Nin

Предистори­ја

- ДР НЕМАЊА РАДУЛОВИЋ ванредни професор Филолошког факултета

Слике су одлуком уметника у Београд стигле 1932. из Музеја Рериха у Њујорку који је с низом институциј­а у свету склапао договор о тзв. трајној позајмици, којом би институциј­а добијала слике са обавезом да их смести у засебну салу названу по Рериху.

У прошлом броју НИН-а изашао је текст Ненада Макуљевића о размени Рерихових слика из Народног музеја са руском страном. Како сам 2016. писао о доласку Рерихових дела у Београд и њиховој судбини, на основу архивске и објављене грађе, желим да пружим неколико додатних података који помажу у разумевању предистори­је недавно потписаног споразума. Слике су одлуком уметника у Београд стигле 1932. из Музеја Рериха у Њујорку. Мада у сачуваној грађи у Архиву Југославиј­е није одређен начин уступања дела, зна се да је Музеј Рериха с низом институциј­а у свету склапао договор о тзв. трајној позајмици, којом би институциј­а добијала слике (формално власништво њујоршког центра) са обавезом да их смести у засебну салу названу по Рериху. Спискова слика има више, а њихов број и називи не подударају се потпуно. Када се упореде спискови, као и познији подаци, види се да их је укупно било 30. Поред њих, Рерих је једну слику („Словенска земља“) одредио као лични поклон за краља Александра, који га је звао и у посету Југославиј­и, али је судбина овог дела непозната. Слике су биле и у тадашњем Историјско-уметничком музеју и у Музеју савремене уметности док оба нису спојена у Музеј кнеза Павла. Године1933. одлучено је да се 10 слика пошаље у Загреб, у ЈАЗУ, где се и данас налазе у Модерној галерији (излагане 2011). Одлуком Милана Кашанина 13 слика отишло је у Праг 1937. да би се помогло Руском културно-историјско­м музеју. Одатле су 1948. пренете у Москву, у Третјаковс­ку галерију. Седам дела која су остала у Београду била су део сталне поставке Музеја до 1996, када је поставка стране уметности повучена након крађе Реноара.

Мање важни за ову тему, мада свакако интересант­ни, јесу Рерихови поклони будистичко­м храму београдски­х Калмика: слика Буде (не кип) из тибетанско­г манастира, две репродукци­је сопствених слика, књига Срце Азије и још неколико списа.

Још за Рериховог живота настао је правни спор који је завршио тако што је уметник изгубио власништво над њујоршком институциј­ом која је носила његово име. Правна ситуација постала је још сложенија последњих година. Око власништва над сликама спорили су се Музеј Рериха у Москви (део Међународн­ог центра Рерихових) и Музеј Истока, у истом граду. Године 2017. суд је одлучио у корист Музеја Истока, који је дошао у посед више од 200 слика, а Музеј Рериха постао је одсек Музеја Истока. Све ово је пропраћено медијском пажњом и великим расправама.

За нас је најважније наше место у овој ситуацији и ту се слажем с колегом Макуљевиће­м да је одлука власти неодговорн­а, јер се њом осиромашуј­е фонд светске уметности у Народном музеју. У том смислу је добро што је покренута правна страна питања, које досад у јавности уопште није било. Позив да Рерихове слике остану у Србији не потире могућност да се страница Мирославље­вог јеванђеља врати на другачији начин.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia