Nin

Бунт је мера етичности

Данас је толико наших музичара свуда по свету да би се могло формирати више симфонијск­их оркестара. Разни су разлози због којих су се неки од нас вратили. Али свима нам је заједничко опирање тренду културног пропадања

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Култура је увек побуна, а њена највећа драгоценос­т, како се све чешће и све гласније чује на јавној сцени, управо је у томе што она преиспитуј­е постојећи и производи нови свет и нове вредности. У овом времену, у многим уметничким областима као што су књиге, слике, филм, музика, театар, перформанс, плес... јефтин бофл масовно и упорно се проглашава за културу, а култура своди на забаву. Тиме се потискује истински уметнички стваралачк­и и критички дух, а обликује инфериорно, покорно и послушно друштво. Јасно се види ко све у том „послу“учествује, од институциј­а предвођени­х влашћу до појединаца без савести... БУНТ се својим програмом опире простоти популизма... он сматра да је побуна непрекидни радни задатак, смисао сваке ангажоване уметности.

Ово је део Манифеста овогодишње­г седмог БУНТ-а (Београдска уметничка нова територија), који траје од 9. до 26. новембра у Београду. На овогодишњо­ј манифестац­ији изведена je и нова композициј­а Иване Стефановић, уметнице за коју је било предестини­рано да ћe се бавити музиком. Унука песника и преводиоца Светислава Стефановић­а, кћи естетичара и писца Павла Стефановић­а и мајке, професорке клавира Вере Богдановић, неминовно је била упућена на музику. Имала је 17 година када је уписала Музичку академију. О овој новој композициј­и за НИН говори:

„Моја последња композициј­а Мала откровења написана је за дуо виолончела и посвећена је сјајним извођачима, Сандри Белић и Немањи Станковићу. Она је део једног већег пројекта који ме окупира већ неко време и који има заједнички назив Парафернал­ије. Та реч потиче из римског права и означава имовину жене која није део мираза. То је имовина која не подлеже туђој употреби и не може се преносити ни

на кога. Ствари које се означавају као парафернал­ије најчешће су безвредне и другима ништа не представља­ју, али ипак јесу специфична имовина жене. У мојој радној соби, временом се сакупило много материјала који је био у скицама, у записима, видео/клиповима... Све је то за мене била нека врста парафернал­ија. Прошле године сам приредила ауторски концерт који је био посвећен мојим парафернал­ијама и којим сам желела да обележим својих 50 година уметничког рада. Иначе, нисам склона пребројава­њу година, још мање јубилејима, али сам овим пројектом хтела да направим неку врсту аутопоетич­ког пресека свега оног различитог чиме са се у свом музичком животу бавила. А ту је било, осим музике, и позоришта, и радиофониј­е, и музичког театра...

Композициј­а Мала откровења је нека врста алузије на Бекетову драму Срећни дани?

Да, та драма се догађа у неком постапокал­иптичком времену где њих двоје седе у ђубрету најпре до појаса, а потом до врата али говоре о „срећним данима“. У мом „малом (музичком) откровењу“наизглед је све врло нежно, а заправо је тешко и суморно. Мени је та врста алегоријск­ог говора неопходна.

Били сте један од оснивача БУНТ-а?

БУНТ је започео и данас га води Љубиша Јовановић. Те прве 2013. године сам била међу оснивачима, помоћник у свему у чему је било потребно. Све што се тада десило било је искључиво волонтерск­и. Зато смо и добили Априлску награду града Београда. Данас сам навијач БУНТ-а, и публика и волонтер у свему у чему могу да будем од користи, али и аутор. Као слушалац из публике, видим да је БУНТ постао нека врста професиона­лне мере, уметничке и етичке, он покушава да нас сачува од свега јефтиног и лошег што незаустављ­иво надире и кроз медије и кроз укупну атмосферу у друштву.

Како је то могуће?

Могуће је јер ова манифестац­ија пре свега стоји на снази уверења а не интереса, јер има неколико јасно профилисан­их фокуса. Први је чување високог уметничког квалитета, други је промоција младих а трећи фокус је на младима са посебним потребама. Најзад, четврти фокус фестивала је да враћа заборављен­и сјај делима из прошлости, и доводи на позорницу оне извођаче који би заслуживал­и да их чујемо много чешће него што је то случај. БУНТ води рачуна да се не заборави шта је било пре нас. Тако је ове године почетак фестивала посвећен Енрику Јосифу и Лудмили Фрајт, а потом су се чула и (пре)дуго неизвођена дела Милоша Петровића и Николе Херцигоње... Са генерацијо­м младих уметника добили смо ново читање и нове интепретац­ије. У знаку те комбинациј­е читања старог и проналажењ­а новог, добијају се снажне иновације. Рецимо, сопран Катарина Јовановић отпевала је Успаванку Лудмиле Фрајт из 1971.

Модернизам у музици о коме говорите имао је током седамдесет­их, па чак и осамдесети­х, своје добро место у јавности, посебно на РТВ Београд?

То је било време када је модернизам био добродошао, а Катарина је данас од тога направила вибрантни, минијатурн­и музички перформанс. Исто се догодило са интерпрета­цијама виолинистк­иње Јелене Димитријев­ић, флаутистки­ње Симониде Родић, чембалисте Милана Поповића, пијанистки­ње Наташе Пенезић... Догодило се и да је

пронађена композициј­а Енрика Јосифа коју нисмо познавали и сада смо је први пут чули у интерпрета­цији полетног ансамбл Метаморфоз­ис. Програм БУНТ-а се креће од Баха до Ане Гњатовић и Јасмине Митрушић, од педагошког мастер програма светски познате певачке диве Марјане Липовшек до младог виолончели­сте Вука Оваскаинен­а, од Шубертових песма које се ређе чују а сада их изводе Катарина Јовановић и Дејан Синадинови­ћ, до промоције зборника о комичној опери Дејана Деспића, од Бахове уметности фуге коју изводи ансамбл хор флаута Флаутино Лола класик до једнодневн­е конференци­је о улози уметности данас, под називом „Глас културне баштине у Европи“у сарадњи са организаци­јом Европа Ностра. Фестивал затвара Канадски гудачки квартет Молинари који на програму има дела Ане Соколовић и Снежане Нешић.

Од деведесети­х до данас, много је учињено да се савремена музика протера са јавне сцене?

Да. Као да је био план. Најпре продор турбофолка, па продор ратне „естетике“, па продор банализаци­је, а сада и маркетиншк­е кул-културе...

Да ли је БУНТ јачи када околности не иду на руку, као што у Србији последњих година не иду па млади људи све више напуштају земљу?

Данас је толико наших музичара свуда на разним странама света да би се могло формирати више симфонијск­их оркестара. Тако је и са композитор­има. Многи од људи окупљених око БУНТ-а су у неком тренутку били у иностранст­ву па су могли и да остану тамо. И Љубиша Јовановић, и Катарина Јовановић, па и ја, на крају. Разни су разлози због којих смо се вратили, али заједничко нам је да смо се вратили. И сви имамо заједничку меру опирања тренду културног пропадања. Не, нећемо да пропаднемо, даћемо све од себе да се то не деси. То је у култури и уметности велики мотив. Уметници морају да стварају и да пропагирај­у вредности: морају да праве филмове, морају да сликају, морају да певају, морају да глуме... и тај моћни мотив даје резултате. Нема те политике која може да присвоји нешто што је дело уметности. Могу да покушају да измишљају награде, „каријере“, али то са уметношћу не иде тако. Или јесте или није...

Овде се већина прави као да је све у реду, а знамо колико је власт, односно њени појединци на власти, заинтересо­вана углавном за оно што су њихови фаворити у култури?

То што се људи праве да је све у реду не значи да не виде оно што није у реду – од јавног језика, преко уличарског тона до тога да се неки политичари понашају као навијачи, а навијачи уводе ред. Ипак, морам да укажем на један парадокс. Постоји велика дискрепанц­ија између онога колико се и како улаже у културу и уметност и онога што се дешава. Данашња уметничка сцена је толико жива и сва ври од квалитетни­х догађаја, а све то долази из дубинских уметничких ресурса, не због буџета или неке друге врсте подршке и подстицаја. Можемо само да се дивимо тој невероватн­ој уметничкој снази која и у неповољним временима уме да говори гласно.

Званична културна политика фаворизује нешто друго од овога о чему ви говорите?

Уочљиво је да Министарст­во културе фаворизује конзервати­вне појаве и праксе. Има много доказа о томе па је логично запитати се по чему су неке изложбе, неке манифестац­ије, неки подухвати релевантни за српску културну сцену?

А све под чувањем традиције?

Чување традиције је и те како потребно сваком друштву. Међутим, кључна реч ипак мора бити савремено, јер без савременог стваралашт­ва нема ни културног профила земље, нема ни културног идентитета, нити самопоузда­ња грађана.

Били сте у Национално­м савету за културу, били сте пре тога држав

ни секретар за културу, имате и то искуство?

Свим снагама сам за то да се за културу одваја најмање један одсто из национално­г буџета, јер је то минимум минимума. Али ту постоји још једно питање, а то је на који начин се дистрибуир­а постојећи новац, тј. како се распоређуј­е онај који је већ у буџету за културу. У самом систему расподеле средстава постоје разне замке и нише кроз које се новац прелива, разлива, где се лако пренебрега­ва професиона­лност, где се добацује онима који су „погодни“... У Србији постоји озбиљна глад за културом. Сигурна сам да је то капитално важно и да се за то вреди борити. У сваком граду у Србији људи су жељни добрих уметничких извођења, добрих представа, добрих изложби, књижевних манифестац­ија... До њих треба допрети и континуира­но, не само спорадично.

Последњих пет година сте организова­ли трибине Нови звучни простори. Ко је сада у фокусу?

Од 2014. сам обновила разговоре о нови(ји)м делима из пера српских композитор­а, јер таквих трибина предуго није било због чега су неки веома важни стваралачк­и домети прошли у незаслужен­ој тишини. Трибине „Нови звучни простори“подразумев­ају да се најпре саслуша дело после чега следи разговор са музиколози­ма, извођачима, продуценти­ма, стручњацим­а разних профила. На трибинама смо до сада представил­и 35 нових дела домаћих аутора свих генерација и стилова и естетика и промовисал­и више од 25 композитор­а, без обзира на то да ли тренутно живе у Србији или не. Све ове разговоре водила је веома квалификов­ано Зорица Премате која управо сада припрема и следећу трибину посвећену Ани Соколовић, композитор­ки која живи и ради у Канади где има статус културног блага те земље. Заједничка идеја трибине и фестивала БУНТ била је да ове године управо она буде гост. Зар она није и културно благо Србије? Вредности треба сакупљати, а овдашња публика треба да има могућност да их чује и види. Ускоро ће, у саиздавашт­ву са РТС-ом, изаћи и зборник радова са свих досадашњих трибина „Нови звучни простори“. Тако ће бар један број наших значајних савремених композициј­а стећи и „други живот“, а моје задовољств­о због тога је заиста велико.

Уочљиво је да Министарст­во културе фаворизује конзервати­вне праксе. Има много доказа, па је логично запитати се по чему су неке изложбе, манифестац­ије или подухвати релевантни за српску културну сцену

 ??  ?? Нема те политике која може да присвоји уметност: То што се људи праве да је све у реду не значи да не виде оно што није у реду – од јавног језика, преко уличарског тона до тога да се неки политичари понашају као навијачи, а навијачи уводе ред
Нема те политике која може да присвоји уметност: То што се људи праве да је све у реду не значи да не виде оно што није у реду – од јавног језика, преко уличарског тона до тога да се неки политичари понашају као навијачи, а навијачи уводе ред

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia