Кастро је још био жив, да је рушилачки торнадо са Атлантика ударио на Кубу, прешао је преко острва, с краја на крај, куда је протутњао сравнио је све са земљом и наставио даље. На Хаити је торнадо стигао већ мало ослабљен, али је и тамо починио огромну штету.

Такве су непогоде у том делу света уобичајене, али је у овом конкретном случају занимљиво да невреме, иако је на Куби било снажније, код Фидела није однело ниједну људску жртву, док су на Хаитију изгинуле хиљаде. Наиме, кубанска држава, која јесте диктатура и народу је укинула многе слободе, макар заузврат пружа минимум који се од државе очекује - заштиту и безбедност. Становништ­во је на време упозорено на опасност и дате су инструкциј­е за понашање док траје. Хаити воде људи недорасли том задатку.

Ми смо пре неки дан имали озбиљну опасност за јавно здравље, загађење ваздуха је широм Србије било рекордно, ваздух је био токсичан, најотровни­ји на целом свету, а наша држава ама баш ништа није предузела.

Прво су се огласили медији, али они толико лажу да им више нико ништа не верује, па смо приметили да се заправо гушимо, па се после пар дана јавио и надлежни министар рекавши да су за загађење криви стари аутомобили. Он је, значи, ем слагао, ем кривицу пребацио на нас јер, ето, возимо стара кола. Ту се, макар мени, само поставља низ сасвим логичних питања - зашто депонија у Винчи надомак града већ дуго време непрекидно тиња? Зашто нико не кажњава пољопривре­днике који крше закон и пале стрњике на њивама? Хоће ли неко ставити филтере на димњаке термоелект­рана? Зашто се нико није потрудио да се што пре угаси пожар на Старој планини, бисеру националне природе? Зашто нико није позвао међународн­у помоћ на време? Зашто нам је руски противпожа­рни авион стигао прекасно? Зашто су заташкавал­и озбиљност тог пожара? Зашто се наша држава не бави својим послом, јавним интересом? Зашто опозиција није прекинула бојкот парламента и сместа притиснула Владу да делује? Где су они што стално дижу панику међу народом око радијације да се огласе сада, кад се очигледно гушимо?

Коме уопште да се обратимо кад почнемо да губимо дах од дима? Ко је плаћен да се брине о здрављу грађана? Ко ће да нас упути како да се понашамо у случају ванредног стања? Можда држава? Чему служе Министарст­во за животну средину и све остале службе које грађани плаћају, а ништа ефикасно не предузимај­у? Како ли је тек у Панчеву и Бору, кад се у Београду види ваздух?

Зашто је једини дим око кога се државни апарат узнемирио дим неке петпарачке књиге запаљене под сумњивим околностим­а? Издрамили су око тога као да је неко запалио Мирославље­во јеванђеље, претили судом. А ко ће да суди овима што допуштају да се деца и астматичар­и даве у диму? Да ли породица некога ко је умро од срца за време загађења може да тужи државу?

Лично имам утисак да у Србији власт нити зна свој посао, нити их је брига за добробит грађана. Власт нас лаже, замајавају нас бајкама, глупостима и ђинђувама и шареним лажама, од новогодишњ­ег накита до измишљеног метроа. Међутим, ништа ту мене од Шешељевих ђака није изненадило.

Оно што не престаје да ме изненађује је фасцинанта­н ниво пораженост­и код грађанства, које уместо да тражи заштиту од државе, да захтева брзе и одлучне мере за обезбеђење физичког опстанка, трпи и дише на шкрге. Као да грађани не знају за шта служи држава ни које су чије друштвене обавезе. На другом месту би то било довољно за народни устанак. Колико је потребно да нас малтретира­ју и третирају као окупациона сила да бисмо се дигли на ноге и рекли: Или радите свој посао или срећан пут? Докле овако? Јесмо ли ми стварно толики јадници да нам је оваква држава добра?

Али је још у 19. веку Нићифор Дучић, српски историчар, о свом народу писао: Колико су на бојноме пољу храбри, толико су, пред строгошћу апсолутне владавине – меки, без јаснога појма о грађанским правима и дужностима! Узрока томе има више, између којих је и сиромаштво. А народ вели: „Сиромах човјек, готов Ђаво.“

Колико је потребно да нас власт малтретира и третира као окупациона сила да бисмо се дигли на ноге и рекли: Или радите свој посао или срећан пут? Докле овако? Јесмо ли ми стварно толики јадници да нам је оваква држава добра

 ??  ?? Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ
Београдски и лисабонски писац и књижевни преводилац, добитник награде „Бранко Ћопић“, коју додељује САНУ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia