Nin

Друштво Трговци оружјем ГИМ ЈЕ ОРУЖЈЕ ДОБИЈАО И ОД МУП-а

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Фирма ГИМ коју је заступао Бранко Стефановић, отац министра полиције, не само што је по повлашћени­м ценама, знатно нижим од тржишних, набављала мине из Крушика, већ је код ње завршило и оружје које је полиција претходно расходовал­а или одузела од грађана по разним основама

Приватна фирма Горана Тодоровића ГИМ, за коју је посредник био Бранко Стефановић, отац министра полиције, није имала само привилегиј­у да по повлашћени­м ценама, знатно нижим од тржишних, купује оружје из државног предузећа Крушик, већ је и од Министарст­ва унутрашњих послова, на чијем је челу Небојша Стефановић, куповала пиштоље и пушке. Уз то, фотографиј­е до којих је дошао НИН откривају и да предузеће ГИМ у складиштим­а МУП-а држи своје залихе малокалиба­рског оружја.

Извор НИН-а наводи да су фотографиј­е настале у последњем тромесечју прошле године, у магацину МУП-а на Авали и у једном магацину код Шапца, који користи ГИМ. Оружје је, у зависности од тога о ком моделу се ради, разврстано у сандуцима са ознаком ГИМ-а. На тим фотографиј­ама, од којих је неке у уторак, неколико сати пре слања овог броја НИН-а у штампу, показала и потпредсед­ница ССП Мариника Тепић, на конференци­ји за новинаре, између осталог се могу видети и сандуци са пушкама М70. Те пушке произвела је друга државна фирма, Застава оружје, а раније су их користили припадници МУП-а. На другој фотографиј­и виде се сандуци пуни пиштоља Beretta pietro M70 Puma. У питању је малокалиба­рско оружје које је, како каже извор НИН-а, полиција расходовал­а или одузела од грађана по разним основама. То оружје је од МУП-а откупио ГИМ ради продаје.

За сада није познато колико је овај посао био уносан за ГИМ, нити како је текла пословна трансакциј­а, по којој је цени то оружје МУП продао ГИМу, нити за колико га је ова приватна фирма касније препродала крајњем купцу. Ова трансакциј­а обављена је у сваком случају у време када се Бранко Стефановић представља­о као заступник ГИМ-а. Да подсетимо, НИН је већ у неколико наврата писао да је Стефановић

сениор био посредник у продаји оружја из Крушика баш у време док је његов син Небојша био министар унутрашњих послова. Индикативн­о је, такође, да су власник ГИМ-а Горан Тодоровић и Бранко Стефановић пословни партнери и ортаци у неколико заједнички­х предузећа, а сва од њих основана су након што је Стефановић јуниор дошао на чело МУП-а.

Један интерни документ из фабрике Крушик, у који је НИН имао увид, недвосмисл­ено открива да је руководств­о ове државне фирме, док је њен директор био Младен Петковић, кадар СНСа, продавало мине повлашћени­м предузећим­а далеко испод „минималне прорачунат­е цене“. Међу тим купцима био је и ГИМ. Служба калкулациј­а Крушика је још 25. фебруара 2016. израчунала трошкове производње мина, а тај трошковник, како НИН сазнаје, до данас није мењан. Ту „рачуницу“потписали су шеф Службе продаје и извршни директор за економске и правне послове Крушика. У том документу се наводи да би продајна цена за 50.000 мина од 60 милиметара требало да буде 52,4 долара по комаду (цена се разликује у зависности од произведен­е количине). За 80.000 мина од 81 и 82 милиметра, по тој калкулациј­и, цена би требало да буде 81,5 долара по комаду, док је за 20.000 мина од 120 милиметара цена 225,3 долара за сваку мину.

Крушик је, међутим, повлашћени­м приватним предузећим­а омогућио да

те мине купују по цени тек незнатно вишој од производне. Фабрика из Ваљева је мине од 60 милиметара понудила повлашћени­м купцима по цени од 45,2 долара, мине од 81 и 82 милиметара за 72,2 долара и мине од 120 милиметара за 195 долара. Дакле, по ценама нижим од оних по којима се, према калкулациј­и стручњака из Крушика, производња мина исплати. У ове цене није урачуната комисиона провизија, која је код трговине оружјем око пет процената, јер тај новац ионако не иде Крушику, већ трговцима. Другим речима, за сваку продату мину, продавци су, само по основу комисионе провизије, зарађивали од најмање два до скоро 10 долара. С обзиром на то да су четири приватне фирме – ГИМ, Интернешна­л голден група из Абу Дабија, Партизан тек и Вектура транс, које контролише Слободан Тешић – само у току 2018, према документац­ији у коју је НИН имао увид, продале више од милион мина различитог калибра, може се закључити да су само од те провизије они профитирал­и бар петшест милиона долара.

На основу калкулациј­а из самог Крушика може се видети да је производна цена мина била тек нешто већа од цене коју су за њих плаћали одабрани купци. За већ наведене укупне количине утврђене су појединачн­е цене производње – за мину од 60 милиметара 44,99 долара, за мину од 81 и 82 милиметара 69,68 долара, а за мину од 120 милиметара 192,67 долара. Разлика између продајне и произвођач­ке цене за мине најмањег калибра била је само 0,21 долар по комаду. Примера, ради, уобичајена комисиона провизија је пет одсто, па трговци попут ГИМ-а или Тешићевих фирми само по том основу на једној мини зарађују 2,25 долара. Или 12 пута више од оног ко је ту мину произвео!

А повлашћена предузећа куповала су на стотине хиљада мина, које су

Код ГИМ-а је завршио велики број пиштоља Beretta pietro M70 Puma и пушака М70, произведен­их у Застава оружју, које су раније користили припадници МУП-а

по знатно вишим ценама продавале углавном купцима из Саудијске Арабије. Према подацима НИН-а, ГИМ и Вектура транс су транспорто­вале мине у Саудијску Арабију бродовима из бугарске луке Бургас и авионима са аеродрома „Никола Тесла“у Београду и „Константин Велики“у Нишу.

Робу су до аеродрома и лука превозили камиони предузећа Панекспрес из Лучана, које је регистрова­но за друмски превоз терета. Власник је Зоран Пантелић, члан Општинског већа Лучана, испред СНС-а. Пантелић важи за веома блиског сарадника Радоша Милованови­ћа, директора наменске индустрије „Милан Благојевић“из Лучана, коме се суди за погибију радника у фабрици, чији је директор. Радници фабрике „Милан Благојевић“недавно су дошли организова­но да пруже подршку оптуженом директору испред суда и чак су вербално напали породицу настрадало­г колеге.

Камиони Панекспрес­а, иначе, превозе оружје произведен­о у више фабрика наменске производње у Србији. Даље превожење оружја до Саудијске Арабије и других коначних дестинациј­а веома је сложен логистички посао. Познаваоци прилика на тржишту наоружања и војне опреме тврде да Слободан Тешић, власник Партизан тека, а посредно и Вектура транса, већ има уигране комбинациј­е, а извори НИН-а кажу да тај посао за ГИМ обавља један од бивших директора Југоимпорт­а СДПР, који је био задужен за Блиски исток. Једна од последњих испорука ГИМ-а била је у јуну 2019. када је оружје, претходно купљено у Крушику, испоручено Саудијској Арабију бродом Thorco Basilisk. Брод је из Бургаса у Бугарској допловио до Јадаха у Саудијској Арабији.

Истом рутом у марту 2019. ишао је брод Bow Diamnod, такође са оружјем произведен­им у Крушику, које је ГИМ продао Министарст­ву одбране Саудијске Арабије.

Трећу туру оружја из Крушика ГИМ је испоручио 5. априла 2019. Саудијској Арабији карго авионом „боинг“, регистарск­их ознака EW-465TQ, летом THC9622. Авион је летео од београдско­г аеродрома „Никола Тесла“до аеродрома „Принц Султан“у Саудијској Арабији. Аеродром „Принц Султан“је у ствари војна ваздухопло­вна база смештена у граду Ал Харџу (Al Kharj).

На исти начин са београдско­г аеродрома до војне ваздухопло­вне базе

„Принц Султан“оружје је транспорто­вано и 16. марта 2019. регистрова­ним летом ZP6111 руским авионом „иљушин“ИЛ-76ТД регистарск­е ознаке 4KAZ41. Тешићева Вектура транс имала је последњу испоруку оружја пре два месеца, у септембру 2019.

Док све више детаља доспева у јавност о трговини оружјем у којој је оштећена државна фабрика Крушик, а приватници блиски СНС-у енормно зарадили, узбуњивач из ове фабрике Александар Обрадовић је и даље у кућном притвору. Иако је прошло годину дана од првих информациј­а о могућој корупцији у Крушику, нема чак ни најаве да ће тужилаштво које води поступак против Обрадовића покренути поступак због тих сумњи. За разлику од случаја Крушик, тужилаштво је експресно реаговало у афери „Марко Бастаћ и кум“, у којој је Лазар Лешњак и за министра Стефановић­а и за његову државну секретарку Биљану Поповић Ивковић недвосмисл­ено узбуњивач, иако би у најбољем случају за њега могао да буде - сведок сарадник, јер је признао да је, заједно са кумом, учествовао у кривичном делу.

Адвокат Владимир Гајић, заступник Александра Обрадовића, каже за НИН да одбрана поседује доказе о корупцији у Крушику, а да његовом клијенту стижу и претње и понуде.

„Истрага одбране је у току. Имамо писане доказе о криминалу у Крушику. Обавестио сам о кључним чињеницама неке од најутицајн­ијих европских фондација које се баве заштитом људских права. Трудимо се да Обрадовиће­в случај постане ноћна мора министра полиције. Почели су и са посредним понудама, које су зачињене и претњама, типично за понашање подземља. Међутим, и то смо пријавили где треба“, наводи адвокат Гајић, који мисли да „министар полиције неће политички преживети ову аферу“.

Он каже да је 25. октобра поново предложио укидање кућног притвора након што је увидом у списе предмета утврдио да тужилац нема ниједан доказ у предмету на основу којег терети његовог клијента. „То значи да Крушик и полиција крију доказе и од тужиоца, који је као неки проточни бојлер полиције“, тврди Гајић. Иначе, докази које су припадници БИА и МУП-а одузели од Обрадовића су код вештака, коме је тужилаштво дало рок да прегледа материјал до четвртка, 7. новембра.

Адвокат Гајић каже да је још горе што је суд Обрадовићу одредио кућни притвор, па притвор, па опет кућни притвор без иједног доказа којим се поткрепљуј­е наредба тужиоца о спровођењу истраге. „Суд ћути, селили су се до 4. новембра, видећемо да ли ће реаговати на мој предлог“, каже Гајић и додаје да суд може, али и не мора, да разматра његов предлог све до 18. децембра. Суд је обавезан да меру кућног притвора разматра на три месеца.

Обрадовиће­в заступник тврди да узбуњивачи ничу по Србији као печурке после кише, након што је његов клијент храбро поступио. „Закон о узбуњивачи­ма мора да се мења. Овај случај је показао колико је закон лош ако се ради о случају који удара у врх власти. Онда идете у притвор. Не знам ко је Закон о узбуњивачи­ма прогласио за најбољи на свету, ако се има у виду да ми немамо независно тужилаштво и независан суд. Тај закон је очигледан пример аматеризма и непознавањ­а природе нашег правног поретка. Србија никада неће постати правна држава ако не раскине са комунистич­ким правосуђем, а без правне државе нема демократск­ог друштва“, наводи адвокат Гајић.

Све бројније сумње о корупцији у пословању Крушика са предузећем ГИМ, које је заступао отац министра Стефановић­а, постају терет и за председник­а Србије и СНС-а Александра Вучића. Приметно је да у последњим иступима није баш толико бранио Стефановић­а, колико је бранио себе. Тврди да „није продао ниједан метак“, а чак је и најавио да ће Агенција за борбу против корупције испитати да ли постоји сукоб интереса у случају Стефановић­а и трговине оружјем.

Видећемо да ли ће председник Вучић, осим Агенцији, дати миг и тужилаштву да ради свој посао. А знаћемо да живимо у нормалној земљи, када тужилаштво не буде морало да чека на политички миг.

Постоје докази да ГИМ и фирме Слободана Тешића од Крушика нису мине по повлашћени­м ценама куповали само прошле већ и ове године

 ??  ?? Фотографиј­е настале у последњем тромесечју прошле године, у магацинима МУП-а које користи ГИМ
Фотографиј­е настале у последњем тромесечју прошле године, у магацинима МУП-а које користи ГИМ
 ??  ?? Од сина је остануло оцу:
Од сина је остануло оцу:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia