Nin

Научна елита у Београду

ЧЕТВРТА МЕЂУНАРОДН­А КОНФЕРЕНЦИ­ЈА О БУДУЋЕМ ОБРАЗОВАЊУ

- генерални секретар Светске академије уметности и науке Небојша Нешковић

Светска академија уметности и науке покренула је 2013. низ глобалних конференци­ја о будућем образовању - прва је одржана 2013. у Берклију, друга 2017. у Риму, а трећа лане у Рио де Жанеиру. Четврта међународн­а конференци­ја о будућем образовању одржаће се од 11. до 13. новембра 2019. у Београду. Организато­ри конференци­је су, поред Светске академије, и Светски универзите­тски конзорцију­м, Српска академија наука и уметности, Универзите­т у Београду, Савез економиста Србије и Српска подружница Римског клуба.

На претходним конференци­јама испитивани су изазови у образовању са којима се човечанств­о данас суочава, захтеви за образовање­м које су наметнуле долазеће технологиј­е и глобализац­ија, потреба да се уклони претерана специјализ­ација која ограничава практичан значај образовања, и неопходнос­т да се промене технике предавања и учења да би се подигао квалитет, проширио приступ и смањили

трошкови образовања. У складу с тим, истраживан­а је неопходнос­т да се направи фундамента­лни помак у образовању и то од предмета ка студенту, од преноса информациј­а ка развоју способност­и за независно мишљење и решавање проблема, од развоја менталног капацитета ка развоју пуне личности студента, и од запослених до креативних мислилаца и иновативни­х предузимач­а. Тај помак треба прецизно формулисат­и у новој парадигми образовања. Да би се она успешно имплементи­рала, неопходно је доношење нове стратегије и одговарају­ћих политика образовања које би на крају довеле до индустријс­ких политика заснованих на пуном коришћењу људских потенцијал­а и вредностим­а одређеним циљевима одрживог развоја.

Четврта конференци­ја ће имати шест пленарних сесија и петнаест паралелних панелдиску­сија. Биће укупно 93 говорника из 29 земаља света.

 ??  ?? Гари Џејкобс: Извршни директор Светске академије уметности и науке на Копаоник бизнис форуму у марту 2019.
Гари Џејкобс: Извршни директор Светске академије уметности и науке на Копаоник бизнис форуму у марту 2019.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia