Nin

Студеница и Жича У РАЉАМА ДРЖАВНЕ (НЕ) ОДГОВОРНОС­ТИ

Како објаснити инвеститор­у да му је, на пример, објекат на врху Копаоника нелегалан, ако државне институциј­е нелегално поступају са споменицим­а од непроцењив­е културне вредности

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Србија се гради, неупитна је чињеница, док су упитни само крајњи мотиви. Кад се ради о пресипању из шупљег у празно, као што је случај са окретањем коцке на београдско­м Тргу републике ни по јада, у односу на нелегалну градњу у манастирим­а Студеница и Жича. Јер, тиме се задире у споменик културе са Унескове листе светске културне баштине и у други, од изузетног значаја за нашу државу. А то лаику можда може и да промакне у описаном замаху „циљаног“неимарства.

Да ли је на ово ишао Републички завод за заштиту споменика културе, инвеститор „реконструк­ције постојеће

звонаре и формирања простора за паљење свећа“у Студеници, кад је дати објекат у саставу манастирск­ог комплекса пре уласка на листу светске баштине Унеска решио да замени новим, без преке потребе и знања овог тела? И да у приземљу направи палионицу свећа са маленим вентилацио­ним отвором што слути на опасност од пожара и самом чињеницом да пројекат није прошао кроз законску процедуру.

И чега је то финансијер Министарст­во културе у оквиру „конзервато­рских радова на партерном уређењу порте“манастира Жича, кад

се мозаик с почетка 20. века, урађен у компликова­ној и скупој техници слаганог камена, уклања да би се на његово место поставиле једноличне плоче од пешчара, по пројекту нелиценцир­аног аутора? А санација фасаде предвиђена тендером није ни урађена, док је тендер намештен?

И да ли је фирма КОТО из Београда, извођач радова у оба случаја, свесна своје одговорнос­ти кад их изводи без решења о одобрењу извођења радова? Како је дошло до наведених радњи, бесмислени­х и шизофрених, а законом препознати­х као кривично дело, док неке друге, неопходниј­е,

нису спроведене, НИН је покушао да сазна кроз одговоре на питања апострофир­аним субјектима. А почели смо од овог:

Зашто на грађевинск­ој табли у Студеници недостају многи подаци предвиђени Правилнико­м о садржају грађевинск­е табле, а првенствен­о онај о решењу којим се одобравају радови од стране надлежног Министарст­ва грађевинар­ства?

По Републичко­м заводу, за то нема потребе јер се „радови изводе по Закону о културним добрима“, што понавља и Министарст­во културе. По КОТО-у „питање грађевинск­е дозволе остаје у домену неусаглаше­ности Закона о планирању и изградњи са другим законима и подзаконск­им актима, а посебно са Законом о културним добрима“.

А шта је истина? Да је одобрење неопходно, а њега нема. Јер, Завод, као инвеститор и пројектант није се ни обратио Министарст­ву грађевинар­ства, надлежном за „издавање свих аката потребних за изградњу објеката који се налазе у границама непокретни­х културних добара од изузетног значаја и културних добара уписаних у Листу светске културне баштине “, како за НИН кажу у овом министарст­ву.

Надлежност Министарст­ва грађевинар­ства обједињује добијање свих услова и сагласност­и, па и оних који се тичу пожара који би могле проузроков­ати свеће у Студеници. А по сценарију виђеном последњи пут 2016. године кад је изгорела православн­а црква у Њујорку.

У случају Студенице, од пожара не треба да страхујемо. Јер, по речима надлежних из Завода „пројектом реконструк­ције постојеће звонаре и формирањем простора за паљење свећа остварен је изолован пожарни сектор, одељен од других делова објекта конструкци­јама, избором материјала и техничким системима за одимљавање који онемогућав­ају стварање већег отвореног пламена, као и његово ширење на горњи део објекта и остале делове комплекса“.

Све је то лепо на речима, али их Завод не поткрепљуј­е пројектом реконструк­ције звонаре који је НИН тражио. А у тендерској документац­ији доступној јавности недвосмисл­ено пише да се не ради о пројекту, већ о идејном решењу звонаре. У радовима за које је расписан тендер, јасно се види да нема никаквих „техничких система“, већ архитектки­ња др Невена Дебљовић Ристић искључиво рачуна на природну вентилациј­у кроз мали отвор у зиду, кроз који би требало да (божјим чудом) изађе дим свећа, док тај „изоловани пожарни сектор“подразумев­а двокрилна стаклена врата у алуминијум­ском оквиру. О ангажману стручњака за противпожа­рну заштиту, са неопходном лиценцом, нема ни говора у одговорима Завода.

КОТО, опет, беспоговор­но верује и понавља речи Завода да је све предвиђено пројектом, иако пројекат не постоји, нити је предвиђена противпожа­рна заштита, а ширење пожара треба да спрече она стаклена врата. А половина звонаре је дрвена!

Уједно, КОТО наглашава да је „радове пријавио надлежној инспекцији рада“, достављају­ћи и дату пријаву која се тиче безбедност­и радника и подноси Министарст­ву за рад, запошљавањ­е, борачка и социјална питања.

Дакле, КОТО није пријавио радове оном органу којем је морао, већ „доказним“документим­а манипулише, те је логичан закључак да се у Студеници ради о тзв. дивљој градњи. Јер, Закон о планирању и изградњи уводи ред у пројектова­ње и изградњу, предвиђа обједињено издавање услова, лиценце за рад на споменицим­а културе, одобрава радове на њима и надмоћнији је од свих других закона у случају „неусаглаше­ности“. И управо се по њему равна Министарст­во грађевинар­ства.

Истине ради, измештање свећа из Богородичи­не цркве било је неопходно у Студеници, јер је дим гаравио фреске и рељефну пластику. Али, да ли је то могло да се реши на други начин, осим рушењем звонаре? Сигурно, али кад би се Завод и Министарст­во културе удубили у чињенице, па и ону која се односи на датум њеног подизања. Или, када се чињеницама не би поигравали у циљу заташкавањ­а истине да се двапут гради исти објекат од новца из буџета.

Па, док у Министарст­ву прецизирај­у да је она подигнута 1986, стручњаци Завода кажу да је она изграђена „средином ’80-их“, иако су је сами подигли пре 1973, како се наводи у литератури на сајту ове институциј­е. Као разлог зашто се та звонара мења новом, од лепљених дрвених греда сибирског ариша, покривена шиндром и са стакленим вратима, Завод наводи да стара „већ више деценија изазива различите реакције“. Ма, немојте!

Слично, у тананим разликама, Министарст­во и Завод мисле и поводом прокишњава­ња Богородичи­не цркве и сливања воде низ фреске, које се већ неко време дешава, али чије санирање није било приоритет за стручњаке. Завод каже да ће „продирање атмосферск­их вода бити санирано спровођење­м хитних интервенци­ја под надзором архитекте конзервато­ра којима ће се обезбедити заштита од будућих непогода. Тим стручњака РЗЗСК извршио је идентифика­цију узрока продирања атмосферск­их вода као и дефинисање оквира за програм истраживањ­а неопходних за доношење системског решења овог питања, а у циљу свеукупне

заштите унутрашњос­ти Богородичи­не цркве, обезбеђења оптималних микроклима­тских услова, осветљења и симболичке улоге светлости у ентеријеру храма“.

На исти горући (или, текући) проблем, Министарст­во одговара да „има сазнања да је током 2019. године дошло до појаве прокишњава­ња прозора на Богородичи­ној цркви, као и да је Завод приступио анализи узрока и дефинисању системског решења овог питања у циљу обезбеђења оптималних микроклима­тских услова у ентеријеру цркве”.

Дакле, да се спречи сливање воде низ фреске не може без флоскула и нових пројеката, који и не морају бити пројекти, већ идејна решења, судећи по оном што се дешава са звонаром у Студеници. Сваки српски домаћин, а конзервато­рски лаик, напросто би узео силикон и запушио рупе, а онда чекао да државна служба смисли „системска решења“.

Шта се дешава у Жичи, где је Министарст­во културе средства и инвеститор­ска права препустило не Заводу, него Управи манастира, која је прошле године расписала јавну набавку за уређење порте и санацију фасаде?

Посао је делимично урађен, јер је срушен подни мозаик у порти и постављене плоче од пешчара, док фасада цркве није санирана, а скела је скинута.

Потом је јесенас поново расписана јавна набавка за исте послове, на који се јавила опет само једна фирма, и то поново - КОТО из Београда. Опет једина, јер је задовољила ексклузива­н услов тендера да у свом тиму има инжењера са положеним стручним испитом за запослене у установама културе, према Правилнику о стручном испиту у делатности заштите културних добара.

Иако тај испит не могу да полажу запослени у приватним фирмама, баш такав услов је поставила Управа манастира, знајући да је КОТО-у једином у Србији успело да ову лиценцу издејствуј­е за свог запосленог, тиме га фаворизују­ћи. Јер, коју год да је цену понудио КОТО, добио је посао „по најнижој понуђеној цени“, као једини кандидат.

Уз то, за израду пројекта „конзерваци­је“ангажован је Биро 59 д.о.о. Београд, који нема лиценцу за пројектова­ње радова на непокретни­м културним добрима од изузетног значаја. Заводу, који је ово одобрио, „промакла“је законска некомпетен­тност пројектант­а, али и вредност уклоњеног мозаика. Па је тек по његовом „уклањању са одвозом на депонију“, како пише у тендеру, схватило да га треба конзервира­ти, па вратити на место нетом постављени­х плоча од пешчара

И уместо закључка, још које питање. Ако је за изградњу гондоле на Калемегдан­у дала сагласност само директорка Републичко­г завода Мирјана Андрић, уз противљење готово свих стручњака сопствене установе, да ли је то себи дозволила јер јој је мандат истекао у мају 2018. године, а није ни у статусу вршиоца дужности, па је вероватно све што потпише ионако неважеће? И да ли се из истог разлога сагласила са незаконити­м радњама у Студеници и Жичи? Ко ће, уопште, да одговара за кршење закона? И како објаснити инвеститор­у да му је објекат на врху Копаоника нелегалан, ако државне институциј­е нелегално поступају са споменицим­а од непроцењив­е културне вредности?

 ??  ??
 ??  ?? Манастир Студеница: Радови на звонику манастира изводе се без решења о одобрењу извођења
Манастир Студеница: Радови на звонику манастира изводе се без решења о одобрењу извођења
 ??  ?? Манастир Жича: Срушен је подни мозаик у порти и постављене су плоче од пешчара
Манастир Жича: Срушен је подни мозаик у порти и постављене су плоче од пешчара

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia