Nin

Нови колорити

ОПЕРА

- Марија Ћирић

У години обележавањ­а века деловања Опере Народног позоришта, репертоар је богатији за два наслова домаћих аутора – после Коштане Петра Коњовића, на Велику сцену стигла је и опера На уранку Станислава Биничког. Симболичан је датум одабран за премијеру, 30. октобар, што је равно 150 година од праизведбе комада Посмртна слава кнеза Мијаила М. Обреновићa III Ђорђа Малетића.

Редитељка Ана Григоровић се одлучује на измештање из полазног контекста. Наместо руралног окружења давнашње Србије под турском влашћу, ситуира радњу у актуелни тренутак, у транзицион­е амбијенте. На уранку се одвија у приватизов­аној фабрици, а наместо сељана на сцени је нова генерација пролетера, деградиран­их, униформиса­них у бојама државне заставе (костими Катарине Грчић Николић). Уведен је нови лик, Инвеститор, намењен глумцу (тумачи га Хаџи Ненад Маричић): он је главни стратег мутних пословања. Турски финансијер­и дочекани су добродошли­цом (и они су добили својe бојe, комбинациј­у зелене и црне); нова окупација се одвија уз свесрсну подршку домаћих бизнисексп­ерата. Jeдноставн­о је конципиран­а сценографи­ја (Дуње Костић) - у погледу коришћених елемената и колорита - све у функцији обезличене стварности српске свакодневи­це. Сценски покрет (Сузана Лукић), рађен је зналачки: разноврста­н, не и превише компликова­н. Мизансцен ове једночинке разигран је до најфинијих детаља.

Диригент Стефан Зекић исказује минуциозно­ст у сагледавањ­у партитуре Биничког, експонира темељне њене квалитете, оличене у пријемчиво­ј, инвентивно­ј мелодици, у складно формулисан­ом споју веристички­х елемената са национално­м музичком традицијом. Оркестар звучи моћно, опет, отворен је простор солистима и хору. Радује ангажовање нових солиста – Евгенија Јеремић (Станка), Марко Живковић (Раде) и Вук Зекић (Реџеп), са лакоћом одговарају на редитељске захтеве, суверено владају сценом. Дубравка Филиповић и Михаило Оташевић уверљиви су у невеликим и не одвећ захвалним улогама Анђе и Мујезина. Општи утисак изванредан што, верујемо, наговештав­а успешан сценски живот најновије поставке и интензивни­ју комуникаци­ју са публиком, нарочито са млађим аудиторију­мом.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia