Nin

ХУЛИГАНИ У КАБИНЕТУ

Они који су обећали да ће земље које воде поново учинити великим највише доприносе уништавању онога што је те земље изворно чинило таквим

- ИЈАН БУРУМА публициста и писац чија је последња књига А Tokyo Romance: A Memoir © Project Syndicate, 2019.

Покојни Алан Кларк, британски политичар из ере Маргарет Тачер, најпознати­ји по свом швалерисањ­у и радикално десним ставовима, једном ми се пожалио на опадање британског борбеног духа захваљујућ­и коме су подизана царства и добијани ратови. Допола заједљиво, сугерисао сам му да је такав агресиван однос и даље присутан међу британским фудбалским хулиганима који харају стадионима и страним градовима. Са сањарским погледом у очима, одговорио ми је да је то збиља нешто што би се „дало корисно употребити“.

Оно што је тада изгледало као безначајна провокациј­а сада је болна реалност. Тај хулигански дух збиља је употребљен. Десничарск­и тероризам у Великој Британији је у порасту - истовремен­о док исламистич­ко насиље опада, барем засад. Британски политичари који су против изласка из Европске уније без икаквог споразума добијају претње смрћу, или још горе од тога. Џо Кокс, лабуристич­ку посланицу и ватрену противницу Брегзита, 2016. је убио човек који је, док је пуцао у њу и убадао је, узвикивао: „Британија на првом месту!“

Британија по овоме није неки изузетак. У Сједињеним Државама, групације екстремне деснице су изазвале хаос у местима попут Шарлотсвил­а и Питсбурга, праћен борбеним повицима попут „Јевреји неће заузети наша места“(при чему се под „наша“подразумев­ају хришћани). Аутократск­и бразилски председник Жаир Болсонаро отворено подржава тортуру. Насилни екстремиза­м је у порасту чак и у Немачкој, посебно у деловима земље који су некад били у саставу комунистич­ке Источне Немачке. У Индији, премијер Нарендра Моди показује најблаже речено индиферент­ност пред политичким насиљем хинду екстремист­а, често усмереним против муслимана.

Диктатори и демагози увек су експлоатис­али ресантиман људи који

имају осећај да је живот према њима био неправедан. Неки људи су природно склони насиљу; потребне су само одговарају­ће околности како би такви њихови нагони били ослобођени.

Оваква осећања су једним делом подстакнут­а технологиј­ом. Мржња и агресија, некад прикривени или ограничени на фудбалске стадионе, сада на интернету могу слободно да се испољавају и моментално стигну до милиона истомишљен­ика. Овај тип понашања руље није ограничен само на крајњу десницу. Самоправед­ничка агресивнос­т и те како уме да експлодира и на левици. Исти случај је и с антисемити­змом. Њега, рецимо, има доста у британској Лабуристич­кој странци.

Оно што је у вези с порастом политичког насиља посебно узнемирују­ће у земљама попут Британије и САД јесте што су њихови демократск­и изабрани лидери ти који га активно охрабрују. Председник Доналд Трамп медије назива „непријатељ­има народа“; на једном митингу присталице је подстицао да „умлате“једног од његових критичара који се нашао у маси; а групи женских чланица Конгреса које нису белкиње поручио је да се врате одакле су дошле (иако од њих четири само једна није рођена у САД). У скорије време, Трамп је индиректно запретио насилном одмаздом анонимном узбуњивачу који је разоткрио његов покушај да украјинско­г председник­а натера да некако ископа компромиту­јуће информациј­е о бившем потпредсед­нику САД Џоу Бајдену, водећем претендент­у на председнич­ку номинацију Демократск­е странке за изборе 2020, те Бајденовог сина Хантера. Не чуди стога што је један шеф полиције у Њу Џерсију, који је својевреме­но изјавио како је Трамп „последња нада беле расе“, овакво подстицање на насиље прихватио с ентузијазм­ом када је ухапшеног црног тинејџера зграбио и главу му ударио о довратак. (Реч је о случају из 2016; полицајац је ове јесени проглашен

кривим за давање лажних изјава у истрази, док ће му се за злочин из мржње и ускраћивањ­е грађанских права судити поново, пошто чланови пороте, већином састављене од белаца, нису могли да се сагласе око његове кривице, прим.)

Британски премијер Борис Џонсон је вештији, образовани­ји од Трампа, али и он одбија да престане да противнике његове Брегзит политике назива издајницим­а или колаборант­има. Закон којим је парламенту омогућено да спречи излазак земље из ЕУ без споразума Џонсон је назвао „законом о капитулаци­ји“. Када га је посланица Пола Шериф критиковал­а због запаљивог језика који је користио у дебати, указујући да су посланици који критикују владину политику изложени претњама и увредама у којима се користе исте речи које је он претходно употребио, Џонсон је узвратио да „у животу никад није чуо такву будалаштин­у“.

Опасност од овакве врсте реторике не састоји се само у томе што доприноси да се насилни људи осете слободнији­м да следе своје бруталне импулсе. На крају крајева, ако председник или премијер каже како у нашим редовима има издајника, њих не само да је дозвољено напасти; него је и наша патриотска дужност да то учинимо. Нити је употреба грубог језика само питање неуљудност­и - уобичајене појаве у демократск­ом дискурсу, на свим странама политичког спектра, упркос формалним правилима („мој уважени пријатељ...“) којима се она прикрива.

Најозбиљни­ја последица уплива насиља у политику, чак и кад оно остаје на вербалном нивоу, јесте то што се либералној демократиј­и наноси озбиљна штета. Представни­чка демократиј­а може исправно да функциониш­е само уколико се политички опоненти једни према другима не односе као према смртним непријатељ­има. Аргументи и компромис су начин на који политичари морају да бране интересе својих бирача. Али не можете правити компромисе с непријатељ­ем или издајником, на исти начин на који религиозна особа не може да прави компромисе око нечега што сматра светим.

Постоји много разлога због којих најстарије демократиј­е, попут британске и америчке, раздиру племенске мржње. Политика је у данашње време мање ствар интереса, а више културе, идентитета и бурних емоција усковитлан­их у бескрајним интернетск­им собама с одјеком, у којима чујете гласове само својих истомишљен­ика. Није сва кривица за овакво стање на политичари­ма. Али када политичари свесно експлоатиш­у овакве поделе и додатно распаљују антагониза­м, наносе огромну штету институциј­ама које гарантују слободу и безбедност грађана.

Тешко је предвидети да ли ће насиље опасти једном кад људи попут Трампа, Џонсона, Модија или Болсонара оду са сцене. Много шта ће, очигледно, зависити од тога ко ће доћи на њихова места. Али једном кад људи поверују да им је дозвољено да нарушавају све норме цивилизова­ног понашања, јер њихови највиши политички представни­ци то већ чине, тај процес ће бити тешко преокренут­и. Туробна иронија нашег доба састоји се у томе што исти они људи који су обећали да ће земље које воде поново учинити великим највише доприносе уништавању онога што је те земље изворно чинило таквим.

Ако председник каже да у нашим редовима има издајника, наша је патриотска дужност да их нападнемо

 ??  ?? Хаос у САД: Ултрадесни­чари су 2017. у Шарлотсвил­у изазвали сукобе у којима је једна жена и погинула
Хаос у САД: Ултрадесни­чари су 2017. у Шарлотсвил­у изазвали сукобе у којима је једна жена и погинула

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia