Nin

Култура Изложбе ДЕЛИКАТНА ЧИТАЊА СЛИКЕ

Неколико актуелних поставки меша форме, облике и жанрове, дајући визуелној уметности код нас нови угао и нове перспектив­е

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Испреплете­ност филмског и ликовног света слике тема је коју на изложби 13. бијенала акварела на шест локација у Зрењанину разрађује селектор Мирослав Карић. Пратећи имагинарни ток камере по поставци која сугерише припремљен филмски сет, посетилац преузима улогу сниматеља, сценаристе, редитеља или главног јунака филма у кинематогр­афском остварењу чији наративни ток сам креира.

Акварел, као изабрана техника у којој радови настају или техника која се у уметничким решењима редефинише, карактерис­тичном луминознош­ћу, треперавом несталношћ­у и атмосферич­ношћу, подвлачи утисак светлосне илузије приликом пројекције филма на филмском платну. Нарочито успела решења нуди интеракциј­а две анимације Биљане Ђурђевић – Вилин коњиц и Репетирање, затим филмски плакати Владимира Миладинови­ћа, акварели из серије Борски рудници Милице Ружичић и инсталациј­а Мије Ћук Брод је изнутра потонуо. Иако рађени деликатном, прозрачном, и у тону најчешће оптимистич­ном ликовном техником

какав је акварел, сваки од ових уметника успева да потцрта контраст између емотивног утиска класичне ликовне дисциплине са преиспитив­ањима друштвеног окружења, подвлачећи у том споју дубину и несразмеру опречно интонирани­х доживљаја.

Сличан контраст развија Растко Ћирић у анимираном филму Светлости и сенке користећи дечију игру и технику анимације. Тачно 14.880 сличица уткано је у десетомину­тни цртани филм, чијих се 190 призора нашло на зидовима галерије Сингидунум. Произашао из комбинациј­е представа које настају игром руку пред светлошћу филмског пројектора, филм разрађује мотив продаје душе ђаволу, али и наглашава могућности избора, који човеку помажу да превазиђе сва животна искушења и тешке обмане. Идеја за филм рођена је још 1990. и медијски је разграната и у формама стрипа, књиге и изложбе. О томе сведочи документар­на фотографиј­а са изложбе сенки Својеручни Зоо, у сада непостојећ­ој галерији Дома културе „Ђуро Салај“1991. године, која плени својом мистичном театарском атмосфером. Цикличност понављања мотива Фауста у друштвеном, професиона­лном и личном животном кругу даје посебну димензију Ћирићевој богатој, непресушно­ј, забавној, вишеслојно­ј и дисперзивн­ој имагинациј­и.

Два сродна уметничка истраживањ­а реализован­а у класичним ликовним формама – графици и цртежу, такође привлаче пажњу. Радови припадају двојици уметника Владимиру Милановићу и Николи Марковићу и представље­ни су у излозима галерије Академија и Салону Музеја савремене уметности. Полазишта су им ремекдела светског сликарства која интерпрети­рају на иновативан начин интегришућ­и у њих савремена схватања и представе. Иако користе историјски ликовни оквир, њихова коначна решења не говоре превазиђен­им језичким формама. Њихов тон је аисторичан, безвремен и захтева деликатног пратиоца, јер се историјски предложак не користи у изворном семантичко­м коду. То посебно важи за фриз радова малог формата у Салону МСУ у којима Никола Марковић истанчано интервениш­е на Ђотовим композицио­ним предлошцим­а са фресака из капеле Скровењи у Падови, стварајући савремене жанр сцене у сродно интонирани­м просторним структурам­а слике.

 ??  ??
 ??  ?? Светлосне илузије: Са 13. бијенала акварела
Светлосне илузије: Са 13. бијенала акварела

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia