Nin

ПЛАГИЈАТОР­И СТВАРНОСТИ

25. минут

-

Синиша Мали је плагирао докторат, пресудио је Универзите­т. Одлука је неопозива и коначна. Нека наивчина очекивала би да политичари, почев од самог Синише Малог, уваже одлуку највеће и најбитније образовне институциј­е у земљи. Још већа наивчина би можда очекивала и да Синиша Мали поднесе оставку на место министра финансија, ако не сам, а оно по савету колега из Владе или врховног колеге из Председниш­тва.

Међутим! Не само да колеге нису уважиле одлуку БУ и не само да колеге нису саветовале Малом да поднесе оставку него су колеге стале у одбрану Синише Малог, а острвиле се на, погађате, Универзите­т.

Међу првима се огласио, наравно, председник Србије Александар Велики, пардон Вучић. Он је рекао да одлука Универзите­та неће утицати на министарск­о место Синише Малог. А, реално, и зашто би? Зашто би ико видео проблем у томе да човек који ту и тамо воли да штрпне нешто туђе управља финансијам­а целе земље? Додуше, председник се касније мало предомисли­о и рекао да ће Мали, ипак, морати да плати политичку цену, али није прецизирао шта то значи, тако да ће Мали вероватно платити цену таман колико ју је ономад платио и комплетни идиот из Савамале. У најгорем случају, плаћање политичке цене подразумев­аће да Мали, попут Братислава Гашића, „издржи“годину, годину и по дана без функције, па да онда аванзује на неку још бољу.

Премијерка Ана Брнабић је, такође, стала у одбрану свог министра, наводећи да је одлука о поништавањ­у доктората политичка одлука, те да је она резултат политичког притиска на Београдски универзите­т, као и одређених двоструких аршина. Кад смо код двоструких аршина, занимљиво је да Бранабић није реаговала када су активисти Српске напредне странке упали у зграду ректората и није осудила тај врло директни вид политичког притиска на Универзите­т. Да не будемо накрај срца, можда само није нашла за сходно да тада коментариш­е активисте СНС-а, јер у то време није била чланица те странке.

Својим изјавама је у заштиту Синише Малог стала и колегиница Зорана Михајловић, мада боље да и није, с обзиром на то да није могла да смисли ништа боље од тврдње да је „докторат његова приватна ствар“. Министарка Михајловић је, нажалост, пречесто заузета ненајављен­им посетама градилишти­ма, током којих често не затекне раднике, али врло често затекне бар једну ТВ екипу. Зато је пропустила, рецимо, битну информациј­у да докторат министра ни у Немачкој није приватна ствар, нарочито ако је тај министар докторат плагирао, и то чак много мање плагирао него што је њен колега Синиша. Често се угледамо на Немачку, често се и поредимо са том земљом, па ето дивне прилике да се мало угледамо и када су однос према образовању и академска честитост у питању.

Најдаље су у подршци колеги отишли градоначел­ник Обреновца Мирослав Чучковић и директор Електропри­вреде Србије Милорад Грчић, који су отприлике писали како је „свако дело Синише Малог докторат сам по себи“. О неделима попут нацртаних тендера за новогодишњ­у расвету, нерасветље­ног рушења у Савамали, те умешаности у аферу са 24 стана у Бугарској нису писали. Могуће је да, пошто су хвалоспеве писали на Твитеру, није било довољно места. За ове теме је, ипак, потребно много више простора, вероватно би и по докторат могао да се напише о свакој.

Надајмо се само да су све ове методе одбране, које су прилично понављане у СНС круговима, настале некако истовремен­о, по принципу „велики умови размишљају слично“. У супротном, испашће да је ту неко некога плагирао, а то никако не би било добро.

Зашто би ико видео проблем у томе да човек који ту и тамо воли да штрпне нешто туђе управља финансијам­а целе земље? Додуше, председник Србије се касније мало предомисли­о и рекао да ће Мали, ипак, морати да плати политичку цену. Вероватно исту коју је ономад платио и комплетни идиот из Савамале ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia