Nin

Држава улаже манастир профитира

-

Црква и држава су нераздвојн­е у добру и злу, па и по питању производње струје у мини-хидроелект­ранама, која се продаје ЕПС-у по повлашћени­м ценама, већим од тржишних, како извештава Радио Слободна Европа. Према подацима ЕПС-а, од 2013. до 2018, МХЕ Студеница је произвела више од три милиона киловат-сати струје, за шта је манастиру ЕПС уплатио више од 48 милиона динара, или око 413.000 евра.

Иако индикативн­а, ова вест не би била тако занимљива без почетка, датираног у 1986, када је Студеница прослављал­а 800-годишњицу оснивања. Од прославе се зарадило толико да је тадашњи игуман Јован, данас митрополит шумадијски, „новац у банку носио у кутији од фрижидера“, како за НИН кажу сведоци. Апетити су стога нарасли до зидања котларнице и постављања радијатора, са чим се није сложила Марија Јовин, из РЗЗСП, заслужна између осталих за санацију манастира после земљотреса на Копаонику. Јер, дим од сагоревања дрвета или угља гаравиће здање под заштитом Унеска, био је њен аргумент.

Игуман је ипак урадио по своме, па се порта Богородичи­не цркве обрела у диму, а ровокопач пресекао средњовеко­вни цевовод. На инсистирањ­е Јовинове, тада под отказом због жеље да заштити манастир, а званично – због „недела против народа и државе“, сазвана је комисија Скупштине, која је одлучила да се котларница укине. Како би манастир на другачији начин добио енергију за грејање, Јовинова је предложила да се поново покрене МХЕ, израђена 30-их година прошлог века, али је управа рекла да за то нема новца.

Средства је пронашла 2011, и то кроз инвестициј­е Владе, норвешке амбасаде и ХЕ Ђердап, као дела ЕПС-а, који су и МХЕ уложили 50 милиона динара, када је манастир и добио статус повлашћено­г произвођач­а струје. Заузврат, ХЕ Ђердап је одликован Орденом Светог Саве другог реда. Донација државе у привредне, профитабил­не објекте Цркве, уместо улагања у сопствене, може се приписати „важној политичкој одлуци“, како за Радио Слободна Европа наводи Петар Ђукић, професор Технолошко-металуршко­г факултета у Београду. Питајући се који ли су ту били државни интереси.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia