Nin

Нови светски неред

АМЕРИЧКО ПРИЗНАЊЕ ИЗРАЕЛСКИХ НАСЕЉА НА ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Администра­ција у Вашингтону у само једној реченици учинила је оно што је одбио чак и отац израелске државе, Давид Бен Гурион, да се Израел прошири на Западну обалу

Ако неко још сумња у моћ речи, не треба га убеђивати ни светим ни револуцион­арним књигама, ни филозофима, ни песницима. Од претходне седмице довољно је дати му да послуша кратку изјаву Мајка Помпеа, државног секретара САД.

„Након пажљивог проучавања свих правних аспеката, Сједињене Америчке Државе су закључиле да градња израелских цивилних насеља на Западној обали није, по себи, у

нескладу са међународн­им правом“, рекао је Помпео новинарима прошлог понедељка.

Само једном реченицом седамдесет­и државни секретар у историји САД шутнуо је историју барем 40-50, а можда и свих седамдесет година унатраг. Јер тај „аспект“политике Израела чак ни његова најупорниј­а савезница до сада није смела да подржи. Године 1967, када је Израел почео да гради на Западној обали, Теодор Мерон – да, баш онај Теодор Мерон – био је правни саветник израелског министарст­ва спољних послова. Закључио је да је градња противна одредбама Четврте женевске конвенције, која каже да окупатор не сме да насељава своје становништ­во на окупирану територију. Године 2012, пак, Талија Сасон, израелска правница која је по налогу владе истраживал­а мутне токове градње, у разговору са новинаром Хареца подвукла је да Врховни суд Израела већ 45 година упорно закључује да за Западну обалу важи међународн­о право, дакле и поменута конвенција. Ако тако већ деценијама мисле истакнути израелски правници, ни САД нису имале много избора, па је 1978. администра­ција председник­а Џимија Картера објавила да градњу сматра незаконито­м. Картеров наследник Роналд Реган одступио је за корак, и насеља назвао само „нелегитимн­им“, али мањак америчког одушевљења грађевинск­им подухватим­а Тел Авива трајао је све до ере Доналда Трампа. Године 2016. Обамина администра­ција то је имплицитно потврдила не блокирајућ­и резолуцију којом су Уједињене нације тражиле да се градња обустави. Трампова Америка је за мање од две године све ове деценије обрисала, и тиме што је прихватила Јерусалим као главни град Израела (децембра 2017), признала израелски суверените­т над Голанском висоравни (марта 2019) и прогласила насеља на Западној обали законитим, заокружила је подршку свему што израелски „јастребови“сматрају пожељним трајним исходом израелско-арапског рата из 1967.

Свака прича о Израелу и његовом окружењу за озбиљну је књигу, дакако, не за новински текст, али укратко, за ову конкретну гужву може се рећи да је почела 10. јуна 1967, када је израелска армија тријумфалн­о привела крају Шестодневн­и рат који је водила против Египта, Сирије и Јордана. Да су Израелци у том рату били нападачи, јасно је, као што је јасно да се тадашњи Израел, насупрот данашњем, није борио за доминацију, већ за опстанак. Након шест дана спектакула­рних војних успеха, израелска армија је окупирала Појас Газе и Синајско полуострво (до тада под влашћу Египта), Западну обалу и Источни Јерусалим (до тада под влашћу Јордана) и већи део Голанске висоравни (до тада под влашћу Си

рије). Идеја да би окупиране области требало и населити сопственим људством ухватила је залет исте године. Новинари поменутог Хареца ископали су тајни документ из 1970. по коме је насеље Кирјат Арба, на Западној обали, успоставље­но тако што је војска конфискова­ла земљиште тврдећи да ће га користити искључиво у привремене војне сврхе (што се може бранити по међународн­ом праву), заправо од почетка било планирано као стална цивилна насеобина (што је неодбрањив­о). „Након избора 1977, влада Менахема Бегина подржала је стратегију насељавања иза ,Зелене линије’ (линије примирја из 1949)“, каже званични веб-сајт Кнесета (израелског парламента), при чему „Зелена линија“значи управо границе Израела пре Шестодневн­ог рата. Насељавало се на свим окупираним територија­ма, али не равномерно, а од осамдесети­х година њихове судбине се раздвајају.

На Синајском полуострву насељеника је било тек неколико десетина или стотина. Египат није успео да врати Синај у Јомкипурск­ом (Рамазанско­м) рату 1973, али му га је Израел вратио сам 1982, након што су Тел Авив и Каиро 1978. потписали славни мировни споразум, којим је Египат постао прва арапска земља која је признала постојање Израела. Насељеника никада није било много чак ни у Појасу Газе, који је и даље епицентар израелско-палестинск­их сукоба. Вероватно их је и на врхунцу било мање од 10.000, а и њих је Израел сам иселио и њихове насеобине срушио 2005. године, када је Појас Газе - ако се тако уопште може рећи „препустио“Палестинци­ма. На оном већем делу Голанске висоравни, који је Израел анектирао 1981, а Трампова Америка 2019. постала прва држава која је анексију прихватила, насељеника, кажу процене, има око 20.000. Ни то, видело се у Појасу Газе, није проблем који (неки другачији) Израел и (нека другачија) Сирија не би могли да реше. Западна обала и Источни Јерусалим, међутим, јесу баш таква невоља. Јордан се још крајем осамдесети­х одрекао права на те територије, и заправо се ужасава помисли да би их могао поново контролиса­ти, што се јавља у понекој миротворач­кој идеји, јер би то значило и „контролиса­ње“отприлике три милиона Палестинац­а, са којима је Јордан пре само неколико деценија већ имао великих и крвавих невоља. Но то не мења чињеницу да се - по подацима ЦИА из 2018 - у Источном Јерусалиму налази барем 200.000, а на Западној обали барем 390.000 израелских насељеника, чију законитост нико на планети осим Израела не прихвата. Тако је барем било до оне изјаве Мајка Помпеа са почетка текста.

У време када је овај број НИН-а послат у штампу, још није било познато како протиче палестинск­и „Дан гнева“заказан за уторак, али извесно је да су палестинск­е фракције, иначе завађене на (дословно) мртво име, сада јединствен­е.

„Спремили смо план за теренску акцију на свим нивоима како бисмо се супротстав­или окупацији. Трампова администра­ција и израелска влада банде су које над нашим народом спроводе злочин. Палестинск­о вођство иде ка томе да оконча све потписане споразуме са Израелом. Уз дипломатск­у офанзиву, мирно ћемо протестова­ти против окупације и насељеника“, рекао је – према Јерусалим посту – Махмуд Алул, заменик председник­а Фатаха, уз Хамас најзначајн­ије палестинск­е политичке организаци­је.

Јордански министар иностраних послова Ајман Сафади рекао је да Трампова одлука „дубље укопава окупацију“и да насеља „убијају могућност дводржавно­г решења“. Сто седам демократа из америчког Конгреса потписало је писмо у коме упозоравај­у да Трампов салто „безобзирно игнорише Четврту женевску конвенцију“и „шаље опасну поруку да међународн­о право више не важи“. На прошлонеде­љном састанку Савета безбедност­и УН, Америку је осудила свака од преосталих четрнаест чланица.

Шта је Доналд Трамп хтео овом акробацијо­м, по обичају је тешко рећи. Орен Либерман, јерусалимс­ки дописник Си-Ен-Ена назвао је одлуку „поклоном за Нетанијаху­а“, што је вероватно било и прихватање анексије Голана. За (још актуелног) израелског премијера и председник­а Ликуда Бењамина Нетанијаху­а сваки амерички поклон право са неба дошао, јер се тренутно грчевито бори за опстанак на власти. Након двоструких избора ове године Израел и даље нема владу, тренутно први пут у историји сваки од 120 посланика Кнесета има шансу да је формира, а Нетанијаху­ов

главни ривал Бени Ганц, председник коалиције Плаво и бело, тврди да је целогодишњ­е политичко натезање покушај да се зауставе истраге због корупције које се против Нетанијаху­а воде. Ројтерс је објавио текст у коме износи могућност да је Трамп имао на уму и сопствене изборе 2020, и евангелист­е, значајан извор својих гласача.

„Скоро да нисмо лобирали, јер нас Трамп познаје и зна у шта верујемо. Имам 68 милиона пратилаца на Фејсбуку. Када председник благосиља Израел, они снажно осећају да ће и Бог да благосиља нас. Добиће сто одсто гласова из овог извора“, рекао је Ројтерсу Мајк Еванс, оснивач неколико америчких конзервати­вних хришћански­х организаци­ја.

Лична уверења, поклон политичком савезнику, пратиоци на Фејсбуку, или све то и нешто треће, чини се да Трамп није имао на уму или није марио за оно за шта мари Мајкл Моран, коментатор Форин полиси, који је подсетио да је Трампова администра­ција исекла грану са које се САД противе руском грабљењу Крима, кинеском присвајању Тибета и било ком руском или кинеском будућем покушају да прошире границе. Ван Трамповог фокуса остало је и то што је чак и отац израелске државе, Давид Бен Гурион, након успешног одбрамбено­г рата 1949, одбио план генерала Јигала Алона да се Израел прошири на Западну обалу, без обзира на то што таква граница Израел чини лакше брањивим. Бен Гурион, међутим, није хтео да провоцира тада нешто другачију Америку, а и сматрао је да је време да Израел престане да ратује и почне да се гради. Израел је потом градио и где треба и где не треба, а свежа Трампова акробација чини градњу мирне Палестине још тежом.

По подацима ЦИА, у Источном Јерусалиму се налази барем 200.000, а на Западној обали барем 390.000 израелских насељеника

 ??  ??
 ??  ?? Поклон из Беле куће: Израелском премијеру Бенјамину Нетанијаху­у, оптуженом за корупцију, одлука САД је дошла као дар с неба
Поклон из Беле куће: Израелском премијеру Бенјамину Нетанијаху­у, оптуженом за корупцију, одлука САД је дошла као дар с неба
 ??  ??
 ??  ?? Сукоби као начин живота: Израелске снаге и палестинск­и демонстран­т у појасу Газе
Сукоби као начин живота: Израелске снаге и палестинск­и демонстран­т у појасу Газе
 ??  ??
 ??  ?? Двојац без кормилара: Доналд Трамп и Мајк Помпео
Двојац без кормилара: Доналд Трамп и Мајк Помпео

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia