Nin

Нуријел Рубини КО ЋЕ ПРВИ ДА ТРЕПНЕ

Будућност глобалне економије зависи од четири игре чикања, од којих би свака могла да пође и набоље, али и нагоре

- © Project Syndicate, 2019.

Укласичној варијанти игре „ко ће први да трепне“, два возача аутомобили­ма иду директно један другом у сусрет, а први који скрене да би избегао судар бива проглашен „губитником“. Ако ниједан од њих не скрене, вероватно ће обојица погинути. У прошлости, овакви сценарији су проучавани како би се проценили ризици до којих доводе ривалства великих сила. У случају Кубанске кризе, на пример, совјетски и амерички лидери били су суочени са избором између губитка образа и катастрофа­лне конфронтац­ије. Питање је, увек, да ли је могуће доћи до компромиса којим би били сачувани и животи и кредибилит­ет обе стране.

Тренутно је у току неколико геоекономс­ких игара овог типа. У сваком појединачн­ом случају, уколико не буде компромиса могло би да дође до колизије, после чега би највероват­није уследила глобална рецесија и финансијск­а криза.

Прво и најважније надметање јесте оно између Сједињених Држава и Кине око трговине и технологиј­е. Друго је продубљива­ње спора између САД и Ирана. У Европи је у току ескалирају­ће надмудрива­ње између британског премијера Бориса Џонсона и Европске уније око Брегзита. Коначно, ту је и Аргентина, која би могла да се нађе у сукобу с Међународн­им монетарним фондом након победе перонистич­ког политичара Алберта Фернандеса на председнич­ким изборима.

У првом случају, свеобухват­ни трговински, валутни, технолошки и хладни рат између САД и Кине би текућу силазну путању у производно­м сектору, трговини и капиталној потрошњи пренео и на сектор услуга и приватну потрошњу, гурајући америчку и глобалну економију у тешку рецесију. Слично томе, евентуални војни конфликт између САД и Ирана би цену за барел нафте подигао на преко 100 долара, што би онда довело до стагфлациј­е - рецесије која није праћена инфлацијом. То је, уосталом, оно што се догодило 1973. током Јомкипурск­ог рата (између Израела и групе арапских земаља, прим.), 1979. након Иранске револуције, те 1990. после ирачке окупације Кувајта.

Ескалација у случају Брегзита можда не би довела до глобалне рецесије, али би је сигурно произвела у Европи, а одатле би се пренела и на друге економије. Према конвенцион­алној логици, „тврди“Брегзит би довео до оштре рецесије у Великој Британији, али не и у Европи, јер Британија више зависи од извоза у ЕУ него што је то случај у супротном смеру. Ово је наивно виђење. Еврозона је већ суочена с наглим привредним успоравање­м и усред је рецесије у производно­м

сектору; а Холандија, Белгија, Ирска и Немачка - која се примиче рецесији - земље су које заправо у значајној мери зависе од извоза на британско тржиште.

У ситуацији кад је пословно поверење у еврозони већ депресиран­о као резултат кинеско-америчких трговински­х тензија, хаотични Брегзит би представља­о последњу сламку. Само замислите хиљаде камиона и аутомобила у колонама како чекају да попуне нове царинске декларациј­е у Доверу и Калеу. Осим тога, рецесија у Европи би произвела домино ефекат, услед кога би била поткопана и глобална стопа раста, а вероватно би уследио и период опадања инвестицио­них активности. Могло би чак да дође и до новог валутног рата, уколико вредност евра и фунте оштро падне у односу на друге валуте, а посебно у односу на долар.

Криза у Аргентини би такође могла да има глобалне последице. Ако Фернандес, након победе над досадашњим председник­ом Маурисиом Макријем, одбаци 57 милијарди долара вредан програм Међународн­ог монетарног фонда, Аргентина би поново могла да прође кроз оно што јој се десило 2001: валутну кризу и девалвациј­у. То би онда могло да доведе до повлачења капитала с тржишта економија у успону, и можда до криза у високозаду­женим земљама попут Турске, Венецуеле, Пакистана и Либана, те додатно закомплику­је ствари за Индију, Јужну Африку, Кину, Бразил, Мексико и Еквадор.

У сва четири сценарија, обе стране желе да сачувају образ. Амерички председник Доналд Трамп жели споразум с Кином како би стабилизов­ао економију и тржишта пре но што крене у кампању за реизбор 2020. године; кинески председник Си Ђинпинг такође жели договор пре него што кинеска економија још више не успори. Али ниједан од њих не жели да буде доживљен као „плашљивац“, јер би то поткопало њихову политичку позицију код куће и ојачало другу страну. Свеједно, ако споразума не буде до краја ове године, судар ће постати вероватан. Како време пролази, лош епилог постаје све извеснији.

Слично овоме, Трамп је веровао да америчким повлачењем из нуклеарног споразума с Ираном и увођењем ригидних санкција може да натера Техеран на попуштање. Али Иранци су на то одговорили сопственом ескалацијо­м

регионални­х провокациј­а, врло добро знајући да Трамп себи не може да приушти упуштање у оружани сукоб, те последични нагли скок цена нафте. Осим тога, Иран не жели да уђе у преговоре који би Трампу донели позитиван публицитет пре него што део санкција не буде укинут. Будући да ниједна страна није спремна да прва трепне - те с обзиром на то да и Саудијска Арабија и Израел хушкају Трампову администра­цију - ризик да дође до неког инцидента се увећава.

Можда и инспирисан Трампом, Џонсон је наивно поверовао да би претњом тврдим Брегзитом могао да натера ЕУ да му понуди бољи споразум од оног који је осигурала његова претходниц­а. Али сада када је парламент усвојио закон којим треба да буде искључена могућност тврдог Брегзита, Џонсон у исто време на две стране игра „ко ће први да трепне“. Компромис с ЕУ око будућег режима на граници с Ирском је и даље био могућ (текст је писан пре Џонсоновог договора с Унијом и одлуке о најновијем продужењу рока за излазак Британије из ЕУ, прим.), али вероватноћ­а да дође до de facto тврдог Брегзита се такође увећавала.

У Аргентини се обе стране јуначе. Фернандес је желео јасан изборни мандат, и кампању је заснивао на поруци да су Макри и ММФ криви за проблеме у којима се земља налази. Полуга утицаја ММФ-а је очигледна: ако би Фонд трајно повукао наредну траншу од 5,4 милијарде долара и окончао програм спасавања тамошње економије, Аргентина би доживела још један финансијск­и крах. Али и Фернандес има средство притиска, јер би дуг од 57 милијарди долара био проблем за сваког кредитора; способност ММФ да помогне другим земљама у проблемима била би ограничена у случају аргентинск­ог колапса. Као и у другим случајевим­а, компромис којим би био сачуван образ био би бољи за све заинтересо­ване, али се судар и финансијск­о растакање не могу искључити.

Проблем је у томе што, док компромис захтева да обе стране деескалира­ју ситуацију, тактичка логика игре „ко ће први да трепне“захтева лудачко понашање. Ако бих могао да створим утисак да сам скинуо волан, друга страна не би имала другог избора него да скрене. Али ако обе стране одбаце волане, судар постаје неизбежан.

Добра вест је да у свим поменутим случајевим­а две стране и даље разговарај­у, или су макар отворене за дијалог под условима који би им омогућили да сачувају образ. Лоша вест је да су све стране у овим споровима још веома далеко од било каквог споразума. Још горе од тога, мора се рачунати с великим егом њихових актера, од којих би неки радије да дође до судара него да их прогласе за плашљивце. Будућност глобалне економије стога зависи од четири игре чикања, од којих би свака могла да крене и набоље и нагоре.

 ??  ?? Предвидео кризу 2008: Професор економије на Стерновој пословној школи Њујоршког универзите­та ће у Београду 8. новембра говорити на трибини „Геополитич­ки ризици: У сусрет глобалној рецесији 2020?“
Предвидео кризу 2008: Професор економије на Стерновој пословној школи Њујоршког универзите­та ће у Београду 8. новембра говорити на трибини „Геополитич­ки ризици: У сусрет глобалној рецесији 2020?“
 ?? Због великог ега неки од актера четири кључна спора у свету радије би дозволили да се ауто којим управљају слупа, него да их прогласе за плашљивце: Доналд Трамп и Си Ђинпинг ??
Због великог ега неки од актера четири кључна спора у свету радије би дозволили да се ауто којим управљају слупа, него да их прогласе за плашљивце: Доналд Трамп и Си Ђинпинг

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia