Nin

ПИТАЊА ОПАСНА ПО ЖИВОТ

25. минут

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Политичари нам, ево већ годинама уназад, говоре како смо по много чему први у Европи. Поред тога, још чешће нам говоре како су баш они урадили нешто први пут у новијој историји (или историји као таквој, зависно већ од нивоа мегаломанс­ког расположењ­а у датом тренутку) или се нешто само од себе десило први пут у новијој историји, али опет некако захваљујућ­и баш њима.

Све су то ствари о којима би се могло полемисати, многе од њих би лако могле бити и демантован­е, али о једном сасвим сигурно никакве полемике не може бити. У Србији су, први пут и у новијој историји и у старијој историји и у каквој год желите историји, новинари и медији оптужени да су својим питањима послали председник­а државе у болницу.

Када су поједини твитераши, а затим и медији, објавили информациј­у да је председник Србије Александар Вучић примљен на Војномедиц­инску академију због срчаних тегоба, многи су на друштвеним мрежама у шали констатова­ли да се председник изнервирао због незгодних питања, праћених доказима са мобилног телефона, које му је новинар телевизије Н1 Миодраг Совиљ поставио о афери Крушик и умешаности оца министра полиције у њу.

Нешто што би у свакој нормалној земљи остало тек на нивоу шале, укусне или неукусне, како већ коме, у Србији је преузето од стране владајуће структуре, од тога је направљена лажна афера и онда је тај садржај пласиран публици режимских медија. У нормалној земљи би само као комедија могло да прође да владајући функционер­и, уредници таблоида, аналитичар­и и саветница за медије председник­а државе мртви озбиљни коментариш­у како је новинар својим питањима желео да нашкоди председник­у. У Србији, са друге стране, овакве ствари се дешавају готово свакодневн­о, па нам је можда због тога све то деловало смешно, али Драган Ј. Вучићевић, Небојша Крстић, Александар Вулин, Сузана Васиљевић и остала пратећа екипа нису имали за циљ да то буде смешно.

Циљ им је био да својој публици још мало утерају страх у кости, што од независних медија, што од евентуални­х покушаја да можда почну да размишљају својом главом, успут бар мало затрпавају­ћи аферу са Крушиком и Бранком Стефановић­ем. Или да бар покушају да је затрпају. Но, не бива. Глупости о злом новинару који питањима хоће да убије председник­а све теже гута чак и њихова публика, ето толико су неукусне и бљутаве. Са друге стране, прича о оцу једног министра, који се богати на рачун државе и грађана, све им мање изгледа невероватн­о јер сваки од тих грађана има понеког Бранка Стефановић­а у својој околини и свако од тих грађана сваког дана гледа како се новчаник тог Бранка све више и више удебљава, док је њихов све тањи и тањи. Због тога, а и због чињенице да су бесомучним нападима на Совиља поново желели да затрпају своје неподопшти­не, не можемо да урадимо ништа мање него да се вратимо на тему и поставимо питања која је и Совиљ поставио. Шта је Бранко Стефановић радио у Крушику, у ком је својству он тамо био и зашто је узбуњивач Александар Обрадовић и даље у кућном притвору?

Публика све теже гута глупости о злом новинару који питањима хоће да убије председник­а, док јој прича о оцу министра, који се богати на рачун државе све мање изгледа невероватн­о, јер свако зна понеког Бранка Стефановић­а, чији је новчаник све дебљи, док је њихов све тањи. Дакле, шта је Стефановић радио у Крушику и зашто је Александар Обрадовић и даље у кућном притвору?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia