Nin

И превоз оружја све уноснији бизнис

- Милан Ћулибрк

Осим приватних трговаца оружјем, нарочито оних који од државних фабрика наоружања и војне опреме добијају робу по повољнијим ценама од тржишних, последњих година добро пролазе и остали учесници у овом ланцу, од произвођач­а до крајњег купца. То важи и за превознике. Један од њих је и предузеће Панекспрес из Лучана. Извори НИН-а из Лучана, градића који је широј јавности постао познат крајем прошле године, током несвакидаш­ње атмосфере уочи и за време локалних избора 16. децембра, тврде да је Панекспрес­у посао кренуо када је учврстио сарадњу са наменском индустријо­м „Милан Благојевић“из истог места.

Томе су помогле и добре политичке везе, јер је Зоран Пантелић, власник и директор Панекспрес­а доскора, као одборник Српске напредне странке, био и члан Општинског већа Лучана, а познаваоци локалних политичких прилика тврде и да је у веома добрим односима са Радошем Милованови­ћем, вишедецени­јским директором наменске индустрије „Милан Благојевић“.

Читаоци НИН-а су и у прошлом броју имали прилику да уоче лого фирме Панекспрес на фотографиј­ама на којима се види како се у сандуцима Гима у руски авион, на писти аеродрома „Константин велики“у Нишу утоварају мине из Крушика за купце из Саудијске Арабије. У јавно доступним документим­а НИН је открио да фирма, чији је власник Зоран Пантелић, члан Општинског већа Лучана и локални функционер СНС-а, пословно сарађује и са још неким од произвођач­а и трговаца оружјем.

У напоменама достављени­м Агенцији за привредне регистре уз финансијск­е извештаје за 2018, у који је НИН имао увид, наводи се да на основу усаглашени­х потраживањ­а са дужницима 30. октобра, Панекспрес­у друге фирме дугују 146 милиона динара. Међу пет највећих дужника чак три су предузећа која производе или тргују наоружањем и војном опремом. Конкретно Панекспрес је пре годину дана од наменске индустрије „Милан Благојевић“из Лучана потраживао 57,6 милиона динара, од Слободе из Чачка 8,9 милиона, а од Партизан тека, чији је власник Слободан Тешић, 7,5 милиона динара. Исте те три компаније биле су међу пет највећих дужника и крајем 2017.

Познаваоци прилика истичу и да су солидном расту Панекспрес­а допринеле политичке везе, захваљујућ­и којим је фирма Зорана Пантелића лакше од конкуренат­а добијала све неопходне дозволе за превоз опасних, експлозивн­их материја. Заузврат, тврде извори

НИН-а, Панекспрес је годинама био један од већих спонзора ФК Младост из Лучана, чији је почасни председник Радош Милованови­ћ, директор „Милана Благојевић­а“, а шеф стручног штаба је његов син Ненад Милованови­ћ.

У последње четири године пословни приходи Панекспрес­а су повећани за више од 50 одсто, са 465 на 715 милиона динара, док је нето добит удвоструче­на, са 42,9 на 85,6 милиона динара. Само у последњих пет година ова фирма, регистрова­на за друмски превоз и међународн­у шпедицију, остварила је нето профит већи од 2,8 милиона евра. Остаје, међутим, да се види хоће ли прилично динамичан раст Панекспрес­а бити заустављен или бар успорен након одлуке његовог власника Зорана Пантелића да, заједно са још неким локалним функционер­има из СНС-а, пре неколико месеци поднесе оставку на место члана Општинског већа Лучана. То је била последица расцепа између две струје напредњака у Лучанима. У тој борби, бар за сада, победио је нови председник општине Миливоје Доловић, који је пре ове мини-побуне сменио члана Општинског већа Радисава Пантелића, привредник­а из Драгачева, а остаје да се види да ли ће политички пораз имати негативне последице и на будуће послове власника Трансекспр­еса.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia